"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

21 Ocak 2014 Salı

GERÇEKLERLE YÜZLEŞ; KATLİAM BUGÜN BAŞLADI





              "Japonya ile ABD arasında diplomatik krize neden olan şişe burunlu yunus avı bugün başlıyor. Taiji koyunda 200'den fazla yunus küçük bir alana hapsedilecek ve avlanacak. Bölge halkı bunun “önemli bir gelenek” olduğunu savunurken, çevreciler bu kanlı avı insanlık dışı olarak tanımlıyor.

 ABD Büyükelçisi Caroline Kennedy'nin eleştirilerini hükümet sözcüsü Yoşihide Suga "yasal" diyerek savundu ancak hayvan hakları savunucularının tepkileri sürüyor.

Yunusların avlanma yöntemi de oldukça vahşi. Balıkçılar Taiji koyuna göç eden yunusların etrafını çevreliyor. Botlardan suya indirilen metal direklere vurarak yunusları korkutuyor ve onların su altı radarlarını bozuyorlar. Yunuslar sürü halinde koyun sığ kısımlarına geldiğinde balıkçılar bıçaklarıyla saldırmaya başlıyor. Bundan sonra ise yunusları kesim için limandaki depolara getiriyorlar. İyi durumdaki bazı yunuslar ayrı tutularak akvaryumlara satılıyor.
Avlanmayı savunanlar yunus ve balinaların asırlardır bölge halkı tarafından tüketildiğini ifade ediyor. Restoran ve marketlerde Japonya’ya özgü geleneksel bir balık yemeği olan Saşimi ve benzeri yemekler yunus etiyle hazırlanıyor ve yüksek fiyatlara alıcı buluyor. Aynı zamanda balıkçılar yunusların çok fazla balık yediği için avlanmaları gerektiğini belirtiyor. 
Yunusların avlanmasına karşı çıkan ve konuyla ilgili kampanya yürütenler arasında bulunan Guns n’Roses grubunun eski bateristi Matt Sorum, Taiji’de yaşananların bir gelenek olmadığına ve avlanmanın sadece 30 yıl önce başladığına dikkat çekiyor. "
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/25615352.asp

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/25621254.asp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.