LÜTFEN SORU 1 VE SORU 2 'YE SORU BIRAKMAYIN, YORUM YERİ DOLDUĞUNDAN SORU VE CEVAPLAR GÖZÜKMEMEKTEDİR, ÖNCE KONUNUZU BLOGTA ARAYIN, YOKSA BAŞKA KONULARIN ALTINA YAZARSANIZ SEVİNİRİM. BEN VETERİNER DEĞİLİM, ASLA İLAÇ VE TEDAVİ ÖNERİSİ YAPILMAMAKTADIR, HİÇBİR HUKUKİ SORUMLULUK KABUL EDİLEMEZ, BU BİR SOKAK HAYVANLARI YARDIM BLOĞUDUR. İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER.
Sayfalar
- ANA SAYFA
- ACİL!
- TAVŞAN SAĞLIĞI ve SSS
- SORULAR 1
- SORULAR 2
- ÜCRETSİZ HAYVAN İLANLARI
- KÜRK İFŞA!
- +18
- TAVŞANLARDA BESLENME
- TAVŞANLAR HAKKINDA
- SOSYAL SORUMLULUK
- TAWŞİ & MILKY
- TAVŞAN ÜRÜNLERİ
- TAVŞAN PARKI
- TAVŞAN FOTOĞRAFLARI
- TAVŞAN HABERLERİ
- TAVŞAN İSİMLERİ
- TAVŞAN TESTLERİ
- TAVŞAN KARİKATÜRLERİ
- TAVŞANLI DUVAR KAĞITLARI
- TAVŞANLI NESNELER
- PALMİYE YAĞI İFŞASI
SORULAR 2
LÜTFEN SORU 1 VE SORU 2 'YE SORU BIRAKMAYIN, YORUM YERİ DOLDUĞUNDAN SORU VE CEVAPLAR GÖZÜKMEMEKTEDİR, ÖNCE KONUNUZU BLOGTA ARAYIN, YOKSA BAŞKA KONULARIN ALTINA YAZARSANIZ SEVİNİRİM. BEN VETERİNER DEĞİLİM, ASLA İLAÇ VE TEDAVİ ÖNERİSİ YAPILMAMAKTADIR, HİÇBİR HUKUKİ SORUMLULUK KABUL EDİLEMEZ, BU BİR SOKAK HAYVANLARI YARDIM BLOĞUDUR. İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
Selam! Tavşanımız tombi 1.5 yaşında erkek bir İngiliz spot tavşanı. Çok uslu, akıllı, temiz ve tuvalet eğitimi var. İstanbul-Sarıyer-Bahçeköyde oturuyoruz. Tombiye çiftleştirmek için eş arıyoruz. İlgilenen eş adaylarının i.ozcan@hotmail.es adresine mail göndermelerini bekliyoruz :)
YanıtlaSilmerb çocuklar hevesle bir tavşan getirdiler oğlumun işyerinden bi abisi hediye etmiş ev de deneyimsiz olduğumuz için bakamıyoruz arzu ederseniz hediye edebileceğimiz güvenilir aile arıyorum ilgilenirseniz 0533 773 32 65 kadir ist avrupa
YanıtlaSilTavşan ilanları bölümüne de yazarsanız etkili olur.
SilMerhaba, SORUM VAR 1'e "Tavşanlarla uzak seyahat" sorusunu soran arkadaşımıza sesleniyorum; cevapları bu yazılarımda bulabilirsiniz, SORUM VAR 1'e artık yorum yapılamıyor. İlgili yazılarım: http://tawsim.blogspot.com/2013/08/ucakla-tavsan-tasimak.html
YanıtlaSilhttp://tawsim.blogspot.com/2013/08/biliyorsunuz-ki-1-agustos-gecesi-tawsi.html
http://tawsim.blogspot.com/2013/08/kampanyamiza-imza-atin.html
http://tawsim.blogspot.com/2012/08/tawsi-ile-otobus-yolculugu.html
benim demek istediğim tavşanımla arabaya binince tavşan titremeye başlıyor kalbi hızlı hızlı çarpıyor. bunun bir çözümü varmı acaba
SilMaalesef yok, bu olay tavşandan tavşana değişir, mesela Tawşi arabayla gezmeyi çok sever hemen arka koltuğa köpek gibi kurulur, bazı tavşanlar ise sesten ve yabancı ortamdan ürker, camdan da atlayıp kaçmaya çalışır, tavşanlar mutlaka plastik veya çelik taşıma kaplarında taşınmalıdır, asla ama asla sakinleştirici verilmemelidir, kedi ve köpeklere verilen yol sakinleştiricileri tavşanları öldürür! Gide gele alışacaktır, sabredin, camları da hep kapalı tutun.
SilTavşanımızın iki gündür sol gözü akıyor. Akıntıyı temiz nemli bezle silip temizliyoruz.Ne yapmamız gelekli.İlacı varmıdır?
YanıtlaSilMerhaba, göz akıntısının birçok sebebi vardır. Tavşanınızı yıkadınız mı, yıkadıysanız bu ona zarar vermiş olabilir. Üşütmüş olabilir. Alt veya üst dişleri uzamış ve iltihap yapmışsa bu yüzden olabilir. Alerjik olabilir (Toz, gıda, polen..). Başka bir tavşandan geçmiş olabilir. Tırnakları 2-3 ayda bir kesilmiyorsa çok uzamıştır ve gözünü acıtmış olabilir, acilen kesilmelidir. Kafesi veya yaşadığı alan kirli veya hijyenik değilse gözü mikrop kapmış olabilir, alkolsüz ıslak mendillerle temizlik operasyonu yapılmalıdır. Gözüne talaş etki ediyor olabilir. Veteriner göz damlası verecektir, geçmezse iğne vuracaktır, vitamin verecektir. Öncelikle dişlerini, kulaklarını, tırnaklarını kontrol edin. Veterinere danışıp gözüne şöyle pansuman yapılabilir; temiz bir parça pamuğu oda sıcaklığındaki süte azcık batırıp göz etrafında gezdirmek, diğer yöntem ise yine bir pamuğu soğumuş oda sıcaklığındaki şekersiz demli siyah çaya batırmaktır ama mutlaka veterinere başvurmalısınız, onaylamazsa bunları yapmayın. Geçmiş olsun.
SilBugün sağ gozude akmaya başladı.sut gibi beyaz akiyo.temizleme işlemi ve çayla pansumani yapiyoruz.acik havaya cikardiktan iki gun sonra boyle oldu.mikrop kapmis olma ihtimali yuksek.torbased damla ve kemicitine yi önerdiler.faydasi veya yan etkisi olurmu
YanıtlaSilGeröekten çok üzüldüm. maalesef o ilaçları daha önve tavşanlarım akullanmadım ama sonuçta veteriner daha iyi biliyordur maalesef veteriner değilim. Akma ile beraber şişlik varsa gözünde görme ile ilgili bir probler vardır. Yalnız şöyle bir hastalık var sizinki bu hastalıktan olmuş diyemem çünkü ölümcül bir hastalık ama hastalık kısaca şöyle; "Mikzomatozis; tavşanlarda %25-90 oranında ölümle seyreden viral bir hastalıktır. Hastalık tavşanlara sivrisinek, pire ve direk temasla bulaşır. Hastalığın ilk belirtisi gözden sütümsü bir sıvının akmasıdır. Tavşanlarda durgunluk ve iştahsızlık gözlenir. Ateş yükselir. Vücut direnci zayıf olan tavşanlar 2 gün içinde ölürler. İlk 2 günü atlatan tavşanlarda; burun akıntısı, baş, göz kapakları, burun, dudak, kulak ve genital bölgede ödem oluşur. Baş şişmiştir. Burun akıntısı zamanla iltihaplaşır ve solunum zayıflar. Ödemleşmiş kulak düşebilir. 1-2 hafta içinde ölüm oluşur. Bir kaç hafta yaşayan tavşanların burun, kulak ve patilerinde nodüller oluşur. Zamanla kabuklanmalar görülür. Bu formda hastalık 40 gün kadar sürebilir. Korunma : Hastalığın taşıyıcısı parazitler olduğu için tavşanlarda paraziter mücadele mutlaka yapılmalıdır. Aşılama ile de hastalıktan korunmak mümkün olsada henüz ülkemizde aşısı yoktur. Ayrıca tavşanınızı hastalık belirtilerini gösteren diğer tavşanlarla bir araya getirmemeniz gerekir. Mikzomatozis hastalığı tavşanlardan insanlara bulaşmadığı için; tavşan sahiplerinin kendileri için endişelenmesine gerek yoktur." Bu hastalıktan olması düşük bir ihtimal tabi ki ama yine de belirtmek istedim.
SilValla bizim tavşan hareketli yemesinden sorun yok yani o dediğimiz şeylerin hiçbiri yok sadece gözü akiyor ve akinti sanki geçiyor gibi olur ama akiyor
SilO zaman çok iyi, veterinerin verdiği damlalara devam edin, pansumanını yapın, gözüne birşey kaçmasın dikkat edin, üşütmeyin, mamasını değiştirin, dişlerini iyice kontrol edin, ağzında tümörümsü değişikli var mı, et parçaları kabarcık olarak oluşabiliyor ve ayırt edilmeyebiliyor, bu onlara bazen acı verebilir, sadece önlem amaçlı.. Yakında geçer umarım.
Silevet inşaalah geçer teşekkür ederiz
Silİnşallah, ne demek.
SilMerhaba yavru tavşanım saman yemiyor.Samanın faydalı olduğunu söylemiştiniz belki de ben görmüyorumdur yerken bilemiyorum kuru yonca kuru otlar pelet yem ve yulaf ezmesine bayılıyor.Bir de şöyle bir sorum var kafesinden çıkardığımda peşimden ayrılmıyor ve sürekli elimi hatta kıyafetlerimi yalıyor bıraksam saatlerce yalayacak.tuz eksikliği var sanırım çünkü bu sevginin ötesinde sanırım:)nasıl bir mineral-tuz taşı almalıyım tavsiyeniz var mıdır?
YanıtlaSilMerhaba..Yavru tavşanlar 20 günlükten itibaren saman, kuru ot yemeye yavaş yavaş başlarlar. Arada gözlemleyin çünkü yemesi lazım ama şu an yavru olduğu için belki de sert gelebilir zamanla alışacaktır, kuru ot yiyorsa çok sorun yok ama ot da yemezse ishal olur sindirim gerçekleşmez, ölüme kadar gider. Peşinizden ayrılmaması güzel sizi annesi yerine koymuş olabilir , ilgi bekliyor olabilir, oyun oynamayı severler. El yalamak bazen sevgi istemek anlamına gelir. Ama elinizi duvarları, kağıtları, başka şeyleri yalıyorsa mineral, tuz eksikliği vardır. Yani sizinkinde de kesin mineral eksikliği var. Kalıp halinde yuvarlak veya kare şeklinde satılıyorlar, tel ile gün boyu vakit geçirdiği bir yere takın, o ihtiyaç duydukça yalayacaktır. Yavru tavşanlar için ayrıca tuz taşı yok genel olarak satılıyorlar, bildiğimiz tuz sonuçta, denemek için tadına bakmıştım :) Herhangi ucuz bir markayı alabilirsiniz. 3'lüler ekonomik oluyor ama eviniz rutubetliyse kullanmadıklarınız rutubetlenir çünkü tuz taşı tavşanlarca az kullanıldığından zor bitiyor.
SilMerhaba mineral tasini yani tuz tasini temin ettim 2gundur yaliyor:)fakat beni yalamasi hala devam ediyor ve beni gordugunde farkli reaksiyonlar gosteriyor mesela gucu yetse uzandigim koltuga ziplayacak:)mutfaga giderken pesimde surekli onumde arkamda.benimle saklambac bile oynuyor:)sanirim bizimkisi tam anlamiyla bir ask:)buarada malum tuz tasini yaladigindan beri su tuketimi muazzam artti.ici yaniyor olmali tuzu yaladikca:)
SilMerhaba, çok sevindim :) Kuru otu, samanı, yoncası da hep önünde bulunsun, yavaş yavaş yemeye başlar, dediğim gibi sizi annesi bellemiş olabilir ve güveniyor. Kafasını bol bol okşayın. Bu arada dikkat edin yürürken ezmeyin :) Hergün önüne taze su koyun.
SilSamani cok yemese de kuru otunu ve kuru yoncasini cok seviyor yem olarak da vitakraft for kids kullaniyorum ve cok seviyor.ara sira cok kucuk parca ekmekici vermemde sakinca var midir acaba?gecenlerde cok kucuk bir parca verdim cok sevdi
SilOtu yemesi şimdilik yeterli, büyüdükçe samana da geçecektir. Bence en kaliteli tavşan mamalarındandır. Ama sırf tek çeşit yem kullanlayın, ara sıra değiştirin böylece hem alerji olmaz hem de daha iyi beslenir. Yavru tavşanlara ekmek verilmesi pek uygun değilfir ama tavşanlar ekmek gibi hamur işlerine bayılırlar, özellikle kepekli ekmek sakın vermeyin ishal yapar, ayrıca bayatlamış ve küflü olmayan sert ekmekler de ishal olmuş tavşanların tedavisinde kullanılır aklınızda olsun. Ekmek şimdilik az verin. İçinden çok kabuğunu verin. Çünkü fazlası ishal yapabilir yavru tavşanınızı..
SilBuarada minik findik in resmini size gostermek istiyorum ama telimden buraya resmi koyamiyorum nasil halledebiliriz bunu?
SilBuarada size sormadan ztn cok fazla ekmek vermedim nohut buyuklugunde 1-2sefer verdim.yem konusunda vitakraftin yanisira cesitlilik acisindan Quick de kullanmayi dusunuyorum.
SilTawşi ve Milky Quik çok seviyor ayrıca fiyatı Quik gibi uygun olan Garden Mix Premium'u da önerebilirim 750 gr idi. Bir de en kolay yöntem kırsal kesimlerde ve internetten palet kuzu yemi almanızdır, kilosu 1 TL, içine de yemcilerden ve baharatçılardan bulacağınız kilosu 1-2 TL arası satılan içinde 10'a yakın karışık tahıl bulunduran güvercin yemidir. İkisini karıştırıp bir gün bu karışımdan ertesi gün diğer bir mamadan verin derim, oldukça severek yiyorlar ve maliyeti de ucuz hem de sağlıklı, doğal. Ben 1 haftada 3 farklı yem veriyorum mesela böylece alerji ve yemden sıkılma, farklı hastalık olmuyor.
SilFotoğraf yükleme siteleri var hızlı resim ve imageshack gibi, onlardan birine yüklerseniz ben de oradan alıp günün tavşanı da yaparım :)
Silhttp://u1312.hizliresim.com/1j/h/vjr7h.jpg
SilUmarim olmustur:)buarada aslanbas olarak biliyorum ama siz yine de bir bakin:)
Silhttp://u1312.hizliresim.com/1j/h/vjrq7.jpg.
SilBu resimde de minik findik profilden poz verirken:)
İlk link çalışıyor, diğerinde fotoğraf gözükmüyor ama Fındık gerçekten çok tatlı bir Aslanbaş imiş :)
SilÇok teşekkür ederiz:)Buarada resimden kaç aylık olduğu hakkında bir fikriniz var mı?
SilNe demek, Fındık 2 aylık gibi gözüküyor. Şu an bloğun ana sayfasında görebilirsiniz :)
SilŞimdi gördüm teşekkürler:)Fındık meşhur oldu desenize:))
SilYanlış anlamayın ama ben nazara inanırım:)bugün kalsın ama yarın resmi kaldırırsanız sevinirim.Okadar önemsiyorum işte siz tahmin edin bu yüzden yanlış anlamayacağınızı düşünürek bunu söyledim.
Sil:) Birçok ziyaretçim tavşanını günün tavşanı yapmamı istiyor ben de o yüzden yapayım dedim. Ama nazara inanıyorsanız hemen kaldırırım tabi ki ben de çok inanıyorum çünkü..
SilAslında daha küçük olduğu için endişe duyuyorum diyelim buna.Şu bir ayı atlatsak rahatlayacağım biraz.3 aylık olduktan sonra bağışıklığının güçleneceğini düşünüyorum yanılıyor muyum?Sormak istediğim bir konu var aslında size geçen gün dişlerini kontrol ettiğimde üst dişlerinin kırıldığını farkettim ve korktum açıkçası ama şimdi baktım ki resmen küçük bir çoçuğun süt dişlerini dökmesi gibi üst dişleri düşmüş ve çoktan yenisi çıkmış bile.şimdi yavaş yavaş uzuyor.Şaşırdım açıkçası normal bir durum mudur bu?
SilEvet 3 aylıkta birçok şey oturur ama önemli olan 5 ve 6. ayları atlatabilmesidir. Bu çok normal, onlar da çocuklara benzer, dişleri dökülür, yerine yeni dişleri çıkar, çocukların süt dişleri gibidir hatta benim tavşanım Tawşi bunu 2 yaşındayken şu an bile yaşıyor.
SilUzun bir aradan sonra tekrar merhaba şimdi farkettim de tam 2 ay olmus gorusmeyeli.bu sure içinde fındık 4 aylık koca bir kız oldu oldu:)yalniz bu son hafta icinde kulaklari dustu(sarkti)aslanbas oldugunu sanmistik ama sanirim aslanbas-lop kirmasi ya da safkan lop. siz ne dersiniz bu duruma?
SilMerhaba, evet Fındık'ı hatırladım, maaşallah :) Ama o çok uzun tüylü olmasa da tipik bir Aslanbaş yavrusuydu. Kulakları düştüyse Lop'tur zaten, Aslanbaşlar dik kulaklıdır ama bu duruma çok şaşırdım çünkü yüzü filan Aslanbaş idi.. Ama şunu diyeyim; Milky eve ilk geldiğinde yüzü ince uzun Yeni Zelanda Tavşanı gibiydi, tabi kulaklar sarkık. Ama yazın birden 1 ay içinde tüyleri inanılmaz uzadı, çok güzel bir kız oldu ve anladık ki American Fuzzy Lop imiş. Böyle şeyler olabiliyor yani :)
SilTam olarak sizin Tawşi ye benzedi aslında görünüş olarak.Tawşi lop muydu buarada?Ayrıca boynunun altındaki tüyler de çok uzadı Fındık ın güzel bir görüntüsü oldu:)
SilBuna sevindim, Milky de ilk geldiğinde fare gibiydi şimdi pamuk helvaya döndü :) Tawşi Hollanda Lop tavianı, Milky ise Amarikan Fuzzy Lop.. Tüm düşük kulaklı tavşanlar Lop'tur ama çeşitleri vardır..
Silmerhaba bir tavşan almak istiyorum hangi cinsi tercih etmeliyim tuvelet alışkanlığını ne kadar sürede kazanıyolar ve tavşan beslemenin faydaları nelerdir ailemi ikna etmem gerekiiyoda
YanıtlaSilMerhaba.. Ben tavşan almayın derim. Tavşan beslemek zordur, tatile çıkarken ya onu da götürmelisiniz ya da bir pansiyona bırakmalısınız ki orada stres olur ve bakımından anlamazlar, geldiğinizde size küser. Tavşanları uçağa bindiremezsiniz, kabin bölümüne almazlar, diğer tarafta da şoktan ölürler. Yazlığınız yoksa zaten tavşanı tatile götüremezsiniz, ona da zulüm olur. Tek başına yaşayan tavşanlar mutlu değillerdir çünkü tavşanlar koloni halinde yaşamayı severler. Yani evde en aşağı 1 dişi 1 de erkek tavşan olmalıdır böyle olunca da en azından birini kısırlaştırmanız gereklidir yoksa 1 yılda 500 tavşanınız olur. Zaten evde bir kafes içinde beslemeyi düşünüyorsanız sakın tavşan düşünmeyin, onlar doğadaki gibi geniş yerlerde koşmayı, hoplamayı,zıplamayı severler yoksa strese girerler, hastalanırlar. Tavşanınızın mutlaka bir odası olmalıdır, bu oda kablo ve benzeri zararlı şeylerden izole edilmelidir. Evinizde ise tavşanınızın yanına girecek başka hayvan olmamalıdır. Kedinin en ufak bir tırmığı, köpeğin bir ısırığı tavşanı öldürmeye yeter. Bahçeye çıkarırken ise mutlaka tasmayla gezdirmeniz gerekecek yoksa kedi, köpek ve kargalara yem olur, arabalar altında ezilir, çocuklar mıncıklar. iÜlkemizde tavşandan anlayan veteriner çok azdır, bir hastalığında veterinerlik fakültesi yoksa yandınız demektir. Tavşanlar bebek gibdir, kedi köpek gibi başlarının çaresine fazla bakamazlar. Çok yalnız kalamazlar. Çok duygusallardır, size küserler. Çok hassastırlar. Bellerine, bacaklarına çok dikkat etmeli, yüksekten düşürmemeli, korkutup şoka sokmamalısınız. Çok yeşillik, sebze, meyve, abur cubur verirseniz ishal olurlar, ishal geçmezse veterinerler 2 hafta boyunca iğne için taşınırsınız. Özel veteriner kliniği ise yüklü bir miktar paranız gider. Ayrıca bazen veterinerlerin bile anlayamadığı hastalıklara tutulabilirler. Tavşanlar 5-7 yıl yaşarlar. Yani bu kısa bir süre, tam alışmışken onu kaybedeceksiniz. Parayla tavşan alırsanız 20 günlükken annelerinden süt içen tavşan yavrularını annelerinden ayıran zalim satıcılara peşkeş çekmiş olursunuz, alacağınız tavşan en az 3 aylık olmalıdır ki ben hayvan ticaretine karşıyım çünkü özellikle tavşanlar çok kötü ortamlarda yetiştirilip satılıyorlar. Eğer çok istiyorsanız ücretsiz yuva arayan bir tavşana gönüllü yuva açın en azından başka bir sahip çıkana kadar bakın, alışırsanız ve kolay gelirse hayatınıza yeni dostunuzla devam ederseniz. Yalnız aileniz tavşan istemiyorsa sakın sonradan fikirleri değişir diye düşünmeyin çünkü değişmez. Zaten genelde tavşanın temizliği, bakımı evde anneye kalır bu yüzden anneniz asla istemeyecektir. Çünkü tavşan etrafa sürekli tuvaletinden talaş saçacak, arada tuvaletini dışarı yapacak, bazen birşeyler kemirecektir. Anneniz de bu durumda tavşanı başkasına vermek isteyecek, sonra tavşan depresyona girecektir. Kafeste ise tavşan asla beslenmez. Mahkeme kararıyla bir insanın mahkum edildiği hücre ile bir tavşanın beslendiği kafes arasında hiçbir fark yoktur. Bunu sanırım en iyi hapishanedekiler anlar. Lop veya Aslanbaşlar en çok tercih edilen tavşanlardır ama ben ya dediğim gibi yuva arayan bir tavşan besleyin derim ya da yuva arayan bir sokak kedisine sahip çıkın, en azından etrafı daha az kirletir, aileniz de fazla karışmaz.
Silzaten ben hiç tatile gitmiyorum tavşanımıda sürekli kafesde tutacak halim yok 1de bizde hayvan dost hatta çoçouk olarak görülür kesinlikle başkasına verilmez evdede başka hayvan yok kedimiz var ama bahçede pisliğide temizlenir samanını yoncasını da alırız zaten petsoplara ve hayvan satışına karışıyım ayrıca tavşanı videolarda aileme gösterince fikirleri değişti onlarda istedi
Silayrıca sayfanızıda çok beğendim çok güzel bir sayfa devam ettirmeniz dileyiyle
SilBen herşeyi anlatmak istedim baştan çünkü çoğu kişi önce bu işin altından kalkarız diye girişip sonra tavşanlarına yuva arıyor ya da bilinçsizce ölümüne sebep oluyorlar, o yüzden yanlış anlamayın. Tavşanlarla ilgili düşünceleriniz çok güzel. O zaman yuva arayan ücretsiz bir tavşana yuva açabilirsiniz, en azından sevap işler, bir yavrucağa sıcak yuva olursunuz. Teşekkür ederim, tavşanlarım yaşadığı sürece devam ederim herhalde, ben de kısıtlı bilgimle bir sorunuz olursa size yardımcı olmaya çalışırım.
Silmerhaba dişi ve erkek tavşanım var dişinin kaç aylık olduğunu tam bilmiyorum ama 3 veya 4 aylık dişi tavşanım da vucut olarak şişdiğini gördüm acaba hamile olabilirmi kafesteleri var orası güneş görmediği için her gün bir süre güneşe çıkarıyorum ,güneşe çıkardığımda sürekli uyuyor sizce hastamı yoksa hamile mi
YanıtlaSilMerhaba, "Hafif tavşan ırkları yaklaşık olarak 4-5 aylık, orta ağırlıktaki ırklar 5-6 aylık, iri ırklar 8-10 aylık olduklarında çiftleşebilirler. Dişi tavşanlar ergin ağırlığının %75 ine ulaştıkları zaman gebe kalabilmek için yeterli büyüklüğe ulaşmış durumdadırlar. Erkek tavşanlar dişilerden 1-2 ay daha geç cinsel olgunluğa erişirler." Dişi tavşanınız hamile olmayabilir çünkü önce erkeğin gelişmesi lazım, tavşanınızda iç parazit sorunu olabilir mutlaka veterinere götürün yoksa yakında halsizleşir, keyfi kaçar, ishal olabilir, hastalığı ilerleyebilir, veterineri yapacağı iğne ile durumu düzelir. Ayrıca tavşanlarınızın önünde 24 saat kuru ot ve saman olmalıdır, tüylerini de hergün taramalısınız, böylece bağırsak ve midelerinde tüy topları oluşmaz, çüntü tavşanlar kusamazlar. Ayrıca tavşanınız tuvalete çıkıyor mu, tuvaletini yapamıyorsa da karnında şişlik oluşur. Bir de tavşanınıza aşırı yem vermekten kaçının.
SilMerhaba yeni 3 aylik bir tavsanim var ssurekli hapsuruyor 2 haftadir bu sekilde ne yapmamizi onerirsiniz .? Birde oturdugu gibi kulaklarini iyice yatrip oldugu yerde kaliyo bu iyi biseymi?
YanıtlaSilMerhaba geçmiş olsun, bu aralar en çok sorulan soru bu, havalar da soğudu malum. Diğer iki kişiye evrdiğim cevaplar; "Tavşanınız daha çok küçük, evde açık cam, cereyan, klima filan varsa çarpmış, üşütmüş olabilir. Bazen de tavşanların burnuna talaş kaçar ve çıkana kadar hapşururlar bu olabilir. Tavşanlar çok hassastırlar, polene hemen reaksiyon gösterirler. Ayrıca evde toz, kir filan bulunmamlıdır toz onları hemen hapşurtur. Yedikleri şeyler de bunu yapabilir kepek ve benzeri şeyler hapşurtur. Bazen de tavşanlarda astım hastalığı görülebilir, bu çok nadir görülür ama.. Sizinkisi şu anda küçük olduğu için üşütmüş olabilir veya burnuna birşey kaçmış olabilir yanlışlıkla.. Evde cam, kapı açmayın, soğuk zemine direkt yatmasın, bir battaniye filan yayın yere, veterinerlerden bağışıklık için satılan vitamin şuruplarından alabilirsiniz ama bunlar oldukça pahalı, bunun yerine bir doktora veya veterinere başvurun, eczanelerde çocuklar için satılan vitamin şurupları var onlardan önerebilirler, bunu eczaneden aldığınız bir küçük şırıngayla iğnesini çıkarıp (iğneyi kullanmıyorsunuz) boğazına kaçırmadan ağzına hafifçe verirsiniz."
Sil"Tavşanınızın burnuna birşey (talaş, toz, polen) kaçmış olabilir, tavşanların bünyesi toza karşı çok hassastır. Ama sümük var demişsiniz o zaman üşütmüş olabilir. Dışarda filan mı bıraktınız veya gezdirdiniz çünkü havalar artık çok soğudu bu ara bahçeye bile çıkarmayın derim. Solunum yolllarında problem olabilir. Yerde yatıyorsa direkt taşa veya yere yatmasın, kemirmeyeceği halı, üstüne yatabileceği kalın bir tahta, minder filan koyun. Oda sıcaklığı 10 derece altına inmemelidir, en ideali 15-25 derece arasıdır yoksa hastalanırlar. Umarım steril deniz suyudur. Tavşana burundan steril deniz suyu verilmesini daha önce hiç duymadım ama burun akıntısını gideren burun damlası verebilirdi. Annem ben küçükken burnum için bunu çok kullanırdı, bebeklerde kurumuş burnu açar çünkü ama tavşanlara yan etkisini bilmiyorum çünkü kulak-burun-boğaz bağlantılı. Silerek iyi yapmışsınız. Belki insanlardaki tuzlu su veya karbonati le gargara olayı etkisi gibidir." demiştim.
Bu arada sizin tavşanınızın hareketi gayet normal, Tawşi'nin eski fotoğraflarına bakarsanız o da bunu arada yapıyordu, göreceksiniz.
Tesekkurler tavsanimin suanki tek sorunu artik heryere katı dışkı birakiyor alistrmak icin pecete islatip kutuya koydum uzerinede diskilarindan.fakat hala heryere ypiyor :(
SilNe demek, tuvalet kabı karton olmasın alçak bir yuvarlak veya dikdörtgen tarz içine oldukça rahat gireceği bir leğen olabilir, leğene büyük bir poşet geçirin, sonra da zeminine 1 kat pşet yayın, üstüne de 2-3 parmak kalınlığında talaş koyun, tuvaletini hergün değiştirin, tuvaletini en çok dışarıda nereye yapıyorsa bu tuvalet kabını da oraya koyun, özellikle idrarından da talaşlara bulaştırın hemen keşfeder zaten, içine peçete koyarsanız kemirmeye kalkabilir, sağlıklı olmaz. Zaten şu an tuvalet eğitimi için en uygun dönem, yakında alışacak bir kedi gibi olacaktır, ilk başlarda yapması doğaldır çünkü daha yavru ama bunu yaparsanız hemen alışır.
Silmerhaba iyi akşamlar. bugün tavşanımla oynarken boynundaki tüylerin bir ksmının döküldüğünü ve boynunda dökülen kısmında küçük kırmızı çizik gibi bir yara gördük. ne apacağımızı bilemedik size danışmak istedik lütfen yardımcı olun.. bir de son 3 gündür falan aşırı hırçın kafesindeyken geceleri deli gibi koşuy dışarı çıkardığımız zaman da yine öyle hırçınlaşmış olduğunu görüyoruz özel bir nedeni var mıdır acaba bunun. bu arada tavşanım hollanda lop cinsi dişi ve 5 aylık.
YanıtlaSilMerhaba, çok geçmiş olsun. Boynu hariç başka yerlerinde de tüy dökülmesi varsa bir deri hastalığıdır, egzama, mantar olabilir. Bazen dişiler kendi tüylerini yolarak yalancı hamilelik de yaşar ama kırmızı çizgi durumu o zaman ne.. bir de sanırım boynundaki yeri kendisi yolamayabilir, ona dikkat edin ağzı ulaşabiliyor mu? Zaten hırçınlığı kızgınlık döneminden olmalı, yani çiftleşmek istiyor. Başka tavşanınız var mı, erkek tavşan varsa ona suç atacağım ama yok herhalde ve o yüzden hırçın. Kırmızı çizgi var diyorsunuz o zaman mantar da değil, geriye egzama kalıyor, durum alttaki linktekine benziyor mu? Mevsimsel tüy dökülmesi olduğunu pek sanmıyorum çünkü deri gözüküyor ve o çizgi bir muamma acaba orayı çarpacak keskin bir yer var mı evinizde? Çizgi belki ondan oluşmuş diyeceğim.
Silhttp://tinypic.com/view.php?pic=k2zqkx&s=3#.UrIMpaXEIy4
Ayrıca boynunda sürekli tasma var mıydı?
Silbu resimdeki tavşana benziyor evet. bugün tekrar baktım ayağında da kısmi tüy dökülmeleri olmuş. kendi boynundaki tüyleri yolabiliyor bir de tırnakları çok uzadı kaşıyım derken boynunu çizdiğini düşünüyorum aslında çünkü keskin herhangi bir yer yok evde. aslında yazarken resmen ellerim titriyor ona bişey olmasından çok korkuyorum :( internette biraz araştırma yaptım mantar veya egzemanın öldürücü olacağı yazıyor o yüzden çok korkuyorum :( yaşadığım yerde bir tane bile tavşandan anlayan veteriner yok o yüzden çok çaresizim :( ona bişey olmasından çok korkuyorum siz ne önerirsiniz acaba yardımcı olun lütfen :(
SilLütfen sakin olun, tavşanınız iyileşecektir. Fotoğraftaki tavşana egzama denilmiş. Ben de veteriner değilim, yaşadığım deneyimlerle yardımcı oluyorum. Tırnakları 2 ayda bir kesilmelidir, veterinerden, internetten alacağınız bir tırnak makasıyla bunu siz de yapabilirsiniz. o zaman uzun tırnaklarıyla kendi çizip, tüyünü de kendi yolmuş olabilir. Sonuçta kızgınlık döneminde olduğunu düşünüyorum, hırçınlaştı demiştiniz. Yalancı hamilelik de yaşıyor olabilir, tüy yolması ve bu tüylerle yuva yapması buna işarettir. Hele 5-6 aylık dişi tavşanlarda görülmesi çok fazladır çünkü ergenlik dönemine girerler, sizinki de zaten 5 aylıkmış. Yani illa egzama v.b. olacak değil. Ayrıca mantar ve egzama olsa bile tedavi edilebilir, bunlar kesin öldürücü değillerdir. Korkmayın lütfen. Erken teşhis önemlidir. İlk önce internetten filan tavşanlar, kediler veya küçük köpekler için olan bir tırnak makası sipariş edin, oldukça ucuza satılanları mevcut. Ayrıca hangi ilde yaşıyorsunuz?
SilTırnaklarını kesmeden önce lütfen önce bu yazımı okuyun;
Silhttp://tawsim.blogspot.com/2013/10/tavsan-tv-tavsanlarda-trnak-bakm.html
Merhaba bu sabah tekrar baktığımda bacağındaki tüylerimde yolduğunu gördüm hatta kemiği görünüyordu resmen çok korktum :( tırnak makası sipariş ettim geldiği zaman keseceğim inşallah bu arada Karaman'da yaşıyorum ben. Internette yalancı gebeliklerle ilgili birkaç araştırma yaptım yalancı gebelik olduğu zaman tüylerini yolarak yuva yapıyorlarmış Bizimki öyle yuva falan yapmıyor. Evet bir tane tavşanımız var o da yaramaz kızım işte ne yapsam bilemedim yaa gerçekten beslenmesine çok dikkat ediyordum sağlığı gayet iyiydi son günlerde neden böyle oldu anlayamadım yaa :(
SilMerhaba, bunlar Karaman'daki veterinerlerin listesi, çoğunun web sayfası yok o yüzden hangisi tavşanlarla ilgili gerçekten bilemedim, telefon açıp sorun bence tek tek ona göre gidin, tavşandan anlamayana gitmeyin boşu boşuna;
Silhttp://veteriner.co/karaman-veteriner-klinikleri.html
Karaman'ın koyunu bu kadar meşhurken bir veterinerlik fakültesinin olmaması da garip geldi, olsaydı mutlaka oraya gidin derdim. Kızgınlık döneminde olduğundan çiftleşmek için yapıyor olabilir ya da egzama gibi ama bence birincisi. Ayrıca onu strese sokan başka birşey var mı bu da önemli.. Ama bence çiftleşmek istiyor bu yüzden gibi.. Lütfen üzülmeyin bana öyle sorular geliyor ki tavşanları kurtarılamaz halde oluyor, sizinkinin küçük bir sorunu var, en kısa sürede geçecektir inşallah.
merhaba iyi akşamlar ben karamanda bir tane veteriner buldum tavşandan anladığını idda ediyor pek güvenemedim yine de ama daha götürmedim havalar çok soğuk nasıl götürmeliyim onu üşütmeden bilemedim. bir de ben kafesine uzun saman balya saman kuru ot falan koyuyordum. her gün kafesini temizlerim bugün de temizleyip tekrar saman falan koyacakken samanın içinden böcek örümcek falan çıktı ilk defa farkettim ve acaba dedim böcekler ısırdı da o yüzden mi tüyleri döküldü çünkü geceleri de çok korkuyordu kafesindeyken. şimdilik kafesine koyduğum tüm samanı özenle kontrol edip böcekleri temizledim. yarından sonra samanını falan bir daha asla açıktan almayacağım. siz ne düşünüyorsunuz sizce o dökülen yerlerindeki çizik dökülmeler yaralar falan o böceklerden kaynaklanıyor olabilir mi
SilMerhaba, taşıma kafesinin içine kullanmadığınız eski yün kazak, polar veya battaniye gibi birşey koyun kalın, sonra kafesin dışını şeffaf mutfakta kullanılan streç film ile sarın ama bir tarafının delikleri açık kalacak şekilde sarın, sonra kafesin dışını ince polar veya yün battaniye ile iyice sarın, streç filmde açık bıraktığınız taraf yine battaniyede de açık olsun, hayvanı boğmayalım :) En son da kafesi büyük bir poşete koyun, poşetin ağzının açık olan yerine, hayvanın nefes alacağı kısım gelsin, bu şekilde üşümez :) Tabi bir de şu var ama bu biraz tehlikeli uzun sürede patileri yanabilir çünkü, kafesin altına biyot torbası içine sıcak su koyup, biyot torbası çok kalın bir battaniyeye sarılıyor ama işte devamlı kontrol etmek lazım, kafesin kapağı yolda açılmamalı yoksa kaçabilir, kaynar su konmamalı filan ya da poşette kafesin yanına koyulmalı dışarıya. Tavşan haşlanmasın bir de.. Özel veterinerlere ben pek güvenemiyorum özellikle İstanbul'da tavşandan anladığını söyleyip kısırlaştırma sırasında tanıdığımın tavşanı narkoz ayarlanamaması yüzünden ölmüş. Tabi küçük hastalıklarda pek sorun olmayabiliyor. Ben ilk defa samandan böcek, örümcek çıkmasını duydum ama çıkar tabi, balya ile samanlar da satılıyor belki onlar iyi olabilir, paket halinde büyük şehirlerde satılan tavşan ot ve samanları çok pahalı çünkü, Allah'ın otuyla vatandaşı kazıklıyorlar. Ben otların hepsini yazlıktan getiriyorum bavul bavul :) Böcekler ısırabilir, yazlıktaki bir yavru kedimizi böcek ısırmıştı, zehirlenip ölmüştü, tavşanlar daha da hassastırlar, böcekler başka hastalıklara da yol açabilir, böceklerden uzak tutmalısınız. tüylerin dökülmesi bu yüzden mi bilemem ama bence böcekten dökülmüş gibi değil tabi ben veteriner değilim. Size tanı koyamam. Bence uzun tırnağıyla kendini çizdi çünkü böcek öyle çizemez ve tüy dökülmesi ile ilgili başka bir sorun olabilir. Umarım basit birşey çıkar.
SilACİL:tavşanım çok az tavşan yemi yiyor ve bende hep marul veriyorum ne yapabilirim tavşanım 1 aylık ama çok az yem yiyor yardım ltf
YanıtlaSil1 aylık tavşana nasıl marul verirsiniz çok yanlış! Ona sadece yavru tavşan yemi, kuru ot, kuru yonca, saman vermelisiniz şimdilik. Hemen veterinere götürün, yavru tavşanlar annelerinden 3 aylıktan sonra ayrılmalıdır bu yüzden daha küçük alınan yavrularda ölümcül şeyler olabilir, çok hassas olurlar ve az anne sütü içtiğinden bağışıklığı çökmüş veya gelişmemiş olabilir.
Siltavşanımla arabaya binince tavşan titremeye başlıyor kalbi hızlı hızlı çarpıyor. bunun bir çözümü varmı acaba
YanıtlaSilAsla kedi ve köpeklere verilen sakinleştirici ilaçlardan vermeyin. ölümüne yol açabilir. Arabadayken sevdiği yiyeceği verin, kafasını okşayın. Kaçmasına izin vermeyin ama, kafesinde dursun Camlar da hep kalaı olsun. Benim tavşanlarım arabadan ve otobüsten çok zevk alırlar, Tawşi arabanın arka koltuğuna yatarak veterinere gider, Milky veterinere giderken otobüs camlarından dışarıyı izler, insanlar gibiler; kimimizi araba tutar, kimimize birşey olmaz. Zamanla alışabilirler ama..
SilMerhaba, 10 aylık oğlumu kısırlaştırmak istiyorum İstanbul Üniversitesi Veterinerlik fakültesinde. Ragıp Kılıçarslan'ın sadece dişilerle ilgilendiğini, erkeklere cerrahinin baktığını söylediler. Telefonda bütün doktorlarımız bakıyor, bütün hayvanlar geliyor gibi yuvarlak cevaplar aldım içime sinmedi.. Erkek tavşan için doktor ismi önerebilecek misiniz?
YanıtlaSilMerhaba, bu çok ilginç çünkü ben bunu bilmiyordum :) Anladım ama, çünkü Ragıp Bey Jinekoloji ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı o yüzden olmalı evet. Valla ben mutlaka oraya götürün derim çünkü tüm veterinerleri tavşanlar hakkında bilgili, ben dahiliye ve üroloji bölümlerine de blog ve kendi tavşanlarım için sorular sormuştum oradan anladım ki işin ehli insanlar. Mesela bir tanıdığım Zeytinburnu'nda özel ve çok meşhur bir veteriner kliniğine götürmüş dişi tavşanını, narkozu ayarlayamadıkları için ölmüş o tavşan. Fakülte o yüzden en iyisidir. Ayrıca erkek tavşanların operasyonu inanılmaz basit oluyor, asla dişiler gibi değil o yüzden daha rahat olun. Ben mutlaka Avcılar diyorum, bizim Çapa'mızdan farkı yok çünkü tam teşekküllü kocaman bir hastane.. Gerçekten de herkes kedi ve köpek ameliyat ettirip duruyor gözümün önünde kaç tane yaşlı köpek en zor tümör ameliyatlarına girip sağlam çıktı. Çok iyi ilgileniyorlar. Milky'nin ameliyatına Ragıp Bey dışında birçok başka cerrah da girdi ama sanırım hepsi ürolojide. Randevu alın derim size, ben oraya nedense çok güveniyorum :) Sebebi de Milky'nin zor ameliyatı çok kolay geçti ve hemencecik eski haline döndü, kafasında hunisiyle çıkmıştık cici kızımın :)
SilMerhabalar tavşan bilginize güvenerek size danışmak istediğim bir konu vardı. " Hollanda Lop " tavşanlarının orta boy bir ırk olduğunu biliyorum ama internette yabancı sitelerde " minyatür lop " denilen bir türe rastladım. Acaba böyle bir tür var mı ? Hollanda Lop a çok benziyorlar hatta aynılar gibi. Farklı türler mi acaba yoksa insanlar aynı türler fakat öyle mi diyorlar?
YanıtlaSilBirde sormak istediğim son bir şey var. Hollanda Lop tavşanlarının ağırlıkları en fazla 2,5 kg olur yazılmıştı. Erişkin bir tavşan olduklarında kilolarının ve ortalama olarak boylarının ne kadar olduğunu biliyor musunuz acaba ?
Teşekkürler.. :)
Merhaba, böyle bir tür var ama adı sizi yanıltmasın, aralarında çok az bir boy ve kilo farkı vardır, yani pek farklarI yoktur. Ayrıca ülkemizde bu tür yoktur, satıcılar ufacık süt içmesi gereken yavruları annelerinden çok erken ayırıp insanlara minyatür lop diye yutturmaya çalışıyorlar. Zaten tavşanlar satın alınmamalıdır, ücretsiz yuva arayan o kadar çok cins tavşan var ki.. Loplar 3 kg' a kadar çıkabilir, daha uzun tüylü Fuzzy Loplar ortalama 3,5 kg'dır. Yetişkin bir Hollanda Lop tavşanı, yetişkin bir kedi ile aynı boydadır. Ne demek..
YanıtlaSilMerhaba ben birkaç güne erkek bir lop tavşan edinicem. Odamdaki ebeveyn banyosunda bir duşakabin var ve kullanılmıyor. Kafes yerine bu duşakabinde ona bir yuva kurmayı düşünüyorum. içine talaş yayarak rahat yaşamasını sağlayabilir miyim sizce
YanıtlaSilMerhaba, duşakabin oldukça küçük bir yer üstelik güneş ışığı da almaz. Yani orada tavşan beslenmez. Tavşanınıza bir oda ayırmayacaksanız ya da kendi odanızda özgürce dolaşmasını kabul etmeyecekseniz tavşan beslemeyin lütfen. Yani biri, sizi küçücük bir banyoya kitlese, tek başınıza sadece orada yaşamanızı istese ne düşünürdünüz? Siz evde yokken hem orada ne yapacak o? Stresten ölebilir.
SilSadece evde olmadığım süre içerisinde orda bulunucak onun dışında evde rahatça gezinebilicek zaten sadece tuvalet yeme ve uyuma kısmını orda gerçekleştirmesini düşünüyorum
SilEvde olmadığınız süre içerisinde orada olması kötü çünkü kısa tatillere gidebilir, arkadaşlarınızda kalabilirsiniz bu durumda yine hep orada kalacak. Evden hiç çıkmayan biri olsanız bile bir hayvanı oraya kapatmak bana hiç iyi gelmedi. Tavşanlar özgür olmayı, geniş alanlarda hoplayıp zıplamayı seven hayvanlardır, geceleri hareketlidirler yani belki de sizin uyuma vaktinizde o duşakabinde nasıl özgürce hoplayıp zıplasın? Aksi halde aşırı strese girerler bu stres de onlarda bir sürü hastalık yaratır.
SilTawsan''ii karn1ndan tutunca cirmakLar mi ?
YanıtlaSilKarnından derken? Tavşanı kaldırırken sağ elinizle karnından destek yapıp, sol elinizle boynundan hafif tutacaksınız ama boyun derisini çekip kaldırmayacaksınız, iki elinizle de destek vereceksiniz, sonra da sol kolunuzun üzerine koyup, sağ elinizle kafa ve boyun bölgesinden aşağı zıplayıp kaçmasın ve düşmesin diye yine destek verecek ve hafifçe bastıracaksınız. Tavşanınızı fazla yükseğe kaldırmayın, birden elinizden zıplayıp kaçarsa yüksekten atladığı için bacağı kırılabilir, felç olabilir. Tavşanlar ayrıca doğaları gereği kucağa alınmayı pek sevmezler, kucağa almanızı tavsiye etmem, onlar kedilere benzemez.
SilMerhaba.bir disi bir erkek tavsanim var. Cinsel olgunluga eristiklerini dusunuyorum.Yavrulama zamaninda yada yavrular kucukken erkegi baska bir ortama almam gerekir mi yoksa ayni yerde kalabilirler mi ?
YanıtlaSilMerhaba, erkek tavşanı mutlaka ayırmalısınız. Bazı erkek tavşanlar yavrulara hiç zarar vermezken, bazıları verebilir o yüzden en iyisi erkeği ayırmaktır, yavru tavşanlar babalarına 45-50 günlükken gösterilebilir. Ayrıca doğumdan 30-40 gün sonra dişi ile erkek tavşan yine çiftleşirse dişi tavşanınız yine hamile kalır. Doğan tavşanlar kendi aralarında çok hızlı ürer, veterinerlik fakültesinde erkekleri kısırlaştırmanız gerekmektedir, erkeğin kısırlaştırılması daha basittir.
YanıtlaSilMerhaba, erkek tavşanı mutlaka ayırmalısınız. Bazı erkek tavşanlar yavrulara hiç zarar vermezken, bazıları verebilir o yüzden en iyisi erkeği ayırmaktır, yavru tavşanlar babalarına 45-50 günlükken gösterilebilir. Ayrıca doğumdan 30-40 gün sonra dişi ile erkek tavşan yine çiftleşirse dişi tavşanınız yine hamile kalır. Doğan tavşanlar kendi aralarında çok hızlı ürer, veterinerlik fakültesinde erkekleri kısırlaştırmanız gerekmektedir, erkeğin kısırlaştırılması daha basittir.
YanıtlaSilTesekkurler.Biri disi biri erkek dedim ama emin degilim aslinda.Birisi erkek ondan eminim.Digerini bir turlu anlamadim.Erkek olan digerinin ustune atlayip ciftlesme egilimi gosteriyor.Ama o en sondaki karakteristik olay olmuyo gibi.Acaba digeri disimidir yoksa o da erkek olabilir mi yani hemcinsine boyle bi girisim yaparmi bir tavsan?Simdiden cok tesekkurler
Silhttp://tawsim.blogspot.com/2013/07/tavsan-cinsiyeti-nasil-anlasilir.html
SilNe demek.. Bu linkte cinsiyet yazım mevcut. Tawşi, Milky gelmeden önce yavru kedimize bile saldırmıştı, o yüzden fotoğraflara göre yorum yapmanız daha iyi olur. Erkek tavşan, diğer erkek tavşana da saldırabilir. Diğeri erkek olabilir.
Sagolun yardimlariniz icin ama ben yine tam anlayamadim :D galiba biraz daha buyumesi lazim bide cok hircin :(
SilNe demek ama en önemli şey tavşanların boşu boşuna çiftleştirilmemesidir, yani biri dişiyse yakında 400'e yakın tavşanınız olabilir ve inanılmaz bir çaresizlik yaşarsınız, hayvanlara da yazık olur.
SilHaklisiniz digeri disiyse kisirlastirmayi dusunebilirim tam emin olabilsem.Bi yerde iki erkek 3 ayliktan sonra kavga eder yaziyordu.Bizimkiler birbiriyle cok iyi anlasiyolar.Burdan bi yorum cikabilir miyiz :D
SilBen Avcılar'daki İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde dişi tavşanım Milky'yi Prof.Dr.Ragıp Kılıçarslan'a kısırlaştırttım, şu an tavşanlarım çok mutlu, kafamız rahat, ayrıca kısırlaştırma sonrası tümör de olmuyor. İstanbul'da ikamet ediyorsanız mutlaka burada kısırlaştırma yaptırın derim, çok profesyöneller ve inanılmaz teçhisatlı büyük bir yer. Olmadı bir veterinere götürüp cinsiyetini öğrenin sonra da Avcılar'da kısırlaştırmaya götürün, hem emin ellerde yapılır hem deoldukça ucuz. Normal veterinerlerde asla tavşan kısırlaştırtma yapmayın, narkozunu ayarlayamıyorlar. Beklerken hamile kalabilir çünkü dişiyse.. İki erkek zaten sürekli kavga eder çünkü bölge ve dişi sahiplenme kavgaları yaparlar, kanlı ve ölümle sonuçlanan kavgalar olabilir. Tabi küçükken bir arada olan erkek tavşanlar kavga etmeyebilirler de.. Sizinkilerden biri dişi olabilir ama görmeden birşey diyemem, yeter ki geç kalmayın, dişiyse boşu boşuna hamile kalmasın, yoksa minimum 6-10 adet yavrunuz olur, hayvanlar telef olur, yazık.
SilEvet kucukken de bir aradalardi ama 2 erkek icin fazla iyiler sanki surekli kulaklarini falan yaliyolar.Malesef oraya goturemem Ankara da yasiyorum :/ Yardimlariniz icin tekrar tesekkurler cok guzel bi site
SilO zaman erkek olabilirler tabi :) Kusura bakmayın biraz geç gördüm. Ankara'da veterinerlik fakültesinde Prof. Dr. Arif Kurtdede var, tavşanlarla ilgili kitabı da var, onun olduğu bu fakülteye bir muayneye götürebilirsiniz. Fakültelerde muayne çok ucuz çünkü. Ne demek, teşekkür ederim, sorunuz olursa bilgim sınırlı da olsa her zaman yardımcı olmaya çalışırım. Tavşanlarınızla mutlu günler..
SilSayın ffunda, yorumunuzu SORUM VAR 1'E bıraktığınız için o sayfa dolu olduğundan sorunuz gözükmemektedir, lütfen sorularınızı bir daha buraya yazın. 7 aylık Lop tavşanınızın Ekim'den beri bahçede kedilerle birlikte yaşadığını, daha sonra birgün bir çığlık duyduğunuzu ve tavşanınızın koşarak perişan halde eve geldiğini yazmışsınız. Bir kere bu davranışınız inanılmaz yanlış, tavşanınız bahçede yaşamaya mahkum ettiğiniz ilk gün nasıl ölmedi hayret içinde kaldım. Adı üstünde bu bir tavşan, ne kedi ne de köpek, kaldı ki kediler bile köpeklerce boğulur ve arabalarca ezilebilir. Bir Lop tavşanı asla ev dışında bir yerde yaşayamaz çünkü bu hayvanlar özel olarak üretilmiş hayvanlardır, zalim insanların deneyleri ve farklı ırkları çiftleştirmeleri sonucu maalesef insanlara oyuncak edilmek için meydana getirilmişlerdir. Kediler, köpekler, kargalar, martılar, sıçanlar, gelincikler, yılanlar bahçeli şehir hayatında her zaman tavşanların en önemli düşmanları olmuştur. Bir kedinin tırmığı tavşanı hemen de öldürebilir, 3 ay sonra da, ama maalesef yara alan tavşanların %90'ı ölüyor. Köpek zaten anında öldürüyor. Size örnekler vereceğim, tavşanım Milky'yi tasmayla bahçeye çıkardığımda kedim Junior çok uzaktan aniden hiç ummadığım şekilde üstüne atladı, inanılmaz bie refleksle kedimi havada yakalayıp fırlattım, yapamasaydım şu an tavşanım Milky yaşamayacaktı. Yazlıkta Tawşi'yi çimenlerde tasmayla gezdirirken sitenin uysal köpeği koşarak Tawşi'yi yemeye geldi, kokusunu 200 metreden aldı Tawşi'yi tşörtümün üçüne sokup zor kaçırdım. Yan komşumuz 7 kiloluk büyük erkek Aslanbaş tavşanını sizin gibi bahçeye salıp işe gidiyormuş, duyduğumda şok oldum ama kadın uyarılarıma rağmen beni dinlemedi, birgün tavşan kedi veya köpek saldırısına uğramış büyük ihtimal kedi çünkü köpek asla tavşanı bırakmaz, parçalayıp yer, tavşan benden yardım istemek için gelmiş ama evde yoktum kadın bizim kapıda son nefesini verirken bulmuş tüyleri darmadağın heryeri çizik içindeyken. Geçen gün başka bir kişinin tavşanı daha kedi saldırırsına uğramış bana yazmıştı, hem de Yeni Zelenda, maalesef onu da kaybettik. Çığlığı sizin tavşanınız atmıştır, çığlık attıysa ısırılmış olabilir canı çok yanmış büyük ihtimal. Veterinere götürüp aşı yaptırın ana buna engel olamayabilir, tavşanlar evdeki en uysal veya küçük kedi, köpeklerle bile 1 saniye beraber tutulmamalıdır. Nasıl böyle birşey yaparsınız hala inanamıyorum, bahçeye asla salmamalısınız tabi yaşarsa, sıcak mevsimlerin serin anlarında örneğin güneş batarken filan bir köpeği kayışlı tasmasıyla gezdirir gibi tasma ve kayış takıp öyle gezdirmelisiniz, belinden ve sırtından bir tasma geçirmelisiniz, güneş tavşanı şoka sokar, aşırı sıcak da.. Soğukta da hastalanıp ölebilirler. Umarım tavşanınız ölmez, geçmiş olsun.
YanıtlaSilBir de bi ustteki cevapsiz soruma el atabilirsek :)
SilÜst tarafa ekledim :)
SilMerhabalar tavsanimiz koltuklarin ustune diski yapmaya basladi ne onerirsiniz ?
YanıtlaSilMerhaba, tavşanınızın dışkılarını alıp yerde en çok tuvalet yağtığı yere içi 2-3 parmak kalınlığında talaş dolu, fazla yüksek olmayan, içine rahatça girip çıkabileceği büyüklükteki tuvalet kabını koyun, en dibinde de poşet olsun, kirli talaşı hergün atmanız kolaylaşır. Koltuğa dışkıladığı an elinizi hafifçe çırpın ve korkmasını, hareketn yanlış olduğunu anlamasını sağlayın. Tabi bunu yaparken çok korkutmayın, tavşanlar şoka girip ölebilirler, çok hassastırlar.
SilTavsanim gazete kagitlarini yiyor bu zararlimidir ne yapmam lazim
YanıtlaSilBu oldukça zararlıdır, gazetede kurşun vardır, tavşanınız yedikçe zehirlenerek ölür. Tavşanınızın selüloza ihtiyacı var demektir, önünden her zaman samanını, kuru otunu, kuru yoncasını eksik etmeyin, her zaman önünde kemirmesi için de boyasız çivisiz bir ahşap meyve kasası olsun, ayrıca market veya veterinerden tuz taşı alıp yaşadığı yere koyun, yaşadığı yerin altına ve tuvaletine asla gazete, karton koymayın, tuvaletinde talaş kullanın. Etrafta asla gazete, karton, poşet, kablo bırakmayın.
Silmerhaba ben tavşanlara çok ilgi duyuyorum ve martta alıcam fakat bir tane alırsam canı sıkılırmı iki tane alırsam iki erkek çok kavga edermiş o yüzden iki dişi almayı düşünüyorum anlaşırlar mı yada bir tane olursa canı sıkılır mı
YanıtlaSilMerhaba, tavşan bakımı gerçekten çok zordur, sürekli bir bebek gibi ilgilenmek zorundasınız çünkü onlar bir kedi veya köpek gibi kendi başlarının çaresine bakamıyorlar ve çok savunmasızlar. Ayrıca ailedeki kişiler bir süre sonra tavşanı istemez hale geliyor bakımı zor geldiğinden ve sonra hayvan terkediliyor. Bu yüzden iyi düşünmeniz gerekir. Ayrıca tavşan almanızı önermiyorum, bir petshop ve benzeri yer yerine petarkadaş gibi sitelerden ücretsiz yuva arayan bir tavşana yuva açmanız daha güzel bir davranış olur. Çünkü tavşanlar zalim hayvan tüccarları ellerinde çok kötü koşullarda ve çok kötü yerlerde sürekli bir üretim makinesi gibi zorla çoğalttırıılıp, kötü halde bakılıp satılıyorlar, kötü koşullarda yetişen, annesinden az süt içen tavşanların bağışıklık sistemleri gelişmediğinden yavruyken birçok hastalığa kapılıp kısa sürede ölüyorlar. Yani tavşan ticareti en aza indirilmelidir. Ben de Tawşi ve Milky'yi satın almadım, birini bulduk, biri de veterinere terkedilmişti petarkadaştan görüp sahiplendim, size de tavsiyem budur. Ama çok seyahat eden biriyseniz, evinizde başka kedi veya köpek var ama tavşana ayrı bir oda ayıramayacaksanız, iki ayda bir veterinere götüremeyecekseniz tavşan edinmeyin derim. Bir taneye yuva açarsanız başlarsa sıkılmıyorlar ama bir süre sonra onun da yalnız olduğunu gözlerinden anlıyorsunuz, ne kadar oynasanız, çeşitli yiyecekler verseniz de sıkıldığı anlaşılıyor, erkek tavşanım Tawşi öyleydi bir süre sonra sıkıldığını anlamıştım ve o yüzden de dişi Milky'ye yuva açtım. Milky'de kısırlaştırınca üreme sorunu da hiç kalmadı. İki erkek asla beslenmez, ölümcül kavga ederler. İki dişi alırsanız onlar da 5 aylıktan itibaren kendilerini yalancı gebelik haline sokabilirler. En iyisi bir erkek ve bir dişi tavşana yuva açıp, erkeği veterinerlik fakültesinde kısırlaştırmanızdır. Eğer bakabileceğinizi düşünüyorsanız bence şöyle yapın; petarkadaş'ta bu aralar çok fazla tavşan yuva arıyor, bir tanesinin sahibiyle anlaşıp geçici yuva olun, bir hafta kadar bakmaya çalışın, eğer altından kalkarım diyorsanız o tavşanla yolunuza devam edin ve aynı siteden karşı cinsine de yuvanızı açın. Tabi dişi Lop ise erkek Lop, erkek Aslanbaş ise dişi Aslanbaş, Yeni Zelanda ise yine aynı cins olmalıdırlar. Farklı ırklar da zor anlaşabiliyor. Satın almayıp bir tavşana yuva açarsanız inanılmaz sevaba girersiniz ve benim gibi de mutlu olursunuz, tavşanlarım bana hergün hayatlarını kurtardığım için teşekkür ediyorlar.
Silpeki teşekkür ederim ama yaşadığım yerdeki veterinerlere pek güvenmiyorum kısırlaştırmayı yapamayacağını düşünüyorum aile ile ilgili olarakta tavşan bakmaya ortamımız ve durumumuz çok musait bir odayı ona ayırabiliriz ve evet satıcılara güven olmuyo hayvanları sütten kesip satışa sunuyorlar bende sahiplenmeyi düşünüyorum dediğim gibi yaşadığım yerdeki veterinerler hiç problem olmadan kısırlaştırabileceklerini düşünmüyorumne mutlu size iki tane tavşana kapı açmışsınız mutluluğunuz ölçülemez derecededir bende tavşanları tatlılıkları için değil arkadaş olalım diye alıyorum bu arada ilginiz için çok teşekkür ederim :)
SilNe demek, zaten tavşanlardan anlayan veteriner çok azdır o yüzden de ben İstanbul'da bile sadece veterinerlik fakültesine güvenebiliyorum yoksa birçok veteriner yanlış narkoz uygulaması sonucu tavşanları öldürebiliyor. O zaman petarkadaş gibi ücretsiz bir yerden dişi bir tavşana yuva açın, sonra da belki yanına kısır bir erkek daha veya başka bir dişi daha getirirsiniz. Teşekkür ederim :) Ben de sokağa atılan tüm sokak hayvanlarına kedi, köpek, tavşan kalıcı veya geçici yuva olmaya çalışıyorum çünkü hergün bahçeme Yorkshire Terrier'den İran Kedisi'ne inanamayacağınız hayvanları süs olarak kullanıp sonra atıyorlar bu yüzden artık hayvan satışına feci karşıyım, inşallah siz de en kısa sürede yardıma muhtaç bir tavşana yuva açarsınız, sorunuz olursa da elimden geldiğince yardım etmek isterim.
Silbide dişi tavşanlar regl olmuyor yediği besinlere bağlı olarak idrarının rengi kırzımsı oluyor dimi
SilEvet regl olmazlar yedikleri besinlere göre değişebilir ama tavşanda iç parazit ve benzeri birşey varsa da idrarda kırmızılık olur, bu durumda da veterinere götürüp iğne yaptırmak gerekir ki hastalığı ilerlemesin.
Siliyi günler öncelikle çok yardım sever birisiniz koskoca internette tavsanlar hakkında bilgili birine rastlamadım:) 6 aylık bir tavsanim var ve sürekli hapsuruyor ama usudugunu sanmıyorum çünkü oda sıcaklığı 24 - 25 derece.hapsurdugu için yanagindaki tüyleri islaniyor ve yapisip kuruyor bugün o tüyleri döküldü derisi görünüyor :( acaba deri hastalıgi var mıdır? tüyleri yeniden çıkar mi? şimdiden teşekkür ederim
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilMerhaba, teşekkür ederim :) Kusura bakmayın dışardaydım bloğa anca şimdi girebildim :) Valla veteriner olmadığım için kısıtlı bilgime ve önceki benzer vakalara dayanarak cevaplayacağım; burnuna talaş veya toz kaçmış olabilir diyecektim ama tüylerin dökülmesi iyi değil, ama şunu biliyorum önce telaş yapmayın çünkü tavşanlara idrarları, kafeslerindeki su filan temas edince tüyleri dökülür bunu birçok kişinin tavşanından biliyorum, ıslandığı için dökülüyor olabilir çünkü, onlar çok hassastır ama eğer bundan değilse sizinkinde egzama veya mantar olabilir ama sanmıyorum. Büyük ihtimal ıslaklıktan.. Tüyler yeniden çıkacaktır. Hapşurunca siz hemen yumuşak bir mendille ıslaklığı silin ki tüylerine bulaşmasın.
SilPeki egzama veya mantar olup olmadığını nasil anlayabilirim acaba?
YanıtlaSilVücudunun birçok yerinde tüy dökülmesi, mayt ve pire dışındaki kaşıntıdır. Aman mantar genelde tuvaletinin hergün değiştirilmemesi, stres, tavşanın uzun tüylü olması sonucu fazla temizlenememsi, ilgisizlik, kötü bakım sonucu oluşur. Mantarda en çok ön ve arka ayaklarda tüy dökülmesi, kulak, göz çevresi, burun, çene ve civarında sedef hastalığı tarzı beyaz kabuklanma oluşur. Tavşandan tavşana geçer, acilen durdurulmalıdır. Tedavisi vardır. Egzamada ise kırmızı yaralar oluşur ve o bölgenin tüyleri dökülür, tavşan oldukça hareketlenir, çok fazla su içer, egzama en çok ön patilerde başlar, burna, kulaklara, karın bölgesine ve arka ayaklara yayılır, deriye ve kana inanılmaz yayılan bir hastalıktır, çok geç kalındıysa durdurması da çok zordur. Tavşanınızda bu belirtilerden varsa hiç durmadan en yakın veterinerlik fakültesi veya veterinere acilen götürmelisiniz.
Silevet çok fazla su iciyo:( hemen götürücem bide ölümcül mü? son olarak sizce fakulteler mi yoksa veterinerlikler mi daha iyi bu konuda
YanıtlaSilBenim tavşanlarım da çok su içerler ama bu normal, ergenlikteki veya yetişkin tavşanlar günde 600-700 ml. su içerler. Her çok su İçen böyle olacak değildir, sizinkinde bu hastalıklar olmayabilir endişelenmeyin lütfen, tedavi edilmelidir, çok fazla ihmal edilirlerse ölümcül olabiliyor, erken teşhis önemlidir. Mutlaka veterinerlik fakültesine götürün derim. İstanbul'daysanız Avcılar'daki İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi benim bir numaramdır :) Dişi tavşanım Milky'yi orada kısırlaştırttım, profesörler inanılmaz yardımcı ve bilgililer.
Silbugün götürdüm dediginiz gibi egzana teşhisi konuldu.merhem verecekti fakat aşının daha etkili olucağını söyledi pazar gününe kadar 2 kez daha asi olacak.ciddi birseyi yokmuş gelmişken parazit aşısını da yaptırdik.yardimlariniz için çok teşekkür ederim:)
YanıtlaSilTavşanınızı hemen veterinere götürdüğünüz için çok mutlu oldum, bir gariplikte hemen veterinere götürmek çok önemlidir çünkü buraya yazanların çoğu tavşanlarını ölmeye yakın benim itekleyip kakmamla veterinere götürüyorlar ve çok üzülüyorum. Ne mutlu tavşanınıza.. En kısa sürede düzeleceğini umuyorum. Ne demek, keşke herkes minik dostlarına sizin kadar duyarlı olabilse.. Size her zaman yardımcı olmak isterim. Tekrar geçmiş olsun.
Siltesekkur ederiz:) sormak istediğim son bir sey daha var her veteriner veya fakülteye goturdugumde cok hapsurdugunu belirtiyorum ama üzerinde durmuyorlar .sanırım bişeye alerjisi var ama ne olduğunu bulamadım daha önce böyle bir durumla karsilastiniz mi acaba?
YanıtlaSil:) Evet karşılaştık, bana böyle bir soru gelmişti aynen yapıştırıyorum;
Sil"Tavşanım sürekli hapşuruyor. Yarım saat önce hiç susmadan yarım saat hapşurdu.Burnuna dokunduğum zamanda ise insan sümüğü gibi bir şey var.Pamuğa çok az deniz suyu döküp hafifçe sildim.Şu an burnu gayet temiz oldu, bir veteriner tavşanın burnuna deniz suyu damlatığında hem açılacağını hemde hapşurmanın kesilceğini söyledi.Biz damlatmadık ama hafifçe pamuğa döküp burnunu temizledik.sizce bunu tavşanıma zararı dokunurmu?
Yanıtlar
Tawşi30 Kasım 2013 19:59
Tavşanınızın burnuna birşey (talaş, toz, polen) kaçmış olabilir, tavşanların bünyesi toza karşı çok hassastır. Toz ve polen alerji de yapabilir. Ama sümük var demişsiniz o zaman üşütmüş olabilir. Dışarda filan mı bıraktınız veya gezdirdiniz çünkü havalar artık çok soğudu bu ara bahçeye bile çıkarmayın derim. Solunum yolllarında problem olabilir. Yerde yatıyorsa direkt taşa veya yere yatmasın, kemirmeyeceği halı, üstüne yatabileceği kalın bir tahta, minder filan koyun. Oda sıcaklığı 10 derece altına inmemelidir, en ideali 15-25 derece arasıdır yoksa hastalanırlar. Umarım steril deniz suyudur. Tavşana burundan steril deniz suyu verilmesini daha önce hiç duymadım ama burun akıntısını gideren burun damlası verebilirdi. Annem ben küçükken burnum için bunu çok kullanırdı, bebeklerde kurumuş burnu açar çünkü ama tavşanlara yan etkisini bilmiyorum çünkü kulak-burun-boğaz bağlantılı. Silerek iyi yapmışsınız. Belki insanlardaki tuzlu su veya karbonatile gargara olayı etkisi gibidir. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ni arayarak sorun derim."
demiştim ama daha sonra benzer durumlarla da karşılaşınca bu steril deniz suyunu onlara da bahsettim ve onlar da kullandı, tavşanlar şu an yaşıyor :) Burnuna küçük bir fenerle gözüne ışık tutmadan bakmaya çalışın, tuvaletinden talaş filan da kaçmış olabilir ama sürekli hapşurduğuna göre talaş olduğunu sanmıyorum, odası da sıcak demişsiniz ama taşa filan yerde yatmasın havalar soğukken ona dikkat edin. Bu durumda geriye toz hassasiyeti veya toz, polen, besin alerjileri kalıyor. Bir de çam ağacı ve ürünleri tavşanlar için zarralıymış, ona dikkat edin, ne kadar doğru bilmiyorum tabi..
Merhaba, benim 3 yasında dişi bir hollanda lop tavsanım var. adı Naniş. normalde cok sakindir ama bir süredir agresif tavırlar içine girdi, biraz arastırdım yalnızlık çekiyor olabileceğini okudum bir kaç yerde.. siz de daha onceden tavsanlı oyun bulusmalarından soz etmişsiniz, yakın zamanda yine varmıdır oyle birsey? apartmanda yasadıgımız için çiftleştirme durumum yok, ama tek care bu mudur? yoksa baska bir dişi tavsanla vakit gecirse yeterli olur mu? simdiden tesekkurler yanıtınız için :)
YanıtlaSilMerhaba, tavşanınız yakında yalancı hamilelik bile yaşayabilir tüylerini yolarak, bir dişi yerine sanırım onu çiftleştirmelisiniz. Ama önce onu strese sokan başka birşey var mı iyice düşünün, evde bir kedi, köpek, çocuk veya yüksek ses tavşanları aşırı strese sokar. Şu an öyle birşey var mı bilmiyorum ama en iyisi tavşan ilanları bölümüne yorum bırakın ya da buraya yazın ben oraya yazayım, bilemedim :) Tavşanlı buluşmalara hiç katılmadım ama sonradan saçma olduğuna kanaat getirdim çünkü millet park veya koru gibi yerlerde buluşuyor sonra etraftan çocuk, kedi, köpek tavşanlara dalabilir, erkek tavşanlar diğer erkek tavşanlarla ölümcül kavgalara tutuşabilir, ayrıca tavşanlar aşırı kalabalığı sevmez, strese girerler, köpek gibi değillerdir. Ayrıca soğuk havada da olmaz, tavşanlar hastalanır, onlar bahar ve yazın oluyor. Güneş batmadan ise buluşulmaz, tavşana güneş geçer ve sıcaktan şoka girebilir, en temizi evinize bir tavşanı güvenilir sahibiyle beraber çağırın ama ben kesinlikle yuva arayan erkek bir tavşana yuvamı açardım, tabi önce birini kısırlaştırırdım yoksa bir kerede 7 yavruya kadar yolu var. Tabi bu arada siz böyle bir buluşmaya giderseniz tavşanınız hamile kalacak bunu unutmayın ve o yavrularla başa çıkmanız çok zor olacak, en iyisi tavşanınızı Avcılar'daki İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde kısırlaştırın, operasyonu Prof. Dr. Ragıp Kılıçarslan yapacaktır, dişilerle o ilgileniyor, benim Milky'mi de kendisi ve ekibi kısırlaştırmıştı, tavşanlarla ilgili en güvendiğim kişi O'dur. Dişiler kısırlaştırılırsa tümör olmaktan da kurtulur yoksa rahim kanserine inanılmaz çok yakalanıyorlar. Sonra da dediğim gibi yuva arayan bir erkek Lop'a yuva açarsınız, hem sıkılmazlar hem de üremeden mutlu mesut yaşarlar, siz de onları doya doya izlersiniz, en mutlu tavşan hayat arkadaşı olan tavşandır :)
Sil"Dün bir cüce tavşan aldım doğrumu bilmiyorum bana alırken öyle söylediler üzerinde küçük nokta şeklinde bitler gördüm ne yapmalıyım birde dünden beri dışkısını yapmadı bu normalmidir kaç günde bir yaparlar ve ne yedirmeliyim lütfen yardımcı olun" diye yazan kişi, Sorum Var 1 bölümü dolduğundan cevabı buraya yazıyorum; ülkemizde cüce tavşan satışı yoktur, satıcılar 25 günlükken zalimca süt içmekte olan yavruları annelerinden yetersiz süt içtikleri halde ayırırlar ve vatandaşa cüce tavşan diye kakalarlar. Ayrıca zaten cüce tavşanın normal Lop'lardan fazla bir farkı yoktur, boy ve ağırlık farkı çok azdır ama ülkemizde yoktur. Tuvaletinin yapmamasının sebebi ise şu an yeni yerini yabancıladığı içindir, birkaç güne tuvaletini yapmaya başlar, talaş dolu bir tuvalet kabı yapmalısınız tabi, ayrıca çok küçük olduğu için şu an annesini arıyordur. Umarım ölmez ve yaşar. Çok küçük tavşanların bağışıklık sistemi gelişmemiş oluyor ve çok erken ölebiliyorlar. Keşke ona para verene kadar ücretsiz bir tavşana yuva açsaydınız, yuva arayan o kadar güzel ücretsiz tavşanlar var ki, büyük bir sevap da işlemiş olurdunuz.
YanıtlaSil1 -merhaba,benim iki tane,su bardağından kucuk tavşanlarım var daha cok kucucukler.hava cok soğuk -10 -6 arası değişiyor.dışarıda 0.60 m2 (60x1m) büyüklüğünde straforlarla kaplı ahşap bir klubede kalıyorlar.içeri almam gerekirmi ? 2-apex marka 20 ml bir tavşan-hamster vitamini aldım.bu küçüklükteki yavrulara ne sıklıkla vermeliyim (günde bir - haftada bir vb.) ve kaç damla vermeliyim? 3-diğer sitelerde beyaz kağıdı buruştur top yapınca yavru tavsan onunla kemirip oynuormus bu doğrumu ? klubede kartondan evi var.karton yerse ölürmü ? 4-tavşanlar için paket quik marka kuru otum var.ama biraz nemli gibi sorun olurmu ? ne miktarda vermeliyim 5-bu boyuttaki yavru tavşanlarıma ne zamman saman vermeye başlamalıyım. lütfen aynı şekilde cevaplayın !! acil
YanıtlaSilMerhaba, su bardağından küçüklerse gerçekten çok küçükler demektir, tavşanları derhal evinize almalısınız, dışarda donarak ölebilirler. Bu vitamin şu an onlar için uygun değil, biraz daha büyümeleri gerekli. Tavşanları biryerde mi buldunuz, anneleri yok sanırım. Anneleri olmayan böyle küçük tavşanları keçi sütü ve su karışımı ile beslemelisiniz, eski bir yazımda nasıl besleyeceğiniz, miktarı filan yazıyor yoksa tavşanlarınız ölür. http://tawsim.blogspot.com.tr/2013/11/yeni-dogmus-oksuz-yavru-tavsanlarin.html
SilTavşanınız biraz büyüdükten sonra suyuna çok az vitamin katmalısınız ama şu an kullanmanız sakıncalı olabilir. Tavşanların altına asla kağıt, gazete, poşet gibi şeyler koyulmamalıdır, bunlar tavşanlar için ölümcül şeylerdir. Evet karton yerlerse ölebilirler. Kuru otunuz küflü değilse sorun olmaz, kokusuna bakın, normal kokmalı, beyazlık olmamalı, küflüyse yavruları zehirler. Yavru tavşanlarınızı hemen içeriye, kalorifere yakın bir yerde kutularıyla koyun, kutularının içine en dibe küçük bir battaniye veya yün kalın kumaş, üstüne de doğal pamuklar koymalısınız ki anne sıcaklığı ve yumuşaklığı hissedebilsinler. Tavşanlarınız yoksa soğuktan ölür. Ayrıca süt içirdikten sonra elinize bir mendil veya pamuk alıp poposunu hafifçe silip tuvaletlerini yaptırmalısınız. Yoksa midelerinde gaz oluşur. Keçi sütü bulamazsanız asla inek veya koyun sütü vermeye kalkmayın, sadece keçi sütü tavşana en yakın süttür. Linkteki diğer linkten de ne kadar günlük olduklarını bulmaya çalışın. Önlerinde mutlaka kuru otları, kuru yoncaları, samanları bulunmalıdır ve tabi ki hergün tazelediğiniz suları da.. Onlara talaşlı bir tuvalet kabı da hazırlamalısınız. Bu arada evin içinde başka kedi veya köpek varsa tavşanlarınızı asla onların giremeyeceği bir odaya koymalısınız yoksa yerler.
Tavşanalrınız daha sonra süt içmeyi bırakıp biraz büyüdüklerinde onlara yavru tavşan maması vermelisiniz. Bulamazsanız en iyi çözüm palet kuzu yemi ile güvercin yemini karıştırıp vermektir. Yavru tavşanlara asla sebze ve meyve verilmemelidir yoksa ishal olup ölebilirler. Manavdan veya pazardan da çivisiz, boyasız temiz bir ahşap kasa bulun, biraz büyüdüklerinde bunu kemirirler. Etrafta asla kablo, gazete, poşet, karton bırakmayın. Daha sonra da tuvalet eğitiminde yardımcı olmaya çalışırım.
Sil-öncelikle yanıtın için tesekkurler ama bnm tavşanlarm linkinde ki kadar kucuk deil su bardaı dedimse buyuk bardfaktan bahsediodum :D yani hoplayıp zıplayıp kosabilio ,yem yiyebilio buyukluğu bu linkteki kadar : https://www.google.com.tr/search?q=1+aylık+yavru+tavşan&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=j4HlUqzTMIfUswbw3YCgBA&ved=0CCkQsAQ&biw=1024&bih=673#q=yavru+tav%C5%9Fan&tbm=isch&facrc=_&imgdii=lvdbf4cp5KSvBM%3A%3BHr2ssU6MfaiAKM%3Blvdbf4cp5KSvBM%3A&imgrc=lvdbf4cp5KSvBM%253A%3B7vY7is4ZAhgYfM%3Bhttp%253A%252F%252Frsm.haber365.com%252FH%252F1316675950_11_sevimli-yavru-tavsan-boyle-uyuyo.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.haber365.com%252FVideo%252FUyuyan_Sevimli_Yavru_Tavsan%252F%3B296%3B222 -straforlarla kaplı klubelerine,içine sıcak su konulmus kavonoz koydum. peder içeri almama izn vermio (balkona bile) nabmalym? -dediim gibi o kadar kucuk deiller hala vitamini vermemelimiyim? -karton yeyince ölebilmesinin sebebi kucuk olmasımı (yani buyuyunce yersede ölümü ?) -tavsanlar okdar kucuk deil hala keci sutu vermelimym?
SilSiz su bardağı deyince çok küçük bir boy olduğu için ben de ona göre cevap verdim. Sıcak su kavanozunu alt tabana koyduysanız patileri yanabilir, kenara filan koyduysanoz ise kırıp biryerlerini kesebilirler. Aileniz tavşan beslemenize izin vermeyecek bir yaştaysanız o zaman tavşan bakmayın, biri sizi eksi bilmemkaç derecede evine almayıp sadece buz gibi ufak bir klübede ailenden uzak halde yaşayacaksın deseydi cevabınız ne olurdu? Yavru tavşanlar soğuktan daha çabuk etkilenir. Ayrıca evcil ve yabani birçok hayvan bu yuvaya erişip tavşanlarınızı yiyebilir. Siz zorla o tavşanları odanıza alsanız bile eninde sonunda tavşanlar büyüdüğünde aileniz göndermeye kalkacaktır çünkü baştan karşı çıkmışlar. "Tavşan ev içinde, sıcak bir ortamda 15-25 derece arasında, küçük bir kafese tıkmadan bakılması gereken bir hayvandır." Sularının içine 15 günde 1 kez bir damla damlatın. Karton, gazete, renkli kağıtlar.. kurşun ve boya içerirler. O yüzden hangi yaşta olursa olsun yediklerinde ölebilirler. Tavşanlar kusamaz, yedikleri zararlı şeyler midelerinde tüy topu oluşturup ölmelerine sebep olur. Samanları, otları, kuru yoncaları sürekli önlerinde olmalıdır, 20 günlükten itibaren yavaş yavaş ot yemeye başlarlar. Keçi sütü vermeyin, gösterdiğiniz tavşan boyutu büyük sayılır, ben daha küçük sanmıştım. Blogumda sorduğunuz sorunun cevabını veren birçok yazım bulunmaktadır.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilC:\Documents and Settings\XP\Desktop\Resim1.png admin rica etsem fotğrafı günün tavşanı yaparmısın. arka plan filanda olur :D şimdiden teşekkürler
YanıtlaSiladmin bir sorum var.şu foto daki beyaz olan sanrm brz şimn ve diğeri kadar zıpır deil bu onun karakterimi yoksa bi sorunmu var ?
YanıtlaSilikinci sorum ise tavşanlarımın kulubesine (içindetavşanlarda vardı) 7-8 köpek saldırdı.e biraz korktular bu olaydan sonra ürkek bir tavşan olurmu yada davranışlarında farklılık olurmu?_
Tavşanınız eve yeni geldiyse alışmaya çalışıyordur ama tabi ki bazı ırklar daha çekinik oluyor, ya da tavşanınız hasta olabilir, iç paraziti olabilir. Tavşanlarınızın klübesine köpekler nasıl saldırır? Tavşanlarınız dışarıda mı? Köpekler tavşanlarınızı öldürebilirdi, tavşanlarınız dışarıda yaşıyorsa derhal içeri alın, tavşan dışarda beslenmez. Tavşanlarınız korkup şoktan ölebilirdi. Bundan sonra da hareketlerinde değişiklik ve ürkeklik olacaktır. Sizi küçük bir kafese koyup etrafınıza 7-8 aslan salsalardı siz de korkardınız.
SilMerhaba, 1,5yaşında hollanda/teddy lop karması bir tavşanım var. Çok sık ishal oluyor. Geçenlerde sulu ishal+halsizlik vardı. 1 gün sürdü sonra geçti. Bugünde yine sulu ishal mevcut. Ama halsizlik yok. Yatmıyor. Ya oturuyor ya ordan oraya dolanıyor. Ancak akış durmuyor. Karnı da gurulduyor. Sitede yazdıklarınızı okudum; sanırım bağırsaklarında bir sorun var. Üşütmüşolabilir diye tahmin ediyorum çünkü gece ev soğuk oluyor malesefki. Ve dün deli gibi koşturuyordu herşey normaldi. NE olduysa bu gece oldu. Gaesol diye bir ilacı var, bağırsak enfeksiyonları için kullanılıyor, suyuna azcık ondan karıştırıp vermeyi düşünüyorum. Başka ne yapsam bilemedim. Veterineri 1 gün sürüp geçtiği için pek umursamıyor isali, sinir oldum ona sorma gereği hissetmiyorum açıkçası artık. Yapmamı önerebileceğiniz birşey var mıdır?
YanıtlaSilÇok geçmiş olsun, benim dişi tavşanım Milky de eve ilk geldiğinde çok sık ishal oluyordu. İç parazit olduğunu anladık. Eski veterineri toplam 20 TL'ye Hepargrizovim ampül ile Terramycin aldırtmıştı, sonra bu ikisini karıştırıp 1 hafta kastan iğne yapmıştı. Gerçi bunlar suyuna da karıştırılabiliyormuş. Sonra düzelmişti. Bunun dışında kepekli olmayan taş gibi kuru ve küfsüz ekmek verin yaklaşık 1-2 ceviz kadar, sebze ve meyveyi kesin, aşırı tahıl vermeyin. Bolca saman, kuru ot, taze su tüketmeli, palet yemini de 1/3 kadar azaltın. Tavşanınızda iç parazit olabilir, bu da ilaçsız maalesef geçmiyor. Ama tabi ki bir tavşanın odası 15-25 derece arası olmalıdır özellikle Lop ve Aslanbaş gibi tavşanlar çok narin oluyor ve hemen üşütebiliyorlar. Yerde direkt taşa yatmasın, yere halı filan koyun, minderi, yatağı, üstüne uzanabileceği bir tahtası filan olmalı yoksa üşütür. Gaesol'ü bilmiyorum maalesef. İstanbul'daysanız mutlaka Avcılar'daki İstanbul Üniversitesi veterinerlik Fakültesi'ne götürmelisiniz, başka şehirdeyseniz de mutlaka oranın veterinerlik fakültes,ne götürmelisiniz çünkü birçok veteriner tavşandan anlamaz, en iyi yer fakültelerdir. Sürekli geçmeyen ishal, ölüme götürür, sürekli su kaybı yaşıyor, yakında yine halsiz düşecektir, en kısa sürede götürmelisiniz, tavşanlar en çok ishalden ölür.
SilYanıt için teşekkür ederim. Zaten evde her yer minder halı koyduk. tutup fırlatmasın diye de üstlerini örtüyoruz. Çok yaramaz bizimkisi malesef. gece hep kontrol ettim düzeldi. sabaha karşı yine hafiften yumuşamış ama şimdi yine kuru yapıyor. kısa zamanda avcılara götürmeye çalışacağım
SilNe demek.. Bloğun "Acil" kısmında telefonu var, gündüz arayıp randevu alın, bazen gerekmiyor ama yine de alın, orası çok iyi donanımlı bir yer, oraya tüm sorularınızı rahatlıkla sorabilirsiniz, bir an önce götürmenizde fayda vardır.
SilSelam, ben tavşan almayı düşünüyorum küçük cinslerden hangileri en uygun eve?diye bir sorum var.
YanıtlaSilMerhaba.. Hollanda Lop en uygunudur ama satın almayın derim, Petarkadaş sitesinde sürekli ücretsiz yuva arayan tavşanlar oluyor ve özellikle birçok Lop da var. Böylelikle yuva arayan bir tavşana yuva açarak büyük bir sevap işlemiş de olursunuz.
SilSağolun yanıtınız için
SilNe demek..
SilBenim bir tavşanım var aynı milky gibi fakat büyümüyor. NOT:aynı cins
YanıtlaSilSizinki de American Fuzzy Lop yani, bazı tavşanlar ergenliğe daha geç girebilir, mesela Tawşi'nin süt dişleri yeni dökülmeye başladı. Beslenmesine çok dikkat edin, belki de anne sütü az almıştır ama tabi sakın süt vermeyin, tavşanlara süt verilmez. Dengeli bir beslenme ile biraz bekleyin bakalım sonra gelişmeleri bana yazın. Umarım ishal filan değildir.
SilCevap için sağolun bu arada dediniz sitelere baktım fakat yaşadığımız yere uygun satılan tavşanlar bulamıyorum anlıycanız meçbur kaldım.
SilBen zaten size satın almayın, yakınlarda yuva arayan bir yavrucağa yuva açıp sevaba girin diyorum, tavşan satışını köle satışına benzetiyorum çünkü, tavşanları doğurtturup doğurtturup satmanın kimseye faydası yoktur, öbür dünyada dile geleceklerdir :) Mutlaka birgün size uygun ücretsiz yuva arayan bir tavşan olacaktır biraz sabredin..
Silmerhaba dedem benim yaşlarımdayken bir tawşan almış ve o günden bu güne doğan yavrulardan birisi hariç diğerlerini dağıtmış bu ve seçilen yavruyada eş almış bu bayağı böyle sürmüş , tawşan soyu böyle giderken bir gün yeni doğan yavrulardan birini seçmemi istedi bende seçtim (profil fotomdaki kahve rengi olan) ve yanına bir eş aldım(beyaz olan) artk soyu bn devam ettiricem ama bir sorun var.bu ikisinden doğacak yavruya cins bir tavşan (hollanda lop tavşanı v.b) almak istiyorum.farklı cinsler çiftleşirmi? ve internette ortaya çıkan yavrunun melez olucağını ve üreme yetisini kaybedeceğini yazıyordu bu doğrumu ?
YanıtlaSilMerhaba, hikayeniz masal gibi ama bence üretmeyin çünkü dedeniz de dağıtmak zorunda kalmış dediğinz gibi çünkü tavşanlar bir seferde 6-7 yavru yapabilir ve her ay çiftleşebilirler bir bakmışsınız 500 tavşanınız olmuş. Sonra siz o tavşanları dağıtacaksınız ki günümüzde tavşandan anlayan insan sayısı çok az, tavşan kedi köpek gibi değildir, bakımı çok zordur, tavşan ticareti zaten günahtır, tavşanlar bir bebekten farksızdır. Dağıttıklarınızın çoğu ölecek veya verdiğiniz kişiler de başkalarına vereceklerdir, tavşanların ev içinde bakımı zordur ama ev hariç başka bir yerde de bakılmaz. Yani birgün size de fenalık gelebilir. Ben üretime karşıyımdır bu yüzden tavşanlarımı kısırlaştırttım, size de tavsiye ederim böyle daha mutlular. Siz de dedenizden yadigar diye tavşan soyunu devam ettirmeyin bence çünkü artık aileler bile günümüzde çekirdek aile haline geldi, çocuklarına bakamayan insanlar sizin dağıttığınız tavşanlara hiç bakamaz. Sonra benim gibiler o terkedilen tavşanlar telef olmasın diye sağdan soldan toplayıp yuva açıyor :) O tavşan yavrusu ile de bir Lop'u çiftleştirmek zor olabilir çünkü ırklar arasında uyumsuzluk vardır yani Lop ile mutlaka bir Lop çiftleştirilmelidir, Aslanbaş ile Aslanbaş gibi.. İnternette yazanlar kısmen doğrudur. Ayrıca insanlar melez tavşanları maalesef sevmiyorlar. Bence siz onları çiftleştirmeyin ve erkek olanı da veterinerlik fakültesinde kısırlaştırın. Çünkü tavşan sevdası ile 2 tavşandan yola çıkıp 500 tavşana giden dolu olaya tanık oldum, tavsiye etmem, tavşanlara sonuçta hep yazık olmakta ve ölmektedirler.
SilBenim küçük, 2 aylık tavşanım var sanırım su şişesinden içmeyi bilmiyor kaba koyuyorum bu sefer içine girip yatıyor , okadar sıcak değil evin içi fakat böyle garip şeyler yapıyor ve alalı 12 gün oldu bu yüzden olabilir mi?
YanıtlaSilbence kap büyük ise ondan olabilir.çünkü benimkide öle yapıodu. küçük bi kap koydum artık yapamıyor.olmadı pet shoplarda biberon tipli suluklar var onlardan almanı tavsiye ederim kardeşim.
SilEvet Püskevit Süt'e aynen katılıyorum, su kabı mümkünse biraz küçük ve çelikten, ağır bir kap olsun çünkü tavşanlar ergenlik dönemine kadar su kaplarını ağızlarıyla ters çevirmeyi çok severler, ayrıca kap kırılıp biryerini kesebilir, ama hem su tası hem de bir tavşan suluğu olmalıdır, zamanla suluğa da alışabilir, içine giremeyeceği bir kap koyun çünkü tavşanların ıslanmaması gerekir.
Silfile:///C:/Documents%20and%20Settings/XP/Desktop/8a.jpg (adres profil fotomdakiyle aynı ) admin günün tawşisi yaparmısın lülfeen :) teşekkürler. bu arada yavru tavşanlarım yedikten sonra onlra su veriyorum ikisininde karnından sesler geliyor.bir şeyi yanlışmı yapıyorum yanibu bir problemmi? yoksa normal bişeymi şimdiden teşekkürler...
YanıtlaSilİlginiz için teşekkürler
Silönemli değil :)
SilSiz tavşanların karınlarını steteskopla mı dinliyorsunuz ben anlamadım ki :) Suyu niye siz veriyorsunuz, bırakın tavşanlarınız suluk ve taslarından içsin, şırıngayla su veriyorsanız akciğerlerine kaçabilir ve ölebilirler, çok tehlikeli.. Hızlıresim gibi bir yere yükleyip linki verseniz daha iyi olacak gibi :)
Siliyi günler ben daha önce size tavsanimin egzama olmasi hakkında danismistim.asilari yapıldı tüyleri tekrar çikti fakat şimdi de cenesi islanmaya basladi.veteriner tekrar etmiş olabileceğini söyledi.tekrar asi yapilacak.birde çok hapsurdugunu söyledim alerjik olabilir dedi ama bulundugu yerde parfüm sıkılmıyor sigara icilmiyor vb. buna rağmen cok hapsuruyor,agzi ve burnu islaniyor ,patisiyle siliyor haliyle onlar da islaniyor.sırılsıklam oluyor agzi yuzu.acaba egzama ile alakasi olabilir mi? aslinda fotoğrafini göstermek istiyorum ama burdan mümkün değil sanırım yardımcı olursanız çok sevinirim veterinerin de pek bi fikri yok çünkü:/
YanıtlaSilEvet hatırladım. Su içerken ıslanıyor olabilir ya da tuvaletinden ıslanıyor olabilir. Tabi tekrar da olabilir. Maalesef ben de veteriner değilim ama egzama pis bir hastalıktır, o yüzden tekrar olabilir sürekli gözetimde tutmalısınız. Etrafta toz olmasın, polen uçuşmasın, yaşadığı yer hep temiz olsun, tuvaleti hergün değişsin, bir yiyeceğe alerjisi var mı dikkat edin, bunu en iyi üniversite fakülteleri çözer demiştim sanırım. Hızlıfoto gibi bir siteye fotoğraf yüklerseniz araştırmaya çalışırım.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilMerhaba.Benim dün aldığım tavşanım akşam yemek yiyordu bu akşam ne yemek yediğini nede su içtiğini gördüm sadece biraz su içti 10 dakika önce ve kalkmıyor fakat sevince tepki veriyor niye böyle yaptığını merak ediyorum?
YanıtlaSilYeni bir ortama getirilen tavşanlar strese girer, korkar, ortamı yabancılar, ama 2-3 gün sonra alışırlar, tavşanın üstüne gidip korkutmayın, bırakın kendi alışsın, merak edilecek bir durum yok hatta bu yüzden tuvaletlerini bile geç yaparlar.
SilMerhbalar :) ben Melisa 13 yaşındayım . hayvanları gerçekten çok seviyorum . kürk olayları canımı çok sıkıyor elimden geleni yapıyorum.
YanıtlaSilasıl sorum şu :
tavşanlar gerçekten çok sevimliler onlara karşı farklı sevgilerim var yakın zamanda ilk göz nuru kuşum Rio yu toprağa verdim .
tavşan almak istiyorum yardımcı olurmusunuz 2 yaşında kardeşim var . hangi cins önerirsiniz ? tüy dökerler mi ? kedi köpek gibi sahibine karşı neler hisseder ? kucakta sevilmeyi sever mi ? annem çok kötü koktuklarını söyledi zamanında o da beslemiş ? ne yerler ? nelere dikkat etmeliyim ? hasta olmaması için neler yapmalıyım ? onu nasıl mutlu eder bana karşı sevgi dolu olmasını sağlarım ?yeni gelen tavşana nasıl davranılmalı neler yapmalı ? yavru mu almalı yetişkin mi ? yavru alınmalıysa neler yapmalı nasıl beslememli ?
lütfen yardımcı olurmusunuz sayfanızı yeni gördüm esmen bilgi deposu çok güzel yazılarınız var yardımcı olursanız sevinirim TEŞEKKÜRLER :))
bence cinsi farketmez ama kısatüylü bir cins olmasını öneririm bu senin için daha iyi olur.evet belirli aralıklarla tüy dökerler bunu önlemek için hergün taranmalıdırlar.tavşanlar doğada av hayvanı olduğu için ilk gün biraz tereddütlü ve korkaktır ama her gün sabırla ve gayretle ona sevgiyle yaklaşırsanız değişimi sizde farkedersiniz.aslında kucakta olmayı pek sevmezler çünkü kendilerini biri tarafından yakalanmış gibi hissederler.hayır kafesini sık sık temizlerseniz tavşanlar asla kokmaz.kuru ot(petshopta satılır,saman(petshopta satılır)pelet yem (petshopta satılır)ve kuru ekmek yerler.yavru tavşanlar yeşillik yerse ölür. ama tavşan büyük ise tabiki yeşillik verilebilir.soğukta kalmasın asla ıslama eğer tavşan büyükse yeşilliği yıkayıp ardından kurulayıp ver ve suları hep yanlarında olsun.hasta olmaması için bence bir önceki soruya verdiğim cevabı uygula ama tabiki önlemi almak için veterinere gitmelisin.öncelikle mutlu olması için karnı tok olması gerekir :) ve sana karşı sevgi dolu olması için onu kucağına almadan sık sık sev karşıdan bile sevsen onun bunu hissediceğine inanıyorum.yavruysa zaten zamanla alışır ama büyükse biraz daha dikkatli davranmalısın ona seni kötü gösterecek şeyler yapma.küçük alırsan sana alışması daha çabuk olur ve aranızdaki bağ büyüyene kadar daha da güçlenir.umarım işine yarar melisa.:)
SilNöbetçi üyemiz Püskevit Süt oldukça güzel açıklamış :) Öncelikle başın sağolsun. Ben diğer yorumuna cevap yazdım Melisa'cım, bir kere küçük çocuklar tavşandan uzak tutulmalıdır çünkü tavşanlar çok hassastırlar, küçük çocuklar onunla bir oyuncak gibi oynnayıp canını yakabilir, çok ince ve hassas olan kemiklerini yanlışlıkla kırabilirler, ayrıca tavşanların inanılmaz güçlü dişleri vardır, bazen sinirlenince gözleri döner ve inanılmaz ısırıp tırnaklarıyla çizebilirler. Yani küçük çocukla tavşan asla bir arada olmaz. ben diğer yorumumda olduğu gibi daha ileride bir tavşan alıp besle derim çünkü annen de kötü kokuyorlar demiş ama tavşanlar kötü kokmaz tersine mis gibi kokarlar, iyi bakılmayan, hergün tuvaleti değiştirilmeyen tavşanlar pis kokar. Tavşanlar kedi gibi temiz hayvanlardır, tuvaletlerini talaş dolu bir leğene yaparlar, sürekli de yalanırlar, kirliliğe, düzensizliğe gelemezler. Yuva arayan bir sürü ücretsiz tavşan var petarkadaş.com sitesinde, asla parayla tavşan alma derim ileride de olsa, hayvan ticaretine karşı olmalıyız, ev arayan bir yavrucağa yuva açmak daha sevaptır.Tavşanlar kucağa alınmayı sevmezler, kendilerini yakalanmış hissedip kucağından kaçmaya çalışırlar bu sırada biraz tırnakları seni çizebilir. Kucağa almadan sevmek daha iyidir. Kucağından atlarken yüksekten düşüp bel ve ayaklarını kırıp felç olabilirler, kemikleri çok hassastır. Bir kedi veya köpekten farksızdırlar, tavşanlarım beni görünce etrafımda 360 derece daire çizip sevinç turu atarlar, sevdirmek için yanıma gelirler, kucağıma otururlar. Ama işte bakılmları biraz zordur. Benimkiler Hollanda Lop ve Amerikan Fuzzy Lop cinsleri yani kulakları aşağı doğru olan küçük süs cinslerinden ama ben ikisini de sokağa terkedilmiş olarak halde evlat edindim, sana da bunu öneriyorum. Milky'yi petarkadaş.com sitesinden sahiplendim, ayağı kırık halde bir veterinere terkedilmişti ama şimdi çok sağlıklı güzel tüylüş bir kız oldu :) Tawşi de ormana poşet içinde çöp gibi terkedilmişti, o da evimizin gözbebeği, resmen ölümden kurtardık. Tavşanlar hergün taranmalıdır. Yoksa tüylerini yutarlar ve tüyler mide ve bağırsaklarında tüy topuna dönüşüp ölümlerine yol açar, çünkü tavşanlar kedi ve köpek gibi kusamaz. 2 aylıktan büyük bir tavşan olmalıdır, yuva arayan terkedilmiş ya da edilecek bir tavşan en iyisidir. Bloğumda diğer tüm soruların cevabını bulabilirsin, 2 yıldır tavşanlara ait herşeyi yazmaya çalıştım. Hergün yavaş yavaş oku. En önemlisi beslenmedir, beslenme yazılarıma bak. Ama ben biraz seni zorlayacak gibi düşünüyorum, derslerin var, kardeşin küçük, annen hoşnut değil, babana gidip geliyorsun, bu tabloda tavşan biraz zor yetişir, birine yuva açsan bile annen sanki kısa sürede evden gönderecek gibi geliyor, zaten babana da götüremezsin, dediğim gibi bazı yönlerden kedi köpeğe benzemezler. Yine de meraklısın ama örneğin tatile giderken tavşana kim bakacak, tavşanlar böyle durumlarda depresyona girer, stresten ölürler bile.. Çok çok iyi düşünmelisin çünkü en sonunda olan tavşanlara oluyor, terkediliyorlar ve kıs aömürlerinde mutsuz olup ölüyorlar.
SilOrhun Yazıtları gibi yazı oldu valla :))
Silhttp://hizliresim.com/KnJGnM hizli resim e yükledim :) günün tawşanı yaparsan sewinirim ... ::))
YanıtlaSilsize bişey sorucam tavşanlarla ilgli deil ama yinede bilgili olduğunuz bişey. bu sieyi nasıl kurunuz?ücretlimi?ben de bedavasitem.comdan
YanıtlaSilücretsiz bir site kurdum ama internete ne yazınca çıkar mesela sizinki tawşi yazınca çıkıyor.lütfen bana bu konuda yardımcı olurmusunuz teşekkürler...
Bu bir blog, Blogger'dan kurdum, tamamen ücretsiz. Orijinal bir isim bulmalı ve etiketlerine onu yazmalısınız, Kurduktan sonra gerçekten çok tutuldu, hatta yazılarım çalınmaya bile başladı, tavşan üreticilerinden tehditler aldım, tavşan sitesinden yazılarım silindi, istenmedim ama yılmadım, veteriner olsaydım daha yararlı bir blog olurdu ama elimden gelen bu..
Silam hep bu sitenin nöbetci üyesi olarak kalıcam :)
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilarka planı ayarlıyorum kaydediyorum blogu görüntüleye tıklayınca arka plan sarı gözüküyor.
YanıtlaSilOnu bilemeyeceğim .s
Silpeki nasıl ünlü oldun yani seni nasıl buluyorlar.ben kendi sitemin adını google ya yazıyorum çıkmıyor.yayınımın etiketine yazdığımı yazıyorum oda çıkmıyor? seninki çıkıyormu? :))))
YanıtlaSilDiğer blogları taklit etmedim, zamanla da bloğun kimliği oturdu, örneğin "Sizin" blog taslağınıza baktım benimkinin neredeyse aynısı o yüzden üzüldüm, tavşan blogları attıkça seviniyorum ama benimkinin tıpatıp aynısı olunca da üzülüyorum çünkü aynısından 4-5 tane daha var, yani sizinki gibi.. Önce tüm taslağı alıyorlar sonra da tüm yazdıklarımı, tavşan isimlerimin tüm listesine kadar, halbuki ben onları günlerimi verip yazıyorum. Alıntılarda kimse kaynak bile belirtmiyor artık. Yani insan dava açsa kazanır. Olan emeğe oluyor.
YanıtlaSilMerhaba, benim erkek 3 aylık aslanbas lopum var. Bugün 2 aylik dişi bir lop Tavşanı daha aldim. Yalniz eski tavsanim onu görünce hirladi. Üstüne atlayıp çiftleşmeye de çalıştı. Lakin ben sizin cinsiyet nasil anlasilir dan kasıtla bu iki tavsaniminda dişi olduğunu düşünüyorum. Çünki birinin yarik oldigu tamam ama erkek olaninda bastirinca bisey ciksada o da yarik duruyor. Peki bir dişi başka bir disinin üstüne çıkarak bu hareketi yapmasi normal mi? Ve bu kadar küçükken bu davranisi yapmasi normalmi? Yuvalarini ayirmalimiyim? Yeni aldığım tavşan iyice durgunlaştı. Korkmaya başladım.
YanıtlaSilMerhaba, diğer tavşanla çiftleşmeye çalışan tavşan mutlaka erkektir. Daha yaşı küçük olduğundan siz anlamamış olabilirsiniz. Tavşanlar cinsel olgunluğa 4-5 aylıkken ulaşır, dişiler daha erken ulaşabilir. Tavşanların odasında beyaz florasan lamba olmasın, sarı ışık takın, florasan lamba onları daha erken ergenliğe sokar. Mutlaka ayırın derim şimdilik, çünkü yeni gelen dişi daha çok küçük, küçük yaşta hamile kalması iyi olmaz, bir an önce bir veterinerlik fakültesine götürün, cinsiyetlerini iyice öğrenin, diğeri de erkekse ki bence erkek, onu kısırlaştırın, dişi 4-5 aylık olduğunda, erkek de kısırlaşınca öyle aynı ortama koyun. Yalnız tavşanlar kafeste bakılmaz, ikisinin de şimdilik ayrı odası olmalıdır. erkeği kısırlaştırmazsanız bir süre sonra dişi yavruladığında en az 6-7 yavrusu olur ve onlarla başa çıkamazsınız, kısa sürede 400 tavşanınız olabilir, mutlaka fakültede kısırlaştırın, normal veterinerler dozu iyi ayarlayamadığından ölebilirler en iyisi fakültedir. Ben Milky'yi Avcılar'daki İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde kısırlaştırttım ve hiçbir sorun olmadı.
SilTamamdır ilk işim cinsiyetlerini öğrenmek olacak. Büyük tavsanimin bir odası var. Ama yeni aldığım kafeste duruyor her gün çıkarıyorum odada geziyor. Bazen biraraya getiriyim diyorum ama büyük olan küçük olanın altında bişeyler arar gibi yapiyor digeride kaçıyor tabi. Umarım farklı cinsiyettirler...
YanıtlaSilİnşallah ama sizinki sanırım Aslanbaş, yeni aldığınız ise Lop, yani ben öyle anladım, Lop ve Aslanbaşların çiftleşmesi de sorun olabilir çünkü Aslanbaş daha büyük bir ırktır, Aslanbaş Aslanbaş ile, Lop da Lop ile çiftleşmelidir. Erkek Tavşanım Tawşi de dişi Milky'yi eve getirmeden önce, yavru küçük kedimize dişi tavşan niyetine saldırmıştı, yani saldıranlar geneld eerkektir, dişiler ancak tüylerini yolup yalancı hamilelik yaşarlar yani hamile olduğunu sanıp doğum yapacakmış gibi olmayan yavrularına yuva hazırlarlar. Diğer, dişiyse ki bence mutlaka öyle, erkeği hemen fakültede kısırlaştırın.
SilMerhaba ben Hollanda Lop Tavşanı aldım daha 1 gün önce tüyleri uzun olduğu için topaklanıyor ve aldığımız petshop sahibi o topaklanan yerleri arada almamızı söylemişti ben de topağını çekerken aniden hareket etti ve kuyrukla vücudun birleştiiği yerden yaklaşık 1 cm lik derisi yırtıldı ve biraz kanadı annem Madecassol adlı krem den sürdü tavşanım yarasını yalamaya başladı bana yarasını biraz büyütmüş gibi geldi 1) Topakları çekmelimiyim doğru mu ? 2)Yarası kaç gün içinde geçer ? 3) Veterinere götürmeliyim? sorularıma acilen cevap verirmisiniz lütfen tavşanıma bir şey olur mu ?
YanıtlaSilbu arada tavşanım 4-5 haftalıkmış
SilMerhaba, 4-5 haftalık bir tavşan alınmaz, çok küçük, en az 2-3 aylık olmalıydı. Keşke petshop yerine petarkadaş.com gibi ücretsiz hayvan sahiplendirme sitesinden bir tavşan edinseydiniz, daha bugünyuva arayan beyaz çok güzel bir Lop tavşanı gördüm mesela.. Tavşanların tüyleri asla çekilmez. Çok sık ve ince dişli bir tavşan tüyü tarağı veya kedi tarağı alacaksınız hergün onunla tarayacaksınız, asla elinizle çekmeyin, kedi tüyü tarağı en iyisidir. Elinizle çekerseniz Çinliler'in Angora tavşanlarına yaptığı işkenceye döner. Yarayı görmeden bilemem ama 2 haftada geçmesi lazım gibi.. Yaraya pamukla Baticon sürün günde 2-3 kez, pansuman yapın, iyi gelecek kısa sürede kapanacaktır. Veterinerlik gibi durmuyor ama içiniz rahat değilse götürün derim, ben de veteriner değilim çünkü ama çok önemli gibi gelmedi, endişe etmeyin. Baticon denen kahverengi renkli sıvıyı mutlaka alıp sürün ama..
Silmerhaba dün tavşanım 1 m yerden düştü bu günde elimden atladı biryerleri kırılmışmıdır?yada kırıldıysa nasıl anlayabilirim. diğer sorum ben tavşanımın yaşını bilmiyorum http://hizliresim.com/KdMvLn bu resimden kaç yaşında olduğunu söylermisin :))) ve son bir soru bu fotodaki tavşanım 90 cm yükseklikliğe sıçrayabişiyor.bu normalmi veterinere götüriyimmi :D:)))))
YanıtlaSilMerhaba, küçük ve yaşlı tavşanlar için 1 metre tehlikelidir, yürüyüşünde bir değişiklik var mı, sürekli uyuyor mu? Bunlar varsa kesin götürün. Kırıldıysa dokunarak anlayamazsınız sadece bu şekilde anlayabilirsiniz. Daha yüksekten atlasa iç kanama oluşur ve acilen veterinere götürmeniz gerekirdi. O yüzden ayakta kucağınıza almayın, balkona çıkarmayın, pencereleri açık tutmayın derim hep. Fotoğraftaki tavşan 1,5 - 2 aylık arası gözüküyor. Zıplaması normal çünkü o cins tavşanlar daha yükseğe zıplarlar ama lop, Aslanbaş ve Angoralar daha kısa mesafelere sıçrarlar, ırka göre değişir yani..
SilMerhaba, bir dişi bir erkek 3-4 aylık tavsanlarim var. Ayni yuvada kaliyolarlar. Bugüne kadar çok iyi anlasiyorlar ve hep birliktelerdi. Ancak bugün uyandığımda erkek Tavşanimin ense tüyleri yarisindan itibaren kesilmiş gibi duruyordu. Dişi Tavşanimin kemirdigini düşünüyorum. Neden bunu yapmış olabilir? Ve ne yapmaliyim?
YanıtlaSilMerhaba, şu an tam çiftleşme dönemine girme yolundalar, hatta 4 aylık olan girmiş olabilir, yuvalarını bir an önce ayırın yoksa dişi tavşanınız hamile kalabilir ve en az 6-7 yavru doğurabilir ve kısa sürede de 400 tavşanınız olabilir. Dişi tavşanınız çiftleşmek istemediği için erkeğin tüylerini yolmuş olabilir, dişi strese girmiştir, en kısa sürede ayırmalısınız, stres tavşanlarda birçok hastalığa yol açar ve dişi, erkek tavşanı daha da yaralıyabilir. Erkeği Avcılar'daki İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde kısırlaştırmalısınız, isterseniz dişiyi de, böylece ikisi de tümöre yakalanmaz, kanser olmaz ve daha uzun yaşarlar, daha mutlu bir hayatları olup aynı yuvada da kalabilirler.
Silbu kısırlaştırma kaç tl dir acaba?
SilÖnce muayne yapılıyor, sonra kan alınıyor ve tahlil yapılıyor ikisi 45 TL, sonra da ameliyatta kullanmak için ilaç ve malzeme yazıyorlar, fakülte içinde eczane var, oradan alabiliyorsunuz vezne yanında, onlar da 80 TL civarı, yani oldukça ucuz. Kredi kartı geçiyor. Özel bir veterinere gitseniz insan ameliyatı kadar para alırlar, üstüne de fazla narkoz kullandık deyip öldürebilrler, fakülteler çok güvenlidir, bir insan ameliyat oluyor gibi önem veriliyor, Milky'nin ameliyatında 10 kişi vardı, şu yazımı okuyun;
Silhttp://tawsim.blogspot.com.tr/2013/07/milky-kisirlastirildi.html
Burada da Milky'nin dikişlerinin alınma görüntüleri var;
Silhttp://tawsim.blogspot.com.tr/2013/07/milkynin-dikisleri-alindi.html
dişi ve erkek tavşanlarda çiftleşmesi için en az kaç aylık olmaları gerekiyor.
YanıtlaSilMinimum 5 aylık olmaları gerekiyor.
SilYalnız benim yanımda da kemiriyor tüylerini. Ve erkek hiç tepki vermiyor. Erkek te bir saldırganlık yok. Yanımda hic çiftleşme belirtiside göstermiyorlar bu başka birşey diye düşünüyorum.halen birlikte uyuyorlar tüy yolma dışında pek bir sorun yok. Dişimin ergenlige girdigi belli..Ancak erkek te daha tık yok.
YanıtlaSiltavşanlarımın kümesine köpekler saldırmış ayağı şiş,üstüne basamıyor ve ayağının altında biraz kan var.napmalıyım.veterinere gidicem kac tl ister ve tavşanlara özel bir veteriner yok. kedi ve köpek veterineri yaparmı? acil lütfeeen cok endişeliyiim
YanıtlaSilSiz daha önce de tavşanlarınızın klübesine 6-7 köpeğin saldırdığını söylemiştiniz, tavşanlar bahçede bakılmaz ki, kedi de yer köpek de.. Kusura bakmayın ama köpekler saldırsa tavşanları zaten yerlerdi, öyle hafif yaralayıp bırakmazlardı.
Silya hayır klubenin kapısı hafif yukarda tavşanın ayağı bazen ordan cıkıo .işte ordan tırmalamış biraz pek bişi yok kan fazla yok amabir kaç yeri çizmiş eti görünüo ayağıda şiş .şimdi anlamıssınızdır umarım zaten yerini deiştirdim amasakat kalmasını istemiyorum lutfen yukardaki sorulara cevap verin :(((((
Silaz önce veterinere gittim ayağına baktı kırık çıkık yok dedi.sonra kanayıp kanamadığını soru kanadığını söyledim.ayağının şişliği artarsa ağızdan antibiyotik vermemi söyledi.bir daha yürüyecek mi diye sordum yürür dedi.açıkçası hiç bir şey yapmadı.eve gelince bir yara tozu döktüm birde antibiyotik krem sürdüm.bunları sürdüğüm için bişey ourmu napmalıyım?
SilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
SilTavşan klübesi neden dışarıda o zaman, tavşanlar dışarıda bakılmaz, hem vahşi hem de evcil hayvanların saldırısına maruz kalırlar. Tavşanları evde bakamayacaksanız neden besliyorsunuz! Eczaneden Baticon alıp pamukla günde 3 kez sürün iyileşir. Ama antibiyotik şart olabilir. Antibiyotik kullanımı belki mantara sebebiyet verebilir ama önemlidir de.. Şişerse mutlaka veterinere telefon açıp antibiyotik olayını konuşun.
SilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilDişi tavşana özel bir kutu içine polar battaniye, minderle yuva yapılmalıdır, yani zemini yumuşak ve sıcak olmalıdır, zaten o doğuma yakın tüylerini yolup kutu içine yavruları için yuva yapacaktır. yuva çok ayakaltı olmayan bir yerde olmalıdır yani rahatsız olmamalıdır, kalorifere de yakın olmalıdır, oda sıcaklığı 15-25 derece arası olmalıdır. Yavrular doğunca erkek tavşan ayrı bir yerde bakılmalıdır, bazen yavrulara zarar verebiliyorlar çünkü..
SilMukuslu dışkı neye işarettir? Tedavisi Nasıl olur?
YanıtlaSilGereğinden fazla mukus olması ishal, ağrı veya kana eşlik eden önemli miktarda mukus enfeksiyon veya bir bağırsak sorununa işaret edebilir. Üniversite hastanesine götürüp baktırın, enfeksiyon , iç parazit.. varsa iğne yapılır. Olmadı dışkı testi yapılır.
SilBeslenmesine de çok dikakt edin, bol kuru ot, saman, kuru yonca yemeli, bol taze su içmeli, yaşam bölgesi ve tuvaleti temiz olmalı hergün temizlenmelidir. İshalse sebze ve meyve geçene kadar kesilmelidir, palet yami 1/3 kadar azaltılmalıdır.
Silccfzd<
Siliyi akşamlar. aynı sizin tawşiye benzeyen 9 aylık dişi bir tavşanım var benimde. neredeyse bir aydır küçük küçük kısmi tüy dökümleri vardı son zamanlarda ilerledi tüylerinde kepeklenme burnunda ağzında kulak uçlarında hatta ellerinde ve ayaklarında bile böyle uçuk gibi yani dudağımız uçuk olur ya onun gibi yaraları olmaya başladı. kulağı yaralandan dolayı resmen kesik kesik o güzel tüyleri artık çok kötü :( ben karamanda yaşıyorum allah sizi inandırsın bir tane bile tavşandan anlayan veteriner yok. bugün bir yolunu buldum araba falan tuttum ve onu konya da bir vet'e götürdüm. ancak adamın bana dedikleri resmen hayallerimi suya düşündü hatta iyice karamsar yaptı beni bana dedi ki mantar var bu yüzden böyle olmuş mantar çok ilerlemiş. bana tentirdiyotlu su ile yaralarını pamukla temizleyip kuruduktan sonra üzerine ketoral ( deri kremi insanların kullandığı ) bir krem önerdi. onun dışında ketoral 50 mglik de bir hap önerdi günde bit tablet vermemizi söyledi. onun dışında aşı vitamin vs. hiçbir şey vermedi. bu önerdiği şeyleri de eczaneden almamı söyledi. nasıl desem bilmiyorum bugün gerçekten hayallerim suya düştü başından ayrılamıyorum kızımın korkuyorum onu kaybetmekten araştırma yaparken bu siteyi gördüm sizden yardım öneri birşeyler istiyorm :( veterinet olmadığını biliyorm herşeyinizi okudum gördüm yazdığınız. ama inanın bir çok veterinerden daha fazla bilgiye sahipsiniz bize de yardımcı olun :( ilaçları almadım siz almamı önerirseniz alacağım :/
YanıtlaSilMerhaba, evet daha okurken içimden ben de ileri mantar dedim. Çok üzüldüm öncelikle :( Ama telaş etmeyin, kızınız için yardımcı olmaya çalışacağım. Ketoral mı? Ben de strese bağlı saç dökülmesi ve mantar hastalığı yaşadığımda doktorum bana Ketoral hap vermişti ama kuvvetli bir ilaçtır bana yan etkisi çok dukunmuştu, çok baş dönmesi mide bulantısı yapmıştı. Zaten tavşanlar çok narin bünyeye sahiptir, onlara kedi ve köpekten bile çok çok az dozlar uygulanabilir. Daha önce bu ilacın hiçbir tavşanda kullanıldığını görmedim, kullananlar da bana yazmadı ama veteriner de değilim, korkum ağır gelmesi, yine de etkili bir ilaçtır, kavanozun dibiyle mendil üzerinde ezip çok çok küçük doz verilmelidir herhalde.. Tavşanınıza iğne yapması gerekiyordu yapmamış sanırım. Ayrıca kahverengi sıvı olarak satılan Baticon alıp da günde 3 kez pamukla sürün iyi gelecektir derim ama Baticon'da iyot olduğundan yarayı kabuklandırıp biraz geç iyileştirir, birçok veteriner de mantarlı kedilere özellikle bunu önermiyor ama Baticon yaraları kapatır, mikrobu öldürür, hastanelerde hastaların yaralarına hep sürülür pansuman yapılır bununla hiçbir yan etkisi yoktur. Ben Baticon da sürerdim yani.. O zaman yeni duyduğum 2 şey var, Ketoral'in merhemi çok etkiliymiş, 2 günde bir sürerek iyileştirenler var. Ama keşke mantar için bir de aşı yapsaymış, etkili olurdu. Bir de Tetra otu denen şey varmış aktarlarda satılan, onu kaynatıp ılınınca pamukla hergün yaraya sürmek iyi geliyormuş. Kedi olsaydı Ketoral şampuanla yıkayın derdim ama tavşanlar asla yıkanmaz. Yarın erkenden İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ni arayın, tavşanımla ilgili çok acil bir sorunum var lütfen beni tavşandan anlayan bir veterinere bağlayın deyin, orada tavşanla ilgili bir sürü kişi var, dahiliyede, ürolojide, cildiyede.. Keşke Milky'yi kısırlaştıran Prof. Dr. Ragıp Kılıçarslan'a bağlayabilseler.. Sonra Ketoral hapı sorun, çok minik minik bölüp vereyim mi diye, sizi aydınlatacaklardır. Ayrıca dediğim şeyleri de sorun da yanlış birşey olmasın, başka neler yapabileceğinzii de sorun, mantar aşısı şart mı deyin çünkü siiznki ilerlemiş aşı olmalıdır bence, yarın mutlaka arayın, hızlı davranmazsanız onu kaybedersiniz maalesef. Ya da İzmir'deki Özvet Veteriner Kliniği'ni arayın, oradaki Veteriner Tolgay Aytar Bey Tawşi'nin kulak iltihabını iyileştirmişti yazlıkta :) Size yardımcı olacaktır, hepsinin telefonları üst menüdeki "Acil" bölümü içinde yer alıyor. Çok geçmiş olsun. Başka şeyler bulursam size yazarım. A bir de yeşil renkli bir sprey vardı, teyzem mantar olan kedilere sıkar yazlıkta, onun adını öğrenip size söylerim tavşana iyi geliyorsa..
Silmerhaba, bu gün yavru dişi tavşanımın tüyleri uzadı veya kabardı.bunun 1 günde olması beni endişelendirdi.sanki birazda durgun bu garip tüy olayının bi anlamı varmı? teşekkürler :)
YanıtlaSilya birde söylemeyi unutmuşum e k olarak birde ; bildiğin gibi benim biri erkek beyaz irlanda tavşanı diğeri dişi kahverengi-beyaz normal tür olarak iki tavşanım vardişi olan birazcık daha kucuk gibi.yaşlarını bilmiyorum ama 5-6 petshaop gezdim hepsi 1,5 - 2 ay sonra çiftleşirler dediler.erkek olan ağırlık olarak dişinin iki katı .konuya gelelim. dişi tavşanım tüy sorunu ile birlikte çok garip fdavranıyor .mesela ; otuerurken ön ayakları arka ayaklarının yanına koyuyor.kendini büzüyor. yani otururken tambir top gibi oluyor (dünden beri).ama koşarkaen birşey yok .diğer bir garip hareketide koşarken duruyor ve top gibi oluyor sonra başını yukarı veya sağa çevirip donmuş gibi duruyor. birazda durgun .bildiğin gibi ayağı bir köpek tarafından sıyırılmıştı (yerini değiştirdim).içimden; "belki bacağından dolayıdır"diyorum ama biryandanda çiftleşmiş olmalarından korkuyorum çünkü daha 1,5 ay var.dişinin üreme organı top gibi olduğundan dolayı aşağıda bunu daha önceden araştırmıştım biliyordum ama çiftleşmiş olduklarından emin değilim çünkü tavşanlar küçük , dişi ondan birazcık daha kucuk.lütfen bu konu hakkında bana yardım edermisin...
SilSoğuk havalardan olmalı.. Milky'nin de tüyleri bir anda uzamıştı. Tavşanınız strese girmiş, köpek ısırma olayından dolayı,, Evin içinde bakmazsanız yakında stresten başka ciddi hastalıkları olabilir ve kaybedebilrisiniz ve erkeği en kısa sürede bir veterinerlik fakültesinde kısırlaştırmalısınız yoksa istenmeyen sonuçlar olabilir.
Silcevabınız iç.in tesekkurler ama sen evin içinde bakmak derken evin içine salmaktan bahsediyorsun sanırım.bu beni korkutuyor cunku cok yakınımın ciğerine kıl kacmıstı ve ciğerini yarıp kılı aldılar.ve aksine tavşanlarda cok tuy doker . işte bu nedenle aileme ve bana bir şey olmasından korkuyorum.
YanıtlaSilTavşanların tüyleri hastalık yapmaz, bundan emin olun. O zaman tavşan beslemeyin çünkü birgün köpekler tavşanlarınızı öldürüp yiyecek ve siz de pişman olacaksınız, hayvan beslemeye yariniz yoksa neden besliyorsunuz, onlara yazık değil mi?
Silmerhaba ben mimarlık öğrencisiyim ve tavşanların yaptığı 100 adet aktiviteye ihtiyacım var karakterimdeki tavşan dişi yardımcı olabilirseniz çok sevinirim
YanıtlaSilMerhaba, neden mimarlıkta böyle birşey istesinler anlamadım, oyunculuk bölümünde olsanız anlayacağım..
Siltavşana ev tasarlamak için tabikide yardımcı olursanız sevinicem
YanıtlaSil