Maalesef çok üzücü bir olay, ölü mü diri mi, başına birşey mi geldi, iyi ellerde mi haberiniz yoktur, dua ederek, telaşla sağa sola bakınarak bir umutla beklersiniz. Kedilerimden biliyorum. Tabi tavşan olayı bambaşka. Tavşanlar kedi ve köpekler gibi kendi başlarını çaresine fazla bakamazlar, evde beslenen bir tavşan dış dünyaya (Özellikle Lop ve Aslanbaşlar) alışık değildir. Peki tavşanlar neden kaçar? Tavşanların genetiğinde tünel kazma olayı vardır, doğada kazdıkları bu tünellerin içindeki tek kişilik odacıklarda yaşarlar ama aslında koca birer kolonidirler. Ayrıca bir tehlike sezdiklerinde de saklanma eğilimleri vardır. Tabi eş arama, farklı otlar bulma gibi de.. Tavşanınız dışarı kaçınca neler yapmalısınız?
Hiç vakit kaybetmeden, olayı farkettiğiniz anda hızlıca aramaya başlayın, yaşaması için her saniye önemlidir.
Önce evde saklanabileceği yerlere bakın, sevdiği kuytu köşeler mutlaka vardır, evde birkaç kişiyseniz biriniz eve biriniz dışarıya baksın, böylece vakitten kazanıp ölmeden bulabilirsiniz.
Dışarı apar topar çıkarken yanınıza cep telefonu ve el feneri, ışıldak, en sevdiği mamalar, sebze, meyve, bisküvi gibi şeyler almayı unutmayın. Tavşanlar kokuya çok duyarlıdır. Hoş kokulu gıdalar işinize yarayacaktır (Muz, havuç, elma, çikolata..)
Taşıması kolay bir çantayla da çıkabilir bulduğunuzda hemen içine koyarsınız böylece eve getirene kadar tekrar kaçmaz, köpek, araba görünce sizi tırmalayarak saklanmak istemez.
İlk önce dışarda yeşillik, çiçek, ağaç, fide, su olan yerlere bakın, yeni tatlar arıyor olabilir.
Arabaların altına eğilip bakın.
Etrafta kedi, köpek varsa hemen kovalayın.
Etrafınızdaki kişilere sorabilirsiniz.
Gündüzse akşam olmadan bulmaya çalışın, gerçi tavşanlar akşam ve gece hareketli hayvanlardır ama gece onlar için tehlikeler de doludur.
Saklanmayı çok severler, kutu koli, odun, boru, kovuk, yarık gibi arasına girebileceği şeyleri araştırın.
Bulana kadar sokakta kalın derim.
Vahşi hayvanların olduğu (Yaban domuzu, baykuş, kartal, şahin, yılan, tilki, gelincik, çakal, kurt, ayı ..) bir yerdeyseniz yaşama şansı daha da azdır.
Arabalar, yolalr onlar için çok tehlikelidir, özellikle de gece araba farları..
Av sezonu ise daha hızlı olun!
Diğer hayvanlar da tehlikelidir (Kedi, köpek, karga, martı, büyük su kuşları..)
Kedi ve köpek barınaklarını, rehabilitasyon merkezlerini, veteriner kliniklerini, hayvan hastanelerini, karakolları arayıp sorun, iletişim bilgilerinizi bırakın.
Civardaki petshoplara çaktırmadan bakın, biri bulup oraya satmış olabilir.
En son çare duvarlara, ağaçlara, arabanızın camlarına tavşanınızın fotoğrafının, telefonunuzun, adresinizin olduğu renkli ilanlar hazırlayıp çoğaltın ve kaybolduğu civara, insanların kalabalık olduğu yerlere asın, ödül koyarsanız daha etkili olur.
İnternetteki birçok siteye ücretsiz ilan verin (Petarkadaş, Hayvan Gazetesi, Elookat, Facebook, Twitter..)
Gazetelere ilan verebilirsiniz.
Kayıp duası okuyun, dalga geçmiyorum, anneannem ben küçükken yazıp vermişti, birşeyimi kaybetmiş evin içinde saatlerdir arıyordum, duayı okudum ve hemen buldum, o günden beri dilimden düşmez, ezberleyin de derim, çok kısa, tabi kedim Hacı dönmedi ama yine de devamlı okuyun; "İnnehu ala, recihile Kadir."
Tez zamanda yaramaz tavşanınızın dönmesi dileğiyle..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.