PENICILIN İĞNE UYARISI!
Bir tavşanınız varsa, tavşan hastalıklarında bilgili bir veteriner arıyorsanız yapmanız gereken bulduğunuz veterinere tavşanlara penicillin uygulanıp uygulanmayacağını sormaktır. veteriner uygulanabileceğini belirtirse, tavşanınızı kucakladığınız gibi o klinikten çıkıp kaçarak uzaklaşın
Tavşanlara asla penicillin uygulanmaz, penicillin tavşanlar için öldürücüdür. zaten, hayvan sağlığında kullanılan penicillin ve türevlerini içeren ilaçların prospektüsünde "hedef olmayan türlere uygulamayın" bölümü altında hedef olmayan tür olarak tavşan da sayılır ve bu ilaçların tavşanlara uygulanmasının öldürücü olacağı belirtilir.
KOKSİDOYOZ HASTALIĞI
Bağırsak ve karaciğer formu olmak üzere iki formu bulunan ve tedavi edilmediğinde veya gerekli şekilde yada türkiye'de faaliyette bulunan veterinerlerin kedi ve köpek hastalıklarında uzmanlaşması ve üzerlerinde gereksiz yere milyonlarca deneyler yaparak işkence etmelerine rağmen, kedi ve köpek gibi pet hayvanı olarak beslenen tavşanların hastalıkları ve tedavisi hususunda bilgi sahibi olmayan ve bilgi sahibi olmadıklarını da gayet pişkince itiraf etmekten çekinmeyen veterinerlerin, sıkça görüldüğü üzere yanlış tedavi uygulaması durumunda tavşanlar için öldürücü olabilen koksidiyoz hastalığının da içinde bulunduğu tavşanlara özgü hastalıklar.
türkiye'de fakülteler de dahil, özel ve kamu veteriner kliniklerinde tavşan sahipleri büyük bir çaresizlikle karşılaşmakta, türkiye'deki veterinerlerin sadece kedi ve köpek hastalıkları alanında uzmanlaşmayı seçmesi nedeniyle hasta tavşanlarını tedavi ettirememekte, hatalı ve eksik tedavi veya tedavisizlik nedeniyle tavşanlarını kaybetmektedirler. hayvan hakları alanında uzman bir hukukçu olarak az da olsa hasta tavşanını veteriner kusuru nedeniyle kaybeden hasta yakınları ile karşılaşmakta ve bu nedenle bu hususta doğru tedavinin uygulanmasına yönelik bilgi sahibi olmaktayım. "az da olsa" ile kastım şu: bu tür vakaların son derece yaygın olmasına rağmen, türkiye'de hayvana verilen değerin azlığı sebebiyle, hasta petini veteriner hatası sonucunda kaybeden insanların hukuki yollara başvurmamasıdır, bu tür vakalarda maalesef çok az insanın hukuki yola başvurarak veteriner hatası sonucunda kaybettiği hasta evcilinin hakkını aramaktadır.
özetle, bu hususta uzun süreli araştırmalar ve çalışmalarım sonucunda edindiğim bilgi ve tecrübeyle tavşan hastalıklarına yönelik doğru tedavi yöntemlerini tavşan sahiplerine yardımcı olması ve yol göstermesi amacıyla bu başlık altında aktaracağım.
koksidiyoz belirttiğim gibi tavşanlar için son derece ölümcül bir hastalıktır. bu hastalığın tespiti tavşanın dışkısının laboratuvar tahlilleri ile yapılmaktadır. genellikle olduğu üzere pet shop'tan bir tavşan alındığında, ilk yapılması gereken tavşanın dışkısını bulunduğunuz ildeki varsa veteriner fakültesi laboratuvarında, fakülte yoksa en kapsamlı hayvan hastanesinde tahlil ettirmektir.
tahlil sonucunda tavşanınızın koksidiyoz hastası olduğu ortaya çıkarsa, bu durumda tavşan hastalıklarında bilgili bir veteriner bulup ondan tedavi yöntemini öğrenin. muhtemelen, tavşan hastalıklarında bilgili bir veteriner bulamazsanız (ki, mesleki deneyimimle bulunmayacağından eminim) koksidiyoz hastalığının tedavisinde olumlu sonuç vermiş bulunan bu tedavi yöntemini uygulayın:
1. baycox ilacını edinerek tavşanın kilosuna göre dozu ayarlayarak ağızdan şırınga ile vermek suretiyle tedaviye başlayın. baycox ilacı toltrazuril diye bir etken madde içermektedir, tavşan koksidiyozunda son derece etkilidir, genelde 3-5 günlük bir uygulama tavşanı tamamen iyileştirmekte, dışkı tahlillerinde koksidiyoz belirtilerine rastlanmamaktadır.
2. koksidiyoz hastalığının ortaya çıkardığı sekonder (ikincil) enfeksiyonların önlenmesi için bactrim iğnesi yine tavşanınızın kilosuna göre dozaj ayarı yapılarak uygulanır.
3. nekahat döneminde iştahsız olduğu için yiyecek ve su tüketmekten kaçınan tavşanınıza destekleyici olarak b12 vitamin ampulü uygulanır. berovit ve armavit b gibi vitamin kompleksleri bunun için idealdir. su tüketiyorsa suyuna da damlatılarak uygulanabilir, ama etkili sonuç vermesi bakımından iğne olarak uygulanması daha iyi.
bana ulaşan bir vakada (hatalı koksidiyoz tedavisi sonucunda tavşanın kaybının hukuki yoldan takibinin yapılması) baycox gibi bu hastalıkta son derece etkili ilacı değil, bilgisizliği sonucunda (sulfamezatin uygulanmış bu vakada ve başarısız olunmuş tedavide) tavşan kaybedilmiş. buna göre tam 10 gün boyunca sulphamezatin ilacı uygulanan koksidiyoz hastası tavşanın tahlil sonuçlarında hastalık yapıcı oositlerin son derece fazla olduğu, hiç bir şekilde azalmadığı görülmüş, bu tavşanın kaybından sonra bilgisiz veterinerin bu başarısız tedavisinden vazgeçilmiş, parazit uzmanı bir veteriner hekimin önerisiyle baycox'a başlanmış ve diğer tavşan bu tedavi sonucunda kurtulmuş).
özetle, koksidiyoz tedavisinde bu yöntem son derece başarılı sonuçlar vermiş bir yöntemdir, tavşan dostlarına böyle bir vakayla karşılaşmaları durumunda bu yöntemi takip etmelerini önermekteyim.
Önemli: Tavşanlar yapıları gereği hareketli ve sürekli yiyecek ve su tüketen hayvanlardır. bir tavşan sahibinin tavşanının uzun süreli durağanlığı, sabit şekilde oturması veya yatması, özetle hareketsiz kalması, bir kaç saat içinde yiyecek ve su tüketmemesi gibi olumsuz durumları tespit etmesi halinde yapması gereken ilk işlem hemen tavşanı taşıma çantasına koyarak tavşan hastalıkları alanında bilgili bir veteriner hekime yada bir veterinerlik fakültesine götürmektir. burada uzman hekimler gerekli tetkik, tahlil, muayene, teşhis ve tedavileri yapacaklardır. tavşan hastalıkları alanında uzman veteriner hekim ve veterinerlik fakültesi öğretim görevlisi veteriner hekimlerinin önerilerini dikkate almak ve onların uygun gördükleri tedavileri uygulamak gerekmektedir. bu tür bir uzman veteriner hekimin bulunmaması, veterinerlik kliniklerine ve fakültelere gidilmesine rağmen veteriner hekimlerin tavşan hastalıkları alanında bilgi sahibi olmadıklarını belirterek tedaviden kaçınması, tavşanın kaybedilme noktasına gelinmesi halinde önerim, güvenilir yabancı kaynaklar (çeşitli bilimsel makaleler, tavşanlar alanında uzman veteriner hekimlerin önerileri ve de yerli ancak çok güvenilir kaynaklar - başarıyla ulaşmış tedavi örnekleri gibi) dikkate alınarak tavşanın kurtarılmaya çalışılmasıdır.
hiç bir şekilde bir veteriner kliniği veya veteriner fakültesine başvurulmadan, ilk kaynak olarak internet bilgilerinden yararlanılmaması gerektiğini, mutlaka ilk önce hasta tavşanın uzman veteriner hekim ve en iyisi veteriner fakültelerine götürülmesi gerektiğini evleviyetle bildiririm.
kedi ve köpeklere göre çok daha uygun fiyata alınmış olması hasebiyle tavşanına fazla masraf yapmak istemediği için veterinerliklere müracaat etmeyip, kendi kendine tedavi etmeye çalışmak veya veterinerliklere götürülmesine rağmen, yine aynı nedenle veteriner hekimin talep ettiği tetkiklerden kaçınmak gibi davranışların hasta sahibinin hukuki sorumluluğunu ortaya çıkaracağını belirtirim. tavşanlar da kedi ve köpekler gibi değerli hayvanlardır, yaşam hakları vardır ve hastalanmaları halinde hasta yakınları tarafından veterinerliklere götürülerek tedavi ettirilmeleri zorunludur. aksi takdirde tavşan sahibinin hukuki sorumluluğu ortaya çıkar
Ek bilgi: http://homepage.mac.com/...cks/morfz/rx/drugcalc.html
bu sitede tavşan hastalıklarında uygulanan ilaçlar tavşanın kilosuna göre otomatik olarak dozaj hesaplaması yapıyor. tavşan hastalıklarında bilgili bir veteriner bulamazsanız (ki, bulamayacağınızı biliyorum) veya veterineriniz gerekli dozajı dahi ayarlayamayacağını, bilgisi olmadığını belirtirse, bu durumda bu linkteki otomatik ilaç dozajı ayarlamasından yararlanarak tavşanınızın kilosuna göre gerekli dozajı bulabilirsiniz.
artık bu durumda iş size düşüyor, yeter ki, tavşanınızı kaybetmeyin veteriner hekimlerin bilgisizliği yüzünden. olur da kaybederseniz, hukuken haklarınız olduğunu bilin ve kaybettiğiniz can dostunuzun hakkını hukuki yollardan arayın.
İSHAL
tavşanlar son derece hassas yapıda hayvanlar olduklarından, sıklıkla yakalandıkları sindirim sistemi hastalıkları da bu hastalıklar arasındadır. şöyle ki, tavşanlar hem, virüs, mikrop, bakteri kaynaklı, hem de aşırı sebze tüketimine bağlı (hele de bir kaç aylıklarsa) ishal geçirebilirler.
tavşanınızın aniden ishal olması durumunda yapılması gereken ilk işlem, dışkı örneğini bir kaba koyarak bulunduğunuz ilde veteriner fakültesi varsa buradaki laboratuvarda, yoksa en iyi ve kapsamlı veteriner kliniğinde tahlil yaptırılmasıdır. buna göre, tahlil sonucunda koksidiyoz, toksoplazma veya bağırsak florasının çok fazla antibiyotik kullanımına bağlı (oksitetrasiklin - vitaform, baytril - enrofloksasin gibi) hasar görmesi veya genelde olduğu gibi, en kötüsü bilgisiz bir veterinerin tavşanlara asla ve kat'a penicillin içerikli iğne, merhem, pomad veya oral uygulanamayacağını, tavşanların penicillin için hedef tür olmadığını ve tavşanlarda penicillin uygulamasının ölüme sebebiyet vereceğini bilmemesi ve penicillin uygulaması sonucunda bağırsak florasının tamamen çökmesi, son derece büyük hasar alması ve de penicillin sonucunda tavşanın ciddi zehirlenmiş olması durumlarında bağırsak florasının onarılması amacıyla uygulanacak en iyi ilaç, tavşan hastalıklarında bilgili bir veterinerin önereceği diğer ilaçlarla birlikte reflordur.
reflor biraz suyla karıştırılarak şırıngayla ağızdan içirilmek suretiyle tavşana verilir. günde bir şase uygulaması yeterlidir, en iyi sonuç için bir şase ikiye bölünerek iki kerede verilebilir, sabah ve akşam uygulaması şeklinde.
aşırı sebze tüketimi sonucunda yine tavşan ishal olmuşsa en iyi ilaç yine reflor'dur.
reflor sayesinde tavşanın zarar gören bağırsak florası hızla onarılır, ishal durur, tavşan da elektrolit kaybı sonucunda ölmez.
yalnız, penicillin zehirlenmesi vakalarında bağırsak çoğunlukla onarılamayacak kadar hasar gördüğünden, tavşan bir kaç gün içinde zehirlenme sonucunda elektrolit kaybederek ölür.
Bu yazı www.eksisozluk.com yazarı earthlings'in tavşan hastalıkları başlığındaki entrylerinden alıntıdır.
Bu bölümde ise maalesef şimdiye kadar ağır hastalıklar geçirmiş ya da bu sebeplerden hayatını kaybetmiş tavşancıklarımızın hastalık belirtilerine, ölüm sebeplerine bakacağız. Bunu yapmak istedim çünkü acil birşey olduğunda tavşandan anlayan veteriner hekim neredeyse hiç olmuyor, gece açık yer bulmak bile zor oluyor ya da panik olunuyor.. Yaşanmış acı ama önemli olayları bir arada derlemek istedim..
In this section, so far, unfortunately, had a serious illness or disease symptoms tavşancıklarımızın these reasons have lost their lives, we will look at causes of death. I wanted to do this because it is almost never an emergency veterinarian who understands nothing happens when the rabbit, is hard to even find a place open at night .. or panic olunuyor I wanted to compile a combination of painful but important events took place ..
FELÇ
FELÇ
1) Lütfen yardım acil tavşanım felç oldu
Ben hala inanamıyorum dün akşam eve gitti ayaklarını uzatmış bana bakıodu sonra maydonoz verdiğimde yemedi halbuki onu deli gibi seviodu.anneme sordum nesi var diye hiç bişeyi yok sadece biraz keyfi yok dedi ben anladım terslik oludğunu.ayakları tutmuyodu biyerden de zıplayamazdı çünkü koridordaydı.altında kilimi vardı üzrinde hep otururdu.normal herzaman yediği şeyler yemiş.veterinere götrürdüm karnı çok sert sanırım sistit olmuş dediler.yani idrarını zor yapiodu.antibiyotik vurdular...neyse gecenin ilerleyen saatlerinde ayakları tutmuyor ve başını iyice yere koymuş şekilde yatıodu.inanaılmaz acı verici yatıodu sıcak torba koydum ılıktı tabi hafif haffif çişini yapiodu bende sevindim ama sonra gene bıraktı kendini ayaklarını v şeklini almıştı karın üzeri yatıodu.sabaha kadar ağladım uyuyamadım.sabah hayvan hastanesine götürdüm yarım saatlik muayaneden sonra enfeksiyon yada üşütmeye bağlı direnci tükemiş ve ayaklarında kısmi felç olmuş dedi.beynimden vurulmuşa döndüm...küçüçük tavşan durup dururken nasıl felç olur ya.sdayanamıorum bugün iş dönüşü eve gitmek onu görmek istemiorum psikilojim bozuldu.yemek yiyemiorum bende hasta oldum onunla.onu sonlandırmayı düşünüorum.felçli bi hayvan nasıl iyileşicek ki.ben onu öle görmeye dayanamıorum oda zaten ızdırap çekio.kıyamıorum....:::::(
Ben hala inanamıyorum dün akşam eve gitti ayaklarını uzatmış bana bakıodu sonra maydonoz verdiğimde yemedi halbuki onu deli gibi seviodu.anneme sordum nesi var diye hiç bişeyi yok sadece biraz keyfi yok dedi ben anladım terslik oludğunu.ayakları tutmuyodu biyerden de zıplayamazdı çünkü koridordaydı.altında kilimi vardı üzrinde hep otururdu.normal herzaman yediği şeyler yemiş.veterinere götrürdüm karnı çok sert sanırım sistit olmuş dediler.yani idrarını zor yapiodu.antibiyotik vurdular...neyse gecenin ilerleyen saatlerinde ayakları tutmuyor ve başını iyice yere koymuş şekilde yatıodu.inanaılmaz acı verici yatıodu sıcak torba koydum ılıktı tabi hafif haffif çişini yapiodu bende sevindim ama sonra gene bıraktı kendini ayaklarını v şeklini almıştı karın üzeri yatıodu.sabaha kadar ağladım uyuyamadım.sabah hayvan hastanesine götürdüm yarım saatlik muayaneden sonra enfeksiyon yada üşütmeye bağlı direnci tükemiş ve ayaklarında kısmi felç olmuş dedi.beynimden vurulmuşa döndüm...küçüçük tavşan durup dururken nasıl felç olur ya.sdayanamıorum bugün iş dönüşü eve gitmek onu görmek istemiorum psikilojim bozuldu.yemek yiyemiorum bende hasta oldum onunla.onu sonlandırmayı düşünüorum.felçli bi hayvan nasıl iyileşicek ki.ben onu öle görmeye dayanamıorum oda zaten ızdırap çekio.kıyamıorum....:::::(
CEVAP:Bu hastalığın etkeni "Encephalitazon cuniculi" 'dir. Bu etken tavşan tarafından ağızdan alınan protozial bir hastlaıktır. Ağızdan alındıktan sonra dolaşım sistemi yardımı ile sinir sistemine gelir ve meningoencephalit yapar. Daha sonra tavşanların önce ön bacaklarında başlayan ve daha sonra arka bacaklara geçen bir felçten (paraliz) sonra ölüm meydana gelir. Bu hastalığın önemli olmasının bir nedeni ise hastalığın insanlara geçmesi ve insanlarda da meningoencephalit yapmasıdır. Hastalık yine insanlara ağız yoluyla bulaşıyor. Bu yüzden hayvan sahiplerinin ve veteriner hekimlerin hasta hayvanlara yaklaşırken dikkatli olmaları gerekmektedir...
2) Arkadaşlar iyi günler.. Dün sabah tavşana baktık hanımla ciyaklıyordu. aldım elime arka ayakları oynamıyordu. hemen hanımın edirnedeki eniştesini aradık. bebe asprini içirin ama şırıngayla verin dedi. şırınga yoktu evde çay kaşıgıyla verdik hayvan hakkaten biraz düzeldi. yürümesi normalleşti. biz sevindik. yatmadan önce yarım çay bardağı kuru yem içine azcık kırmızı mercimek kuru ekmek ve cok az lahana verdim. uyuduk. sabah kalktık hayvan tamamen felç. normalde arkaya dogru yatmayan hayvan yan yatmıştı. yumurta kutusu vardı kenarına sinmiş kakasını yapmış yapmış çişini yapmış ayakları fena haldeydi. hemen aldım arka ayakları suya soktum yıkadım güzelce kuruttum. bir beze sardım aradım enişteyi yine felç olmuş hayvan yapacak hiç bişey yok dedi. hayvan yaklaşık 11 saattir uyuyor. burnu hareket ediyor karnı hareket ediyor ama belliki çok acı çekiyor. biraz şekerli su içirin dedi enişte tekrar aradığımızda. bu sefer biraz ön ayaklarını sürüyo hareket ediyor fakat ishal oldu. hemde cok kötü kokuyor. üzerine işiyip duruyor. bel kıvrımını kontrol ettim. hiç bir bozukluk yok gibime geldi. enişte veterinere götürsende ömrünü 10 gün uzatırsın dedi. aklıma direk acaba ötenazi gibi bişeymi yapmak gerek diye soru geldi. hayvanları çok severim ama bu kadar acı çekmesine gönlüm el vermedi. acaba ne yapsam? varsaydık öldü. ne yapacam nereye gömecem. yaşadığımız yerde çok fazla köpek var 10 dakkada bulur yerler.. onlarda haklı açlar..
3) Benim tavşanım çok hareketliydi ama şimdi eskisi kadar hareketli deqil. alalı 1 hafta oldu. düne kadar çok hareketliydi. sabahta çok iyiydi ama birden ayakları tutmamaya başladı. arka sağ ayağı kıpırdamıo. yakın mesafelere qidio ama uzak mesafelere qidemio. Lütfen beni bilgilendirin. . .
ANİ TAVŞAN ÖLÜMÜ
1)Arkadaşlar benim en güzel arkadaşım benim biricik bugs bunnyim maalesef öldü.. Neden öldügünü gerçekten hiç bilmiyorum o benim en ama en iyi arkadaşımdı onu çok seviodum daha aldım alalı 2 gün olmuştu...çok güzel bi tavşandı ölünce çok ağladım... Çok üzüldüm onu çok seviodum arkadaşlar morelim çok bozuk.
CEVAP: -Cips ve şeker verilmiş, dengesiz beslenmiş olabilir, -sırf para kazanmak için sağlıksızca üretilen hastalıklı bir tavşan olabilir..
YENİ DOĞAN TAVŞANLARIN ÖLMESİ
1) Benim dişi tavşanım vardı. Onu erkek bir tavşanla çiftleştirdik, 9 tane yavruları oldu. Sonra yavru tavşanları 2 gün sonra ölü bulduk, yavrulara elimizi hiç sürmemiştik. Bu neden olmuştur. Yardım ederseniz sevinirim..
CEVAP: -Anne tavşan açemi ise yavruları emzirmemiş olabilir -Erkekle dişiyiyi aynı yerdeyse yer darlığından dişi rahatsız olmuş olabilir (Yavrulamadan önce erkeği ayırmada fayda var) -Yavruları elinizle dokunduysanız dişi yavruları dışlamış olabilir
TAVŞANIM SIRT TÜYLERİNİ YOLUYOR
1) Tavşanım sırtındaki tüylerini yoluyo yakında kel kalacak aceba hasta mı yardım edin lütfen....
CEVAP: Psikolojik olabilir. Son zamanda olumsuz bir durumla (yüksekten düşme,saldırı) karşılaştıysa strese girmiştir.. Dişiyse yalancı hamilelik yaşıyor olabilir.. Çiftleşme döneminde olabilir..
TAVŞANIM YAN YATMIŞ, KIPIRDAMIYOR
1) Gece hareketliydi tıkırtı yapıyodu tavşanım ama sabah uyandığımda yan yatmıştı, elime alıyorum yan yatmak istiyor sürekli
CEVAP: Felç olabilir, bu gibi durumlarda vakit kaybedilmeden en yakın veterinere götürülmelidir, geçen her zaman tavşanınızın hayatından çalmaktadır..
TAVŞANLARDA KULAK-BURUN-BOĞAZ ve MANTAR SORUNLARI
1)Tavşanımın gözünün yanındaki tüylerin çoğu döküldü gözünde akıntı var resmen ağlıyormuş gibi akıyor gözü ve arada hırlama öksürük karışımı bir ses çıkarıyor neden olabilir ne yapmam lazım?
CEVAP: Hastalık muhtemelen tüy dökülmeleri çoksa mantar olabilir. Burunda ve gözde akıntı varsa üşütmüş olabilir. Yani her 2 durumdada veterinere gitmeniz şart.özellikle üşütmüşse tehlikeli.erken teşhis ve tedavi olmazsa ölümcül olabilir :(
TULAREMİ
Tavşan vebası olarak da bilinen bir bulaşıcı hastalık..
ilk tavşanlarda ve farelerde görülmüştür, sorna insanlara da geçmiştir, bakteriyeldir. baş ağrısına ve gözde iltihaplanmalara neden olur. nadiren ölümcüldür, antibiyotik tedavisiyle iyileştirilebilir. aşısı bulunamamıştır. tularemi; esas itibariyle dogada, tavşan, fare sıcan gibi kemiricileri ve daha seyrek olarak rakun, opposum, sigir kedi, kopek gibi hayvanlari tutarak varligini surduren zoonotik bir infeksiyondur. bakteri deriden, kene isirmasi veya infekte hayvan ile temasla girer. giriş yerinde agrili papül olusur.usume ile ates 38-40 c kadar yukselir. halsizlik, istahsizlik, kas agrilari, bas agrisi gorulur. tedavi icin streptomisin; eriskinlerde 7.5-10 mg/kg im 12 saat ara ile, çocuklarda 30-40 mg/kg im iki dozda uygulanabilir. streptomisin tek dozda da verilebilir. gentamisin de etkilidir.
1936-88 yılları arasında türkiye'de görülmeyen, ancak son yıllarda güney marmara bölgesinde; karacabey, bandırma ve manyas tarafında her büyük yağmurdan sonra patlak veren bulaşıcı hastalık*. tarla faresi, sıçan vs. kemirgenlerin idrarıyla kirlenen içme suyu kaynakları hastalığın yayılmasında asıl rolü oynar. enfekte suyun içilmesini takiben birkaç gün içinde farenjit benzeri bir görünüm ortaya çıkar, ancak tedaviye cevap vermez ve çene altında sert nodüller oluşturur. buna faringeal form adı veriliyor ve bölgede git gide yaygınlaşıyor. son yıllarda, akrabalarım da dahil 30'dan fazla kişinin bu hastalığa yakalandığını gördüm, bir kısmı ameliyat olmak zorunda kaldı. lakin sağlık kuruluşlarının bu hastalıkla ilgili bir araştırması halen yok. antibiyogram diye bir test var, ona dahi tenezzül etmedikleri için ilk vakaları verem zannedip ona göre tedavi yapmışlar. Allah akıl fikir versin..
ilk tavşanlarda ve farelerde görülmüştür, sorna insanlara da geçmiştir, bakteriyeldir. baş ağrısına ve gözde iltihaplanmalara neden olur. nadiren ölümcüldür, antibiyotik tedavisiyle iyileştirilebilir. aşısı bulunamamıştır. tularemi; esas itibariyle dogada, tavşan, fare sıcan gibi kemiricileri ve daha seyrek olarak rakun, opposum, sigir kedi, kopek gibi hayvanlari tutarak varligini surduren zoonotik bir infeksiyondur. bakteri deriden, kene isirmasi veya infekte hayvan ile temasla girer. giriş yerinde agrili papül olusur.usume ile ates 38-40 c kadar yukselir. halsizlik, istahsizlik, kas agrilari, bas agrisi gorulur. tedavi icin streptomisin; eriskinlerde 7.5-10 mg/kg im 12 saat ara ile, çocuklarda 30-40 mg/kg im iki dozda uygulanabilir. streptomisin tek dozda da verilebilir. gentamisin de etkilidir.
1936-88 yılları arasında türkiye'de görülmeyen, ancak son yıllarda güney marmara bölgesinde; karacabey, bandırma ve manyas tarafında her büyük yağmurdan sonra patlak veren bulaşıcı hastalık*. tarla faresi, sıçan vs. kemirgenlerin idrarıyla kirlenen içme suyu kaynakları hastalığın yayılmasında asıl rolü oynar. enfekte suyun içilmesini takiben birkaç gün içinde farenjit benzeri bir görünüm ortaya çıkar, ancak tedaviye cevap vermez ve çene altında sert nodüller oluşturur. buna faringeal form adı veriliyor ve bölgede git gide yaygınlaşıyor. son yıllarda, akrabalarım da dahil 30'dan fazla kişinin bu hastalığa yakalandığını gördüm, bir kısmı ameliyat olmak zorunda kaldı. lakin sağlık kuruluşlarının bu hastalıkla ilgili bir araştırması halen yok. antibiyogram diye bir test var, ona dahi tenezzül etmedikleri için ilk vakaları verem zannedip ona göre tedavi yapmışlar. Allah akıl fikir versin..
ACİL CEVAP YAZARSANIZ SEVİNİRM :( sabah uyandığımda tavşanımın yüzünün şiş olduğunu gördüm,hemen veterinere götürdüm böcek ısırmış dedi bi iğne yaptı. eve getirdikten sonra kutusuna koydum bi süre çırpındı sonra yan yattı.. gidip bakamıyorum öldüyse diye korkuyorum bakamıyorum acaba iğneden dolayı mı böyle oldu,normal mi bu şekilde olması? şu an kıpırdamıyo sanırım,hiç ses duymuyorum lütfen yardımcı olun :(
YanıtlaSilÇok geçmiş olsun, zehirden dolayı tavşanınız kısmi felç olmuş olabilir, neden başka bir veterinere götürmediniz acilen, korkmanız tavşanınızı yaşatmaz, hemen onu alıp düzgün bir veterinere götürün acilen!
Silbenim yavru tavşanım ishal oldu ilaç aldım sizce kurtarılabilirmi
YanıtlaSilSatıcılardan alınan küçük tavşanlar gelişimlerini tam tamamlamadığı için ve evde de anne tavşan sütü olmadığından mecburen küçük yaşta mama veya sebzeye alıştırılıyor ve bağışıklıkları da olmadığından ishal oluyorlar. Tavşanınız kurtarılabilir, ona sakın yeşillik, sebze, meyve vermeyin. Bol su, bol saman verin. Ayrıca kuru ve karışık güvercin yemleri satılıyor baharatçılarda, içinde 8-9 çeşit tahıl var, kilosu 1-2 TL, ondan alıp verin, palet mamasını şimdilik kesin, bu karışık tahıldan verin, içine 3-4 adet palet mamasından koyabilirsiniz. Yaşadığı yer çok temiz olsun, üste de benzer bir yorum yaptım yeni, lütfen onu okuyun ve 1-2 gün içinde geçmezse hemen veterinere götürün çünkü yavru tavşanlar için bu durum çok risklidir, fazla beklemeye gelmez.
Silİyi günler.Benim tavşanım bazen sanki gulklama gibi garip sesler çıkarıyor ve dışkısıda yumuşak ve kötü kokulu.Vitaminli tavşan yemiyle beliyorum yemini ve suyunu tamamen tüketiyor ancak gulklama şeklinde garip sesler çıkarıyor ve yanında yokken sürekli uzanmış yatar vaziyette buluyorum.Bu konuda öneri verirseniz minnettar olurum.(Veterinere götürdüm sıcaktandır diyip geçiştirdi.)
YanıtlaSilİyi günler.. İstanbul'da ikamet ediyorsanız lütfen Avcılar'daki İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne götürün. Sesini duymadığım için bilemiyorum ama benim tavşanlarım da sürekli ses çıkarıyor. Kızınca, sevinince, koşarken sürekli ses çıkarıyorlar. Eğer sizinki de öyle bir ses çıkarıyorsa bu çok normaldir ki, aynı ses olabilir. İyi bayramlar dilerim.
Siliyi günler . geçen gün tavşanıma kedi saldırdı hemen veterinere götürdüm.yarasını temizledi.deri altı serumu yaptı.antibiyotik aşısı vurdu ama tavşanım bir burun deliğinden nefes alamııyor ne yapmam lazım ? acil yardımm
YanıtlaSilÇok geçmiş olsun, hemen veterinere götürdüğünüz çok iyi olmuş, tavşanınızın türü nedir, beyaz dik kulaklı Yeni Zelanda veya normal tavşanlardansa derisi kalın olduğundan daha az riskli bir durum ama Hollanda Lop veya Aslanbaşsa derisi ince olduğundan durum tehlikeli, kedi ve köpek saldırılarında tavşanlar maalesef hemen de ölebiliyor, 3 ay sonra da ölebiliyorlar, bazen de şoku atlatamayıp stresten maalesef ölebiliyorlar, dua edelim ki kurtulsun dostunuz. Küçük bir kedi tırmığı bile ölümcüldür. Sizinkinde diş veya tırmık izi var mı? Dün yazan birine tavşan için veterineri steril deniz damlası vermiş burnu için, onlar da damlatmayıp pamukla hafif silmişler ve burnu bayağı rahatlamış, veterinere danışıp ondan alabilirsiniz, bebeklere de kullanılan birşey. Burnunun içine talaş, toz filan girmiş mi diye de bakabilirsiniz küçük bir ışık kaynağıyla gözüne tutmadan.
Silİyi günler tavşan alalı 1 ay oldu ve aldığım ilk hafta diskisinda yumuşama olduğunu gördüm hemen veterinere götürdüm antibiyotik ve vitamin verdi düzeldi çok şükür önümüzdeki hafta bu seferde ısrarında kırmızıya yakın bir renk gördün yine götürdüm. İdrar yolu enfeksiyonu çıktı 2 tane iğne vurup yolladı ama hayvan idrar dan düzelmiş olsada diskisi bulasicak kadar yumuşak ve yan yatmioken yan yatio iğne den olmuş dur die düşündüm ama korkuyorum böyle gezio bırakınca ayakta bir problem yok ama böyle kucagimdan inerken şu sesi gelio hayvanın içinden sizce nedendir yardımcı olursanız sevinirim
YanıtlaSilMerhaba, bu durum maalesef tehlikeli, en kısa sürede acilen veterinere götürmelisiniz çünkü düşük ihtimal ama felç bile olmuş olabilir hep yan yatmak istiyorsa. Sizinki sürekli yatmıyor dolaşıyor da ama sanırım. Felç değil bence. Ayrıca dışkı testi yaptırmalısınız, bağırsaklarında parazit olabilir ve bu ilaçla geçmemiş olabilir. İçinden su sesi gelme olayını anlamadım. Sindirim sisteminde sorun olabilir öyle birşey varsa, tavşanınıza bolca saman , kuru ot, kuru yonca verin, tüylerini sürekli tarayın, beslenme kurallarına uyun ve suyunu hergün tazeleyin. Marul, lahana, ekmek vermeyin. ceviz büyüklüğünde, küflü olmayan, kepekli de olmayan kuru ekmek verin, taş gibi sert olsun, ishali kesmeye yardımcı olabilir. En kısa sürede tekrar veterinere götürün, geçmiş olsun.
Silgötürdüm pekte bişey anlmadı ama düzeldi yani 1 hafta iyiydi şimdi ben petegin yanına koyuyorum yuvasını sürekli hasta oluo die simdide ateşi var yatıo boylu boyunca hic böyle yatmıodu petek ona degmio o kadar dip debe degiller dıskısı normal top gibi ama ıslaklık var veterinerde o sekildeydi yemek deli gibi yiyo su deli gibi içio cok hareketli olmaya basladı ama bu ateş ve oyle yatmıoken arada onu oyle yatarken görmek endişelendirio bide yuvasındayken kendini yere atıo sanki ölü numarası yapar gibi öldü ölcek die ödüm kopuo
SilVeterinerin anladığım kadarıyla tavşanınıza iğne yapması lazım, enfeksiyon dışında iç paraziti olabilir ve bu ateş yapıyor olabilir. Ama insanlarda da geçmeyen idrar yolu enfeksiyonları ateş yapar. Bence en yakın şehirdeki veterinerlik fakültesini araştırıp otobüsle filan götürün. Ölü numarası tüm tavşanların yaptığı komik bir şakadır, gerçekten iyise korkulacak birşey yok çünkü Tawşi ve Milky de bana hep ölü taklidi yaparak kalp krizi geçirmeme yakın hale sokarlar :)
Silyardımcı oldugunuz iiçin gercekten cok saolun aklımdaki soruları cevaplamıs oluyosunuz :) buda benm içimi rahatlamış oluo
SilNe demek :) Ama mutlaka iyi bir veterinere veya veterinerlik fakültesine götürmelisiniz.
SilMerhaba tavşanım yaklaşık 1 aydır benimle. Son 1 haftadır poposundan kan geliyor. ve geçenlerde kucağımda severken birden arka ayaklarıyla bana vurmaya başladı bende sinir oldu rahatsız oldu sanırım diye düşünerek onu yere bıraktım yan yattı ve çırpınmaya başladı ayağa kalkamıyordu ve nefes alamıyordu nöbet geçiriyor gibiydi sonra kendiliğinden kalktı ayağa hiç bir şey olmamış gibi ama yalanırken falan düşüyordu dengesizdi. Bu 1 defa oldu birdaha olmadı şimdi iyi tekrar hareketlendi. Fakat kanamamız devam ediyor. sizce ne olabilir ben çok üzülüyorum bu duruma :(
YanıtlaSilBu kadar süre niye beklediniz peki, acilen veterinere götürmeniz gerekiyordu. Tavşanlar regl olmaz, idrar yolu enfeksiyonu olduğu zamanlarda idrarlarında kan görülür, bazen de yedikleri besinlerle idrar rengi alakalıdır ama siz kan dediniz demek ki enfeksiyon var, acilen veterinere götürün, tavşanınıza iğne yapılmalı, Allah korusun geçen de benzer olayı yaşayan birinin tavşanı felç oldu tabi onda kanlı idrar yoktu ama acilen veteriner, hatta veterinerlik fakültesine götürmelisiniz, her veteriner tavşandan anlamıyor çünkü, İstanbul'daysanız mutlaka Avcılar'daki İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne götürün, metrobüsle hızlı ve çok kolay gidiliyor.
Silemin olun imkanım olsa bu kadar beklemezdim ben kendim hemşireyim ve bursanın çok küçük bir ilçesinde çalışıyorum. burda 1 tane veteriner var oda sadece inek ve koyundan anlıyor. cumartesi günü götürücem inşallah. zayıfladı da zaten. :(
Silkakasını yaparken oluyor bu kanama acaba diyorum bağırsakların da parazit mi var. Dediğiniz gibi her veteriner tavşandan anlamıyor. Korkuyorum da o yüzden ama böyle çaresiz beklemektense bir veterinere güvenmek istiyorum.
SilUludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne götürebilirsiniz, orası çok gelişmiş bir fakülte. Sadece inek ve koyundan anlayan tedavi edemez gibi geliyor. Bence önce veterinerlik fakültesini arayıp sorunu anlatıp sorun sonra da atlayıp gidin derim. Her parazitte kan gelmez ama mesela kedilerde de parazit olunca dışkı sırasında kan geliyor ve 20 günde bir kedilerime bu yüzden ağızdan şırıngayla 0,5 cc Kontil veriyorum ama tabi tavşana olmayabilir, tavşanların ilaçları bambaşka, çok hassaslar, örneğin tavşanım Milky ishal olduğunda 1 hafta boyunca veterineri her gidişimde bir ampül Hepargrizovim ve Terramycin karışımı iğne yaptı, tabi onda kan gelme olayı yoktu, veteriner bir ilaç önersin de siz evde yaparsınız, çok basit zaten hemşiresiniz. Ben de kısırlaştırma sonrası iğnelerini evde kendim yaptım. Umarım hemen düzelir, geçmiş olsun.
SilÇok teşekkür ederim. İnşallah hemencecik iyileşir..
SilNe demek, inşallah..
Silbenim tavsanim dogum yapali daha 3 hafta oldu ama dogurdugu 4 tavsandan 3unu kaybettik ilk yavruyu 4 gunlukken yuvada olu bulduk.ve 2.ci yavru ise dun oldu ihsal olmustu ve sut icmeyi kesmisti hemen veterinere goturduk bize kedi sutu verdiler eve gelir gelmez sutu verdik icti ama 3 saat sonra annesinin yaninda olmus cok uzuldukk bugun ise 3.uncu tavsani kaybettik oda ihsal olustu altindan sivi yesil renkte bisey akiodu hemen baska bir veterinere gittik bize suyla yapilan bir toz madde verdiler ama ne yazikki yavru tavsanim yemedi ve ellerimde can verdi kalbi durup durup atiodu sesler cikariodu cok uzuldum keske o olmeseydi de ben olseydim ve simdide elimde son kalan tavsan yavrusuda ihsal olsu annesinin yaninda oylece duruo ne yapacagimi sasirdim veterinerede goturmek istemiyorum cunku bi faydalari dokunmuyor . hepsinin agzinda bisey cikiyor hangisine inanacagimi sasirdim.yavrularimi kaybettim simdi elimde 1 tane kaldi oda gidiyor icim yaniyor bu hollandada gercek yardim edecek hic bir veteriner yok hepsi kendi kafalarina gore bisey soyluolar .suan kendimi sucluymus gibi hissediyorum gozumun onunde hepsi oluyor . oysaki dune kadar kosup zipliolardi aglamakdan gozlerimi artik acamiyorum son 3 gunde kendimden gectim.simdi arastirdim tavsanlarim enfeksion kapmis ve bulasiciymis. guzel yavrularim cok uzuluorum
YanıtlaSilKedi sütü mü?? Anneleri ölen küçük tavşanlara yarı yarıya suyla karıştırılmış keçi sütü verilir çünkü tavşan sütüne en yakın olanı keçi sütüdür ve birçok yerde bulunmaktadır. Asla inek ve koyun sütü verilmemelidir. Ayrıca yavru tavşanlar polar ve pamuklar içinde sıcak tutulmalıdır. Anneleri de ishal mi acaba, annelerinde iç parazit olabilir, annelerine fazla yeşillik vermeyin derim ishalse. Size tavsiyem İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden Prof. Dr. Ragıp Kılıçarslan'a bağlanmanızdır ama şu an orada yoktur haftasonu çünkü, hemen şurayı arayıp İzmir'in en iyi veteriner hekimi ile görüşün derim, Öz-Vet Veteriner kliniğinin sahibi Tolgay Aytar Bey ile acilen konuşun, kendisi Tawşi'm kulak iltihabı olduğunda yazlıkta yardımcı olmuştu, tavşanlar hakkında çok bilgilidir : 0532 251 60 02 Sonra lütfen bizi de bilgilendirin çok geçmiş olsun.
Siltavşanımızın sol omzunun üzerinde bir yumru var ama kıkırdak gibi yumuşak ve aşağı yukarı oynuyor ellediğimizde acaba tehlikeli bişey midir neşesi gayet yerinde veterinere götürücez hemen ama bir bilginiz var mı acaba:(
YanıtlaSilMerhaba, tavşanlarda yumru ishal gibi çok sık görülebilen birşeydir ama yumrularım çok sebepleri olabilir; kist, tümör olabilir, başka bir tavşan ısırdığından veya bir yere çarptığından apse olabilir, özellikle yazın en başta sivrisineklerden tavşanlarımızı uzak tutmalıyız çünkü onlar tüylerin arasına yumurtalarını atar ve ölümcül hastalık bulaştırırlar, kıl kurdu olabilir. İyi hutlu bir kist olabilir, biyopsiyle alınıyor fakat narkoz gerekirse narkoz tavşanlar için çok önemli bir konudur, üniversite fakülteleri dışında bir veterinerde asla narkoz işine sokmazdım çünkü kedi veya köpekle karıştırıp fazla verilmesi sonucu hala nice tavşanlar ölmektedir. En kısa sürede İstanbul'da yaşıyorsanız Avcılar'daki İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne götürün.
SilMerhaba, ilk olarak erkek tavşanlarda meme oluyormu? 2.si ise 2 tavsanım var ve 2 sini ayrı tutuyorum yan yana koydugumda ise birbirini kovalıyorlar daha dogrusu dişi tavşanım kovalıyor onu istemiyor gibi arkadaş olmalarını istiyorum dişi tavşanım 1.5 senelik diğeri ise 11 -12 aylık kadar yardımcı olabilirmisiniz
YanıtlaSilhttp://tawsim.blogspot.com.tr/2014/05/cevap-enes-korkmaz.html
SilBgn oldu tavsanım3-4 aylık ve vücudunu kaldıramıyor yürüyemiyor. Ve yatıyor
YanıtlaSilÇok korkkuyorum yardım edin...
Tavşanınız daha çok küçük, bunun birçok sebebi olabilir; ilerlemiş iç parazit, ilerlemiş ishal, koksiyodoz, midede tüy topu birikmesi, felç, diş uzunluğundan nefes alamama... Çok acil veterinere götürün, vakit kaybetmeyin, İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ni tavsiye ederim.
Siliyi günler tavsanim bi kac gündür kakasini biraz civik yapıyodu bugün ise ishal oldu hemen veterinere götürdük serum verdi vitamin iğnesi ve baska bi ilaç uyguladı gıda zehirlenmesi olduğunu söyledi herseye hazırlıkli olun dedi,cok korkuyorum yasama sansi yüzde kaç lütfen cevap verin:(
YanıtlaSilMerhaba, farklı bir saksı bitkisi ya da ot mu yedi? İshal olmasa zehiri temizlemek için biraz maydanoz verin derdim ama ishal. Zehirlenmeden emin mi? İç parazit ya da başka birşey olmasın? Tavşanınız ne yedi acaba farklı?
SilSizi üzmek istemem ama tavşanlar kusamadığı için veteriner böyle demiştir. İshali ne halde şu an? İshali geçtiyse biraz maydanoz verilebilir. Sakın yoğurt filan vermeyin.
SilTavşanınız veterinerde mi şu an? Yine ishal değilse çok az yıkanıp havluyla kurulanmış elmadan birkaç dilim iyi gelebilir, elma insanlarda zehiri yok eder. Ayrıca insanlarda kekik, nane, zencefil zehire iyi gelir. Veterinere danışıp bunları verebilirsiniz örneğin kuru dal olarak kekik nane filan, aktarlarda dolu var zaten. Bir de azar azar su içmelidir, şırıngayla verin desem akciğerine kaçabilir o yüzden önüne suluğunu tutun içmeye çalıştırın. Tavşanınıza dua edin, geçenlerde zehirli ottan zehirlenen bir tavşan vardı, umarım sizinki kurtulur.
Silzehirli ottan degil evimizde cok bitki yok ve disariya çıkmayı pek sevmez hatta ot yemez.galiba yumurta yemiş ondan olmuş.dun antibiyotik yapti veteriner.evde uzanıp yatmaya basladi gazi olduğunda yaptığı gibi bizde hemen veterinere götürdük. tahlil yapti ishalinde parazite raslamadi.dun gece veterinere biraktik acil yardim gerekebilir diye bugün tekrar almaya gidicez durumunun iyi olduğunu söyledi ama bilmiyorum:(
YanıtlaSilYumurtayı nereden bulup yemiş yazık, tavşanlara inek koyun sütü, yoğurt, peynir, yumurta, et, tatlılar, süt ürünleri, pasta, çikolata, şeker, cips, insan yemekleri, abur cubur verilmez. Anladım umarım iyileşir, siz de bir daha dikkat edersiniz.
Silşuan durumu cok daha iyi ishali kesildi fakat hareketlerinde bi tuhaflik var.poposunda saydam-beyaz şeyler var ne olduğunu çözemedim bir de makati kızarmış. ishalden olduğunu düşünüyorum. yatarken birden ayaklarını uzatıyo.bir tavsan için normal ama eskisi gibi davranmiyo fark edebiliyorum. veterinerde bıraktığımız için Üzgün olabilir diye düşündük.simdi ilk geldiğinden de iyi ama yine de bi gariplik var üzerinde tekrar veterinere goturucem.acil birşeyi yok gibi ama tepkisiz ve olü gibi yatmasi beni cok endişelendiriyo.
SilO saydam şeyler ince uzun mu? Onlar ya iç parazittir ya da dışkıyla atılan hastalık belirtisi sümüksü yapıdır. Veterinere telefon açıp bunu sorun ishalden mi diye.. Yavaş yavaş toparlanacaktır inşallah. Biz de hastalıktan hemen çıkamıyoruz sonuçta. Ama veterinere de götürün tabi ki..
SilTekrardan bir sorum olacaktı,aslında sorunum var. söyledigim gibi 2 seneye yakın dişi tavşanım var aslında ilk başta 2 tane dişi tavşanım vardı birisi öldü ve diğeri şuan yaşıyor ve yalnız.yeni bir tavşan aldık oda neredeyse 1 yıllık diyebilirim annem gil almıştı ve erkek oldugunu söylemişler fakat hala cinsiyetini ögrenedim yeni aldıgım tavşanımın. şuan yan yana 2 ayrı bahçede besliyorum birbiriyle arkadaş olmalarını ve yalnız kalmalarını hiç istemiyorum fakat büyük tavşanım yanına bile yaklaştırmıyor durmadan kovalıyor ve buda benim canımı sıkıyor arkadaş olmaları en büyük isteğim. acaba büyük tavşanım kendi bölgesi olduğu için bölgesini korumak için bunu yapmış olabilir mi ?çünkü büyük tavşanımın yanına koymuştum, diğer hayvanlar bölgelerini korumak için böyle hareketlerde bulunabiliyor bölgesini savunabiliyor, acaba hiç gitmedikleri bir bahçeye vs 2 sini oraya koyabilsem yinede kovalayabilirler mi kendilerini çok merak ediyorum yorumlarınızı bekliyorum, lütfen bu dertten beni kurtarın. şimdiden teşekkürler.
YanıtlaSilEvet size ana sayfadan cevap yazmıştım. Bölge koruma olayını erkek tavşanlar yapar. Bölge ve dişiler için ölümü göze alıp kanlı kavgalar bile ederler. Çiftleşmek istemeyen dişi tavşan, erkek daha küçük olduğu için kovalayabilir ama yine de erkeğin baskın çıkması gerekirdi, bir garip. Bence o erkek de olmayabilir.Yalnız tavşanlar bahçede beslenmez, ev içinde bakmalısınız, bahçede kedi, köpek, yılan, karga, gelincik, fare, sıçan, çakal saldırılarına maruz kalır, toprağı kazıp tünelle kaçar, araba çiğner v.b. Evde bir odayı telle ikiye bölebilirsiniz. Öyle yine kovalar, anlaşmaları için ya ayrı cins olmaları lazım ki siz de öyle almışsınız ama garip ve belli değil, ya da çok küçükken aynı anda aynı bölgeye koymak gerek. Dişi dişiyi pek kovalamaz. Siz bir an önce küçük tavşanın cinsiyetini öğrenin. Bence büyük tavşanınız da erkek ve yeni gelen küçük erkeği istemiyor :)
SilŞuan zaten kücük tavşanımı evde besliyorum sadece biraz toprakla oynasın diye günde 6-7 saat bahcede tutuyorum diğer ilk aldıgım 2 tavşanıda önce evde beslemiştim büyümüşlerdi ve onlarıda bahçeye koymustum aynı anda çok iyi arkadaşlardı. bahçe dedigimde okadar büyük değil çokta kücük değil normal oturdugumuz bölgede yılan karga köpek vs giremez tek gördüğüm kedi ama kedilerde yanından geçip gidiyorlar birşey yapmıyorlar canıma tek etti bu dert :)
YanıtlaSilBen yine de eninde sonunda bahçeye koymayın derim, hergün bana kedi köpek saldırıları sonucu ölen tavşanlarını yazan kişiler var, benim de az kalsın başıma geliyordu, ayrıca toprağı kazıp kaçabilirler, sivrisinek ve böcek ısırabilir, ısırması sonucu çok ciddi hastalıklar oluşabilir, yağmurda da ıslanmamaları gerekir. Yani ev en iyisidir, En iyisi iyi bir veterinere gösterip sorun derim.
Silarkadaşlar yardım edin çok canım sıkkın :( tavşanımı ala 5 gün filan oldu ve sanırım 2 3 haftalık filan.hep tavşan maması verdim ve bir tutam filanda kuru yonca verdim günlük ama azıcık..kakası top top yaparken bugün birden ishal gibi olmuş ama cıvık cıvık degil katımsı ama iri iri ve o eski kakasıyla alakası yok neden acaba :(
YanıtlaSilTavşanınızı çok küçük almışsınız en az 3 aylık olmalıydı, şu an annesinden süt içiyor olmalıydı, bağışıklık sistemi gelişmeden, annesinden yeterli süt içmeden aldığınız için dışkısının öyle olması normal, ona biberon veya şırıngayla sulandırılmış keçi sütü vermelisiniz, ishal olduysa da acilen veterinere götürün çok küçük olduğundan ishal öldürebilir.
SilMerhabalar,
YanıtlaSilBenim 3-4 aydır baktığım bir tavşanım var adı bafi . Benım sıze bırkac sorum olucaktı.
ılk olarak tavsanımı balkonda beslıyorum kafes yada karton olamdan yemek yerı ve tuvalet yerı var
ıstedıgı zamanda evde ozgurce dolasabılıyor bırkac yer harıc kısıtlama yapmıyoruz .
genel olarak mutfak ve balkon arasında takılıyor. Sorum su ki tuvaletı egıtımı var yanı sabıt bır yere
tuvaletını yapıyor ama bız evde olmadıgımız zaman evın bazı bolgelerıne tuvaletını yapıyor. bız evdeyken dolasırsa
tuvaletını yapmıyor o bolgelere . bunun sebebı nedır sızce ?
ıkıncı olarak tavsanım hıc su ıcmıyor. Mızahsen degıl az su ıctıgınden degıl hıc ıcmıyor! 3-4 aydır bakıyorum ama su tuketmıyor
ılk baslarda bıraz ıcer gıbıydı uzun zamandır 3 ay gıbı bır sure hıc su ıcmıyor. Suyunu duzenlı olarak koyuyorum yemek yerıne
ama ıcmıyor . kabını dokmuyorda duruyor oyle neden olabılır ? ılk baslarda kuru mama verıyordum ama 3 aya yakındır sadece
sebze ıle beslıyorum. marul maydanoz dere otu acısız bıber yesıl sogan cımen vs. herhangı bır sorun yasamadım hıc ıshal vb. gıbı.
son olarak da arkadasım yenı tavsan almıs ama bakamadıgından bır vere verecektı - buyuk ıhtımalle uzak bır yere bırakıp donecektı -
bende oyle olmasını ıstemedıgımden tavsanını aldım ama tavsanı kucuk.
benım bafı uzunluk olarka kafa dahıl ortalama 40 cm genıslıgı de 18 cm cıvarı ve erken dıye bılıyorum. bu yenı tavsan dısı olarak
soyledıler ve yarısı kadar. bır araya koyduk ve bafı agresıflestı . ısırıyor gıbı geldı bıraz . Bırde kum eşeler gıbı kucuk
tavsanı eselemeye calısıyor. Bır ara ızledık ve cıftlesmeye de calıstırlar . Bır arada arkadas olamalarını ıstıyoruz
ne yapabılırız . Isırma yaralama gıbı bı durum hatta ölüme sebebıyet olacak bir durum olur mu ?
yoksa alısırlar mı ? kucuge bırsey olmasın ıstıyoruz ne yapabılırız?
bıraz uzun oldu kusura bakmayın.
sımdıden tesekkurler kolay gelsın ..
Bu yorum yazar tarafından silindi.
SilSize şuraya cevap yazmıştım;
Silhttp://tawsim.blogspot.com.tr/2014/06/cevap-sn-cagatay-yilmaz.html
Bu yorum yazar tarafından silindi.
SilAyrıca Baffy kısırlaştırıldı diyelim, dişi tavşan 5 aylık olmadan çiftleştirilmemelidir.
Siltavsanımı petshop dan almıstım avuc ıcıme sıgıyorduç tam ayını bılmıyorum dogal olarak bılgı veremıyorlar onlarda bılmıyorlar . 4 aya yakındır bende . yesıllıkle beslıyorum hıc ısal olmadı bu benım sansım mı yoksa baska bı sorun mu var ? genel olarak hareketlı sakın durmuyor zaten . su konusunda da gercekten dıyorum su ıcmıyor bu gunde koydum aynı duruyor suyu . yesıllık verdıgımden dolayı olabılır mı ?
Silson olarak ta yavru dısıye zarar verme durumu var mı ? yavrulama dısında ? bafi ye göre baya kucuk duruyor yenı tavsan . bır araya koyamayacak mıyız kısırlastırma olana kadar ?
Merhaba yavru tavşanım şeffaf sümüksü ve yapışkan bir kaka yaptı nedeni ne olabilir ? Bide bi sorun cikarirmi .
YanıtlaSilMerhaba, iç parazit olabilir, derhal veterinere götürün, iğne yapacak ve ilaç verecektir. Veterinere gitmezseniz aşırı ishal, halsizlik olacaktır, ölüme kadar götürebilir. Ayrıca veterinere danışın; Coxidin diye her hayvana (tavşanlara çok daha az dozda) kulanılan bir ilaç var, bunu iki ayda bir iğnesiz şırınga yöntemi ile ağızdan kendiniz evde vermeyi sorun, kabul ederse doz miktarını öğrenin mutlaka.
Silmerhabalar..2 haftadır bir tavşana sahibim ve kendileri sanırım 3 haftalık filan :) aldıgım ilk hafta yem ve kuru yonca dışında birşey vermeme ragmen ishal olmuştu anında veterinere götürdüm ve bir hafta antibiyotik kullandık şükürler olsun cok iyi suanda.yalnız ayaklarındaki ve tuvalet kısmındaki lekeler çıkmıyor ve sanırım kuyrugundaki kir sertleşti yalayıp duruyor.ama canı yanar diye bir sey yapamıyorum nasıl tüylerindeki kiri çıkarıp yumuşatabilirim? çok teşekkürler şimdidien..
YanıtlaSilMerhaba, en az 3 aylık olması gerekirdi, çok küçük almışsınız, küçük satılan tavşanlar annelerinden çok az süt içen, ticari amaç için erkenden annelerine veda eden tavşanlardır, bu yüzden de bağışıklıkları gelişmez, kısa sürede ishal olabilirler, hastalanıp ölebilirler. Tavşanınızı asla yıkamayın, tavşanlar yıkanmaz. Alkolsüz ve parfümsüz bebek ıslak mendili ile kirli bölgeleri silebilirsiniz.
Silhaklısınız ama hediye olarak geldi ve cok alıştım evlat gibi üstüne titriyorum :) kafesini petshoptan aldım şimdilik gayet sığıyo koşuşturabiliyor bile.talaş filanda koydum her nekadar yesede talaşı ayakları acımasın diye koydum.bulaşıklıkta koydum çişi ayaklarına degmesin diye.çok yiyo sanırım ama gayet saglıklı duruyor suyunu filanda gayet içiyor.kucagımda uyutuyorum uyucagı zamnlarda genelde.evde gezdirdiğimde cok fena yalnız halıyı resmen yiyor kenar kemirme filanda degil çatır çatır yiyo engel olamıyorum kıl yutuyo diye korkuyorum :(
SilHaliyi lutfen yerden kaldirin yoksa mide ve bagirsaklarinda tuy toplari birikir ve tavsaninizi kaybedebilirsiniz. Tavsaniniza pazar veya manavdan ahsap boyasiz civisiz bir kasa bulun gun boyu onu kemirsin. Tuvaletini hergun degistirin. Yine de kafes yerine salonda telveya citle kucuk bir alan veya oda ayirabilirsiniz.
SilMerhabalar tavşanım 1-1 bucuk aylık.pelet yemi kuru yonca ve bolca saman yiyor.Şimdilik hersey normal görünüyor şükürler olsunki.Yalnız merak ediyorum başka şeylerde verebilirmiyim yemesi için.Mesela kurabiye,yeşillik,çekirdek vs vs.. teşekkürler
YanıtlaSilMerhaba, tavşanınız çok küçük, en az 3 aylık ve sonrasında evinize gelmeliydi. Yine de doğru besliyorsunuz. Sakın öyle şeyler vermeyin, 6 aylık olmadan sebze meyve yiyemez ishal olur ve ölebilir. Tavşanlara asla abur cubur, kek, pasta, kurabiye verilmemelidir. 6 aylık ve sonrasında tuzsuz fındık, çiğ badem, ceviz, tuzsuz çekirdek (ödül olarak sadece 2-3 tane), şekersiz tahıllı kurabiye verilebilir, meyve de 6 aylıktan sonra çok az verilmelidir (haftada 2 kez çok çok az). Beslenme yazılarına bakabilirsiniz.
Silteşekkür ederim fakat koydugumu yiyor bilhassa samanı hemen bitiriyor.koydugum anında bitiyor bende ac sanıp tekrar koyuyorum..birde merak ettigim azcıkta olsa ara sıra kuru ekmek veriyorum koydugum talaştanda azcıkta olsa yiyor sizce sakıncası var mı? birde bazen durduk yere 15 20 kere art arda hıckırır gibi oluyor.tavşanlar hıçkırır mı? :)
SilSınırsız saman ve kuru ot yemeleri normaldir. Sürekli önlerine bitince koymalısınız, bu onların atlarınkiyle aynı olan sindirim sistemleri için önemlidir, ekmek çok az verilmelidir aşırısı ishal yapar, kuru ve kepeksiz olmalıdır. Hıçkırırlar ama burnuna boğazına birşey kaçmış olabilir, hıçkırma geçmiyor ve düzenli devam ediyorsa veterinere götürmelisiniz.
SilBenim 9 Tane Tavşanım Var DAMDA Besliyorum tavşanlardan birisi doğurdu sabah yawruların herbiri bir yerdeydi annesi bakmıyormu ACABA ?
YanıtlaSilNeden o kadar çok tavşan besliyorsunuz, yakında sayıları 500'ü geçecektir, o zaman ne yapacaksınız? 2 tavşan beslerken bile erkeği veterinerlik fakültesinde kısırlaştırmak gerekir yoksa bilinçsiz üreme olur, tavşanlara yazık olur telef olurlar. Yavru tavşanlara el sürerseniz anne farklı kokudan reddedebilir. Eğer anne beslemiyorsa keçi sütü alıp sulandırıp, bir de yavru kedi biberonu veya göz damlalığı alıp bu sütle besleyeceksiniz, bu konudaki yazımdan bilgilenebilirsiniz, link aşağıda;
Silhttp://tawsim.blogspot.com.tr/2013/11/yeni-dogmus-oksuz-yavru-tavsanlarin.html
SilBide 4 Tane Daha Yawru Var AMa Onlar 2 3 Aylık sabah yemeklerini vermek için Dama Çıktım Yawrulardan Brisinin Sağmıydı Solmuydu Tam Hatırlamıyorum Ön Taraftan 2 Aynın Birisinde Yere Basmıor Yürürken Ayağını Kaldırarak Yürüyor Lütfen YardımEdin
YanıtlaSilDamda yüksek bir yer varsa oraya çıkıp düşmüş olabilir veya başka acil bir hastalık olabilir, onu geçmezse veterinere, veterinerlik fakültesine götürmelisiniz ama yavrularda bu tip sorunlar daha kolay geçiyor, ciddi bir kırığı filan yoksa yakında geçecektir diye umuyorum. Ayağı şiş mi bakın, böcek mi ısırdı acaba, bir de pati altına bakın, kabuklanma gibi yaralar var m diye.. Geçmiş olsun ama erkek tavşanları bir an önce kısırlaştırın yoksa yakında başa çıkamazsınız.
SilTavşanım yumak arka ayaklarından birini hareket ettiremiyor bazen canı yandığında bağırıyor kakasını yapıyor ama çişini yapmıyor karnı şişmiş gibi ne yapmalıyım acil yardım eder misiniz
YanıtlaSilMaalesef benim yapabileceğim birşey yok, tavşanınızı acilen veterinere veya veterinerlik fakültesine götürmelisiniz. Yüksekten atlayıp ayağına mı birşey oldu yoksa sindirim sorunu yüzünden mi ayağı da kötü bilemiyorum, bağırsak mide tıkayacak tüy gibi birşey mi yedi, acilen veterinere götürmelisiniz.
SilBilmiyorum ne olduğunu anlamadım teşekkür ederim
SilBide karnı şiş gibi bu ne demek
YanıtlaSilKarnı şiş tavşanlarda ya kabızlık, ya tüy ve kumaş yutmaktan dolayı mide ve bağırsaklarda birikip oluşan tüy topu hastalığı ya da iç parazit olabiliyor. Belki başka birşey de olabilir. O yüzden hemen veterinere götürmelisiniz.
SilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilMereba tavşanı aldığımda ayağına bakmamştm sağ ayağı dışarda ve yamuk duruyoo üstüne basamıyo nedn napablrm :(
YanıtlaSilKusura bakmayın o gün tavşanlarım öldüğünden sizin sorunuzu cevaplayamadım. Keşke satın almasaydınız, yuva arayan ücretsiz bir tavşana yuva açmak her zaman daha iyidir. Zalim satıcıların ekmeğine yağ sürmemiş olurdunuz. Hemen veterinere götürün, ayağı kırık, çatlak, çıkık olabilir.
SilMerhaba benim tavşanım 2 gündür ishal 2 gün öncesine kadar çok iyiydi hem yem hem yeşillik verdim 2 tane almıştım şmdi çok hareket etmiyo ayaklarini uzatip yatiyo patates veriyorum su içirmeye çalışiyorm ne yapabilirim lütfen yardım edin
YanıtlaSilMerhaba, geçmiş olsun, tavşanınız kaç aylık veya kaç yaşında? 6 aylıktan küçükse 6 aylık olana kadar asla yeşillik, sebze , meyve verilmemelidir. Patatesi kesin, patateste yoğun şeker nişasta vardır. Tavşanınıza bir iki kez kepeksiz, ceviz büyüklüğünde, küfsüz taş gibi ekmek verin, bol uzun saman, bol kuru ot, hergün taze su verin, geçmezse ki 3. gün de devam ederse kesinlikle veterinere götürün, iç paraziti veya başka sindirim sorunu filan olabilir. Tuvaletini d ehergün değiştirip yeni talaş koyun.
SilTeşekkür ederm tavşanım 6 aylıktan küçük hemen kesiyorum patatesi ben yeşillik yemeyince doymuyor sanıyorum kafesi var büyük toprak var altında da
SilYeşilliği hemen kesin çünkü daha küçük hem de ishal, sadece şimdilik kuru ot, kuru yonca, uzun saman yesin, ishalken palet yemini de 1/2 oranında azaltın. Suyunu hergün tazeleyin, bol su içsin. Patates de asla vermeyin.
SilBide toprağını sık değiştirmem gerekiyo mu
YanıtlaSilNe demek, toprak değil marangozlardan alacağınız talaşı kullanabilirsiniz. Alçak bir leğenin dibine poşet yayın, üzerine 2 parmak kalınlığında talaş koyun ve hergün değiştirin, idrarıyla temas ederse birçok hastalık kapar. Tuvaleti çok temiz olmalıdır, leğeni de haftada 1-2 kez yani kokma başlamadan yıkayın.
SilTavşanımın ishali geçti şükür ne dualar ettim anlatamam da biraz durgun o geçer mi zamanla peki
YanıtlaSilEğer ishal bir süre sonra yeniden başlarsa iç parazit filan olabilir ve o zaman iğne gerekecektir, devamlı takip edin bu aralar. Tabi zamanla geçer, bol su içmelidir, onu da takip edin çünkü ishalde çok su kaybedilir, bundan sonra beslenmesine çok dikkat edin. Geçtiğine çok sevindim ama bir şüphe olursa hemen veterinere götürün.
Silmerhabalar bnm size bisürü sorum var :)
YanıtlaSil1.tavşanımı alalı 4 gün oldu hiç uyuduğunu görmedim tavşanlar uyumazmı yoksa stresten mi uyumuyor?
2.tuvalet kabına talaş koyuyorum çişini yapınca da hemen kurumuyo uzn süre nemli kalıyo doğal olarak ama odamda gezelerken poposu kuruyodur sanırım?
3.ayakları sararmış ıslak mndille silym ddm sildirmedi zorla silmek de istemiyorum napmalıym?
4. sürekli öpüyorum kafasını kulaklarını bnm içn veya tavşanm için sorun olrmu?
cevaplarsanz sevinirm teşekkürler :)
Merhaba, tavşanlar bazen gözü açıkken de çaktırmadan uyuyabilirler ama tabi ki genelde gözü kapalı uyurlar, tavşanlar gündüzleri uyur, geceleri hareketlenirler. Her tavşan mutlaka hergün uyur. Tuvalet kabına minimum 2-3 parmak talaş koyun ki tavşanınıza idrarı bulaşmasın ve hemen kurusun, ayrıva kirli talaşı hergün değiştirin ki hastalık oluşmasın, hijyenik bir ortam olsun. Poposu mutlaka kurur, kendi de kedi gibi temizler zaten. Ayakları sorun değil, her tavşanın böyledir, siz sakın yıkamayın ve silmeyin o kendi temizlenecektir. Tavşanlar çok temiz hayvanlardır. Asla sorun olmaz, benim için de öpün, her tavşan çok tatlı bir kokuya sahiptir, onlar Allah'ın yarattığı doğal parfümlü harika hayvanlardır :)
SilBu arada tavşanınızı strese sokacak bir durum varsa onu yokedin, kafeste yaşıyorsa mutlaka bir odası olmalıdır mesela, kafeste yaşayan tavşanlar aşırı strese, depresyona girer ve erkenden ölürler.
Silteşekkür ediyorum yazdığım soruyu bulamamıştım sayfada bi türlü yeni görüyorum :) tavşanımla aynı odada kalıyoruz kafesini tuvalet olarak kullanıyo tuvalet kabı kafesin içinde. onun dışında odamda yaşıyor bazen başka odaları gezdiriyorum :) geçen hafta gözleri kızarır gbi oldu yada banamı öyle geldi blmiyorum ama veterinere götrdüm göz damlası verdi genel olarak iyi bişeyi yok dedi. göz damlasını da kullandım hala kızarık gbi geliyo babam iyi gbi dedi ama bilmiyorum sizce ne olabilir göz kızarıklığı neden olur? bide sürekli kağıt yiyo kakası yumuşuyo selüloz eksikliğimi vardır nedir nasıl giderebilirm bu eksikliği? bide sürekli ayaklarımızı yalıyo tuz eksikliği filanmı var?
Silçok teşekkürler ilginiz için :)
Evet biraz soru trafiği var :) Tavşanınızın derhal kağıt yemesini engelleyin, tavşanlar gazete, dergi, kitap, karton gibi şeyler yerse içindeki kurşundan zehirlenerek ölürler. Tavşanınıza kemirmesi için uzun saman, kuru ot, boyasız çivisiz manavdan pazardan bulabileceğiniz meyve kasası verin, bir de tuz taşı alın. Göz kızarıklığını kağıtlar yapabilir. Sürekli yalaması mineral eksikliğindendir ve hemen tuz taşı alınmalıdır, tuz taşını kasasının kenarına asın sürekli gidip gelip yalar. Kuşlar için satılan vitaminlerden alıp suyuna bir iki damla damlatabilirsiniz. Göz kızarıklığı vücudun çeşitli yerlerine kabuklanma olarak yayılırsa uyuz olabilir, göz akması varsa egzama, mantar veya diş iltihabı olabilir, bu arada tavşanınızı asla yıkamayın. Bir pamuğu oda sıcaklığındaki süte batırıp gözüne 5 dak. pansuman yapın veya şekersiz demli oda sıcaklığındaki çayla da deneyebilirsiniz, teşhis için en kısa sürede veterinere götürün derim. Geçmiş olsun.
Silvala veterinere götürdüm kesin bişey söylemedi tozdan olmuş olabilir dedi bn soğuk algınlığı filanda olabilirmi dedim onada olabilir dedi. tuz taşını alıym ben o zman ama daha bir aylık dokunurmu? bu arada şehir dışına çıkıcam 4 günlüğüne bi arkadaşıma veya veterinere bırakmak istemiyorum daha bana yeni alıştı başka ortamda korkacak strese girecek daha bir aylık bide güvenemiyorum. yemini suyunu koysam evde tek başına kalabilirmi?
SilBir tavşan en az 3 aylıkken sahiplenilebilir, çok küçük bir tavşanmış, anne sütü de az içtiğinden bağışıklığı tam gelişmemiştir ve ileride birçok hastalığı olabilir. Tuz taşı birşey yapmaz. Evcil tavşanlar kedi veya köpeğe benzemez, kendi başlarının çaresine bakamazlar, hele ki 1 aylık bir tavşan yeni doğmuş bir bebekten farksızdır, kısaca şöyle diyebilirim; evde tek bırakırsanız cesediyle karşılaşmanız olasıdır. Dediğim pansumanları yapın umarım iyileşir.
SilKardeşim Tavşanı ben yokken hırpalamış tavşanımı gece uyumak için yanıma aldığımda biraz uzandı sonra birden bire sırt üstünde zıplamaya başladı ne oluyor anlamadım bilgi verirseniz sevinirim
YanıtlaSilAcilen veterinere götürün, belki bir kemiği kırıldı, belki acil bir durumu var, vakit kaybetmedne götürün ve tavşana ne yaptığını sorun, inşallah düzelir ve yaşar, bir daha da kardeşinizin erişemeyeceği bir alan yapın ona ve kardeşinize güzellikle anlatın, tavşanlar çok kibar hayvanlardır, omurları, belleri, bacak kemikleri çok hassas ve incedir. Belki yere fırlattı iç kanama geçiriyor, vakit kaybetmeden varsa veterinerlik fakültesi aciline götürün ki birşey olmasın.
SilMeraba benim tavsanimin cok gazi var veterinere goturduk rontgende baya gazi var girunuo dojtor igne yazdi ama sizin tavsiye edebikeveginiz bisey var mi tavsanimin rahatlamasi icin?
YanıtlaSilMerhaba ben veteriner değilim ama röntgende gaz nasıl gözüküyor anlamadım. Röntgen iskelet sistemi, kemikler içindir. Tavşanınız tahta ve saman yerine başka zararlı şeyler kemiriyorsa midesinde, bağırsaklarında tüytopu oluşur ve şişkinlik yaratır, tavşanlar kusamadığı için de tüytoplarından ölebilirler. Bu sadece bir ihtimal.. Tavşanınıza fazla lahana vermeyin çok gaz ve ishal yapar. 6 aydan küçükse zaten asla sebze, yeşillik vermeyin. Yemindeki aşırı tahıl da gaz yapar, tahılı biraz azaltın, bol kuru ot ve saman verin, az tahıllı pelet yem kullanın.Bir erkek bir dişi tavşanınız varsa dişi olan hamile olabilir, hamilelik bazen gaz şişkinliği sanılır. Tavşanınıza manav veya pazardan temiz, boyasız, çivisiz bir meyve sebze kasası bulun, alçak olsun, içine girip çıkar ve kemirir. Tavşanınız kiloluysa diyet yaptırın. En önemlisi iç paraziti varsa şişkinlik olur, 2-3 ayda bir iç parazit iğnesi yaptırmalısınız. Gaz iğneyle gitmez.
SilTavsanim 4yasinda disi ve tek yasiyo kafesinde yasiyo bizim kontrolumuzde disari cikiyo sin oyuzden zararli bisey kemirdigini dusunmuyorum rontgende iki tane siyah buyuk yuvarak vardi iskeletinin icinde o sekilde doktorlar gaz desi istanbul universitesine goturduk oradaki doktorlar dedi bugunde farkli ozel bir veterinerlige gosterice sonuclari kanda alindi degerleri cok normal cikti bide ultrasonla bakildi ama karninda siskinlik oldugundan net goremiorum dedi soktor karnina masaj yapiyoruz zeytinyagi iciriyoruz elimizden bunlar geliyo bide hergun igne ve serumu var
YanıtlaSilKafeste yaşayan tavşanlarda strese bağlı şişkinlikler gözlemlenmiş, yabancı kaynaklarda demin okudum. Tüytopu da değilse gazın gözlemlenmesi bana garip geldi çünkü, hamile bir kadının gazı gözle görülmez mesela.. Çok zeytinyağı da ishal yapar az kulanın derim. Bu konuyu biraz daha araştıracağım.
SilŞurada çok güzel bir masaj tekniği var, gaz acısına yardımcı oluyor;
Silhttp://www.youtube.com/watch?v=LbyC6CWbm5M
Gazın diğer sebepleri tavşanın soğukta kalması, kışın üşümesi, uzun süre patileriyle soğuk zemine basması, kambur durmasıymış ama gazın en önemli belirtisi karın gurultularıymış, 12 saat içinde geçmezse de bu gaz değilmiş. Gaz için çocuk ve bebek ilaçlarından çok küçük doz kullanılması önerilmiş ama ben onu burada paylaşamıyorum. Ayrıca ısıtılmış battaniye, aşırı sıcak olmayan ılık biyot torbası da karnına biraz tutulduğunda iyi gelirmiş. Yani annelerimizin bebekken bize yaptığı şeyler. Ben yine de başka bir hastalık olmasın diye onu araştırıyorum.
SilO ilaç yöntemi de burada yazıyor;
Silhttp://www.specialbunny.org/gas-stasis/
Ilginiz icin vercekten cok tesekkur ederim ama yaklasik 1haftadir boyle ve sanirim dediginiz gibi gazdegil tug yumavi var onun belirtilerini okudum ve birebir ayni belirtiler var tavsanimda
SilNe demek.. Tam tüy yumağı diyemeyiz tabi ama 3 yıldır inceleme yapıyorum ve Türkiye'de tüy yumağı teşhisi koyulan tavşan çok az hatta yok gibi halbuki yurtdışında bu tüy yumağı olayı mantar, egzamadan daha yaygın. Tüy yumağı oluşması için sırf yanlış birşeyler kemirmesi gerekmez, kendi tüylerini temizlerken yutması sonucu da oluşabilir. Tabi inşallah değildir çünkü tüy yumağı tedavisinde geç kalındığında hep ameliyat olunuyor. Tavşanınızı günde 2 kez sabah ve akşam kedi tarağıyla tarayın böylece tüylerini yutmaz. Ayrıca kemirmesi için ahşap kasayı da unutmayın. Umarım basit bir teşhis konulur, çok geçmiş olsun.
Siltavşanlar yalnız kaldıklarında depresyona girermi benimki tek başına büyüyor eşi yok 3 aylık erkek tavşan. birde gündüzleri bazen yumuşak kaka yapıyo ve kokuyo sebze meyve sık vermememe rağmen bu normalmi?
YanıtlaSilEvet girerler ama tavşanınıza bir dişi eş alacaksanız önce tavşanınızı bir veterinerlik fakültesind ekısırlaştırmalısınız yoksa 1 yılsa 500 tavşanınız olur. Tavşanlara 4-5 aylık olmadan önce sebze ve meyve verilmez, sınırsız kuru ot, saman, taze su, günde 2 kez pelet yem verilmelidir. Sebze ve meyveden dolayı ishal oluyordur, 3 ayda bir de iç parazit iğnesi yaptırmalısınız.
Silkısırlaştırırsam ne anlamı olur ki? ikinci tavşanı şuan alamam 2 sene sonra kndi evime çıkarsam anca alabilirm bşka bi çözümü varmı? bn 3 aydan sonra sbze meyve veriliyo die biliodum ve çk az veriodm ama vermedğm zamanda oluyo yumuşak kaka yani hiçmi yapmaz tavşanlar yumuşak kaka hep sert ve top şeklindemi olmalı?
SilAma tavşanlar her ay yavrulayabilir ve her seferinde 6-10 arası yavru olur bu da yılda 500 tavşan eder, devamlı doğan yeni tavşanlara nasıl bakacaksınız, imkansız, yeni doğanlar da telef olur, hem dişi tavşana da yazık. Ya da iyi anlaşabileceği başka bir erkke tavşan bulabilirsiniz, erkekler genelde bölge kavgası ederler ücretsiz yuva arayan bir erkek tavşan bulun aynı yaşlarda, önce anlaşıyorlar mı diye deneyin, veren kişiye de önceden söyleyin anlaşamazlarsa geri getirebilirim diye, böyle olabilir. Erkek tavşanlar daha geç olgunlaştıklarından 5. ay daha iyidir, zaten meyve haftada 2 kez filan verilir ve susuz meyveler yani elma, armut gibi şeyler verilir yoksa yine ishal olur. Sebzeler,, yeşilliği de yıkayıp havluyla kurulayıp kuru olarak vermelisiniz. Tavşanlar 2 türlü dışkılama yapar, biri top şeklind eolandır, diğeri de ince uzun DNA gibi küçük tanecikler halindedir, bu ikincisini kendileri yerler çünkü onlar için çok önemli maddeler vardır ve diğerine göre daha yumuşaktır. Hergün saman, kuru ot yemelidirler, ishal olmayı engeller, sindirimi düzenler ve dişlerini uzatmaz. Kemirmesi için kasasını unutmayın. İshal olursa da ceviz büyüklüğünde küfsüz taş gibi kepeksiz bir emek verin, yeşilliği kesin, pelet yemi 1/3 azaltın, bol su içirin, 2 güne geçmezse de veterinere götürün.
SilBeni Bu Azaptan Ne Olur Kurtarın ! Sarı renkli 2.3 kg ağırlığında sanırım 1 yaşını yeni doldurmuş bir dişi hayvanım vardı. Son 5 ayı birlikte geçirdik. Yemek menüsü günlük ; kuru ot , kuru mama , kara lahana , maydanoz , arada marul , havuç tu. Mutlu mesut yaşıyorduk. Yalnız kartonlarımı kemirme durumuna soktu kendini . Yaramazlık yapıyordu evde . Evdeki çiçeklerin yapraklarını kemirdiğine şahit oldum. Bunlardan biri kauçuk çiçeğinin koyu yeşil yaprağıydı. Bir gece ani ve çok acılı kasılma titreme ve elektro şok sarsılmalarına başladı. İshalde aynı anda başlayınca derhal veterinere götürdüm. Antibiyotik ve vitamin mineral takviyesi serum mahiyetinde iki iğne yaptı. Ertesi gün titreme kesilmedi ama çok yoğun bir diş gıcırdatması başladı.ertesi gün titreme azaldı ama bu sefer yemek yeme ve su içme hadisesi bitti. Aşırı bir kilo kaybı ve durgunluk başladı. Denge sorunu yoktu ama son gün gözleri görmedi ve elimde sanıyorum kriz geçirerek beni çökertti. Ne olur bu durumun ne olduğunu bana izah edin çünkü azap yaşıyorum !
YanıtlaSilMerhaba, çok geçmiş olsun, veteriner değilim maalesef, serum o çiçeklerden vücuduna geçen zehri atmasına yardımcı olmuştur umarım. Tavşanınız dişlerini gıcırdatıyorsa bir ağrısı var demektir, zehir etkisi hala sürüyor olabilir. Tavşandan anlayan iyi bir veterinere, hayvan hastanesi veya ilgili bir veterinerlik fakültesine götürmelisiniz, bu aralar tavşanınız sürekli veteriner gözetiminde tutulmalıdır. Ayrıca serumla gıda ve su takviyesi yapılmalıdır. Yemek azcık da yiyebilse yıkanıp havluyla kurutulmuş ıslak olmayan maydanoz verin derdim azcık çünkü vücuttaki zehri atmaya yardımcı olur maydanoz. Tavşanlar kedi ve köpekler gibi kusamadığından hem kemirdikleri, hem yuttukları, hem de böyle zehirler maalesef vücutlarında kalır ve ölümcül şeyler olur. Evdeki o çiçekleri derhal kaldırın, tavşanınızın ulaşamayacağı yere koyun ya da, lahanayı kesin, lahana inanılmaz ishal ve gaz yapar. Havuç da aşırı şekerli olduğundan az verin. Tabi önce yemek yemeye başlamalı, dediğim gibi kontrol altında olmalı yoksa tavşanınızı kaybedebilirsiniz maalesef. Tavşanlar ağrılarını diş gıcırdatarak belli eder, önce bu çözülmeli ve tüm zehir vücudundan atılmış mı emin olunmalıdır. Tavşanınız iyileşene kadar klinikte kalmalıdır. Tavşanınıza manav veya pazardan bir sebze veya meyve kasası bulun çivisiz, boyasız, içine girebileceği alçak bir kasa olsun, tavşanınız iyileşince inşallah bunu kemirecektir. Ayrıca verdiğiniz pelet yemlerin son kullanma tarihlerine, diğer sebzelerin taze olmasına da hep dikkat edin. Yaşadığı yerde çok ama çok az kimyasal kullanarak (yüzde bir oranında) temizlik yapın, tavşanlar sabun, deterjan, çamaşır suyu gibi şeylerden d ehemen zehirlenirler. Genelde kasılmalı zehirlenmeler de kimyasal zehirlenmelerden olur ama dediğim gibi o çiçekleri kaldırın. Sebzeleri çok iyi yıkayıp sonra havluyla kurutup öyle verin, tarım ilaçları da sebzeler iyi yıkanmayınca kalıntıları zehirler. Ayrıca elma ve armut çekirdekleri, patates, avakado, domatesin yeşil bitkisi, kiraz ağacı dalları, kola, çikolata, kafesin, fındık, üzüm, soğan, sarımsak, süt ve sütlü herşey, asma yaprağı, çiçekler gibi şeyleri asla yedirmeyin. Umarım tavşanınız bir an önce iyileşir.
Silhayvanımı olaydan hemen sonra kaybettim. nasıl hızlı oldu anlatamam. Büyük bir kahır taşıyorum günlük metabolizmam değişti inanın.
YanıtlaSilBaşınız sağolsun, tavşanlar zehirlenmelerden maalesef zor kurtulurlar, zehirli ot, çiçek yedikten sonra buraya yazıp yardım isteyen kimsenin tavşanı maalesef kurtulamadı o yüzden sürekli klinikte yatmalı demiştim, o çiçeği araştırdım, çok zehirli bir bitkiymiş. Sizi anlıyorum ben de tavşanlarımı 5 ay önce farklı sebeplerden kaybettim, çok ağır bir yük, şimdi tekrar sokak hayvanlarıyla ilgilenince mutlu oluyorum, size de öneririm, tek ilacı bu.. Tekrar başınız sağolsun..
Silİlginize çok teşekkür ederim. Fakat yaşamım boyu sorumluluklarından ödün vermemiş biri olarak sanki bu sorumluluğumu böyle bir acıyla sonuçlandırdığım için allahın takdirine bırakıyorum kendimi. Yavrumun anısına evimin balkonunu kapattırıp ısıtma aydınlatma ve havalandırma tesisatı ile donatmayı , ahşap ev yapıp kuzu büyütme yemi arpa ezmesi kuru ot vs saman altlık ve oyun aparatları bulup suluk ve tuz taşı tedarik ederek bir dişi bir erkek red rex türü iki adet tavşan edinip yavrumun resimlerini bastırıp balkon duvarına asmayı planlıyorum. Öyle suçluluk psikolojisine giriyorum ki evimin balkonunda gündüzleri kaldığı için balkona yaklaşamıyorum desem inanın ! İçimdeki kahrı ve pişmanlığı atamıyorum. İşte insana ceza bu ! Derin ve ağır bir azap .
YanıtlaSilNe demek, acınız daha çok taze, ben de bu yaz günlerce ağlayarak yas tuttum, günlerce odalarına giremedim, kedi ve köpek acısından da çok farklı bir acı, çünkü onlar çok narinler, çok hassaslar.. Tawşi'nin sürekli bilgisayarıma ve pencere camına, arada da kafamıza fırlattığı demir topunu tablo niyetine başucuma astım mesela :) Size tavsiyem Petarkadaş gibi bir siteden ücretsiz yuva arayan bir tavşan edinin, hem de onun hayatını kurtarırsınız. Bir dişi bir erkek alır ve erkeği kısırlaştırmazsanız 1 yılda 500 tavşanınız olur, ben önceden uyarmak isterim :) Kendinizi de suçlamayın artık, siz 1 yıla yakın süre zaten ona çok iyi bakmışsınız, o şimdi mutlu bir şekilde yukarıdan sizi izliyor, emin olun..
Silmerhaba benim size bir sorum olacaktı.
YanıtlaSilBir kaç gün önceden beri tavşanımın hareketlerinde bir bozukluk var. Özellikle bugün daha belirgindi. Ön ayaklarını tam olarak kullanamıyor ve arka ayaklarının da dengesini sağlayamıyor, arka ayakları sürekli yana kayıyor. Ayaklarının koordinesini sağlayamıyor. Kendisini yalamaya çalışırken yana devrildi mesela... Daha iki gün önce yanımda zıp zıp zıplayan tavşanımın bu hale gelmesi beni çok üzdüyor. Bugün veterinere gidecektik, ancak kapalıymış. Artık yarın gideceğiz ama ben onlarında tavşanlar hakkında yeterli bilgilerinin olduğunu düşünmüyorum, sizin bir fikriniz var mı acaba? Tavşanıma ne olmuş olabilir. (yemesinde hiç bir sıkıntı yok bu arada)
Merhaba, tavşanınızı keşke şimdi de acil, açık bir veterinere götürebilseniz, yarın mutlaka erkenden götürün. Bu çok önemli bir sorun çünkü.. Ben veteriner değilim ama denge sorunu başını bir yere vurduysa, yüksekten düştüyse, ortakulak sorunlarında, koksiyodoz, sara gibi önemli hastalıklarda da olabiliyor. Bu yüzden çok acil veterinere götürmelisiniz, umarım çok önemli birşeyi yoktur, çok geçmiş olsun.
Silmerhaba bir sorum olacaktı. tavşanımın karnında şişlik var ve bugün dışkısını yapmadı. muhtemelen kabız. su içmiyor, yeşillik yemiyor ve sürekli bir köşeye çekilip uyuyor. suyu şırıngayla veriyorum fakat yeşil bitkileri yediremiyorum ne yapmalıyım?
YanıtlaSilMerhaba, fazla yeşillik, tahıl ağırlıklı beslenme, çok az kepekli ekmek tavşanlarda ishale sebep olur ama ishal tavşanlar için çok zararlıdır, o yüzden bunları az vermelisiniz. Vücudunun iki yanına masaj yapın, Youtube'den masaj tekniğine bakabilirsiniz. Su içmemeye devam ederse acilen veterinere götürmelisiniz.
Silmerhaba benim tavşanımın tuvalet eğitimi vardı hep kabına yapardı ama bi ara halıya yapmaya başladı ve sonra tamamen kabına yapmayı bıraktı. niye böyle oldu anlamadım kabı küçük geliodr die daha geniş kap koydum ama gene kaba yapmıyo. gene belirli bir yere yapıyo ama kaba yapmıyo birazda işine gelmiyo sanırım :) ne yapabilirim sizce bu şekilde temizlemesi zor oluyo
YanıtlaSilMerhaba, kusura bakmayın sağlık sorunum yüzünden blogtan bir ay kadar uzak kalmak zorunda kaldım, tavşanınız şu an ergenlik döneminde ve çiftleşmek istiyor, hem dişiler bulsun diye hem de diğer erkek tavşanlara karşı bölge belirlemek için de bunu yapıyor, tamamen güdüsel :) 1 yıl idare edeceksiniz sonra yavaş yavaş olgunlaşıyorlar, kızmayın, tüm blog elinde silme beziyle ergenlikteki erkek tavşanının peşinde şu an :)
Sil:) :) yaramaz ya ondanmı yapıomuş :) sizede çok geçmiş olsun teşekkür ediyorum :) Dün yattığı yerde şeffaf jelimsi bi sıvı gördüm sanırım kendi kendine yaramazlık yapmış :) ben tavşanımın bi eşi olsun istiyorum ama çok fazla ürüyorlar kısırlaştırmaktanda çok korkuyorum o işlem nasıl yapılıyo acaba? Hem psikolojik hemde biyolojik olarak kötü etkilenirmi ? Yada şeymi yapsam bi dişi tavşan alıp ilk yavrulamadan sonra mı kısırlaştırsam? Yavrular birbirleriyle veya anne babayla çiftleşmiyorsa bunu yapabilirim veya kısırlaştırma tahmin ettiğim kadar kötü birşey değilse yavrularla beraber hepsini kısırlaştırabilirm. Ne yapmalıyım sizce ?
SilÇok teşekkürler :) İstanbul'da ikamet ediyorsanız Avcılar'daki İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde randevu alarak tavşanınızı kısırlaştırabilirsiniz, ben Milky'yi orada kısırlaştırmıştım, kısırlaştırma serüvenimizi blogta okuyabilirsiniz. Bir kere yavrulatmayı asla düşünmeyin çünkü kedi gibi olmuyor, en aşağı 6-10 tavşanınız olur sonra da onlar 3 ay içinde birbirleriyle çoğalır, derken 1 yılda 500 tavşanınız olur, önüne geçemezsiniz, etrafa da dağıtılmaz çünkü bakımı çok zor, telef olurlar. Veterinerler onu birkaç saat sürecek bir ameliyata alacak, orada zaten profesörler yapıyor genelde. Kedilere verilenden çok az bir narkoz verilecek. Erkek tavşanların kısırlaştırılması çok daha basit ve kısadır zaten. Tavşanınız o gün ayağa kalkacak hemen ama siz denilenleri yine de uygulayın. İyice toparlayınca da yanına ücretsiz yuva arayan bir dişi tavşan getirirsiniz, mutlu mesut yaşarlar :) Tavşanınızda öyle bir sıvı varsa bir sindirim sorunu da olabilir, veterinere başvurun derim, öyle bir hastalık da var çünkü.
SilAnladım saolun :) o şeffaf sıvı hangi hastalığın belirtisi ? Ben başka bişey sanmıştım. Konuştuğumuz ara keyfi yerinde gibiydi ama geçen hafta ishal oldu niye oldu hiç anlamadım baktım bişeyde kemirmemiş bn görmedim farklı bi mama vermiştm ama arada farklı mamalar deniyorum hiç böyle olmamıştı. Tuvalet kabına naylon poşet sermeye başladm ama poşet kemirmiyo bununla alakalı mı acaba? İshali iki günde geçti ama neden oldu hiç anlamadım veterinerede götüremiyorum bikaç aydır kucağıma gelmiyo
SilKendi kendine taşıma kabına giriyo bazen kapısını kapatıp salona götürüyorum alışsın diye ama salonda bile çok korkuyo kucağıma çıkıp oturuyo korkusundan ki normalde kucağıma gelmez. Odaya geri getirince hızlı hızlı nefes alıyo. Böyle olunca veterinere götürmeye çekiniyorum piskolojik olarak etkilenecek diye. Çok seviyorum ilgileniyorum ama kucağıma gelmio bu korkuyu nasıl yenebiliriz sizce?
SilBu aralar yoğun bi şekilde tüy döküyo mevsimden midir? Bide sanki bizden uzaklaşmaya başladı eskiden kardeşime sevdirirdi kendini şimdi pek sevdirmiyo
SilBu arada tabletten yazıyorum parça parça oldu biraz zor gidiyo mesajlar nedense daha önce cvp yazmıştm aslnda ama gitmedi k. Bakmayın ilginiz için teşekkür ederim :)
SilO sıvı sindirim sistemi ve bağırsaklarıyla ilgili bir sorun. Tavşanınız poşet kemiriyorsa acilen internetten filan tuz taşı alın, tavşanınızda mineral eksikliği olabilir ayrıca kemirmesi için manav veya pazardan temiz, çivisiz, boyasız bir sebze veya meyve kasası alın, tavşanların sürekli dişleri uzar ve birşeyler kemirmezlerse bu aşırı uzayan dişler onları öldürebilir. İç parazit iğnesi yaptırmadıysanız ishal ondan olabilir, 3 ayda bir yapılmalıdır veya yeni yem dokunmuş olabilir, klima pencere çarpmış üşütmüş olabilir, soğukta taş zeminde yatmış olabilir, aşırı sebze meyve yemiş olabilir, bunları ıslak verdiyseniz de ishale sebep olabilir.Salonda elinizde sevdiği küçük bir yiyecekle bekleyin ve verin her gün böyle yapın. Kucağınıza gelmesini beklemeyin çünkü tavşanlar kucağa alınmaktan nefret ederler, yakalandıklarını sanırlar. Tuvaleti için tuvalet kabı veya leğeninin içine önce 2 büyük poşet yayın sonra üzerine 2-3 parmak kalınlığında talaş koyun, talaşsız tuvalet hijyenik değildir.Tüy dökmesi normaldir, mevsimseldir, her gün kedi tarağıyla tarayın ki yutup midesinde tüy topu oluşmasın, kusamadıkları için tüy topu ölüme kadar götürebilir. Kardeşiniz küçükse canını incitmiş olabilir. Evde uzun süre yalnız kaldıysa küsmüş olabilir, gönlünü alın mutlaka. Ama ergenliktekiki gençleri düşünün, saatlerce odalarına kapanıp müzik dinlerler, sizin tavşanınız da ergenlikte garip davranışlar yapması normaldir. Ne demek, ben teşekkür ederim :)
Silinternette görüyorum bazıları kucağına alıyo tavşanı onlar nasıl yapıyo ki? bu arada tavşanım tekrar ishal oldu yarın geçmezse veterinere götürcem :( tuvaletine poşet serip üstüne talaş döküyodum poşeti çıkardım şmdi sade talaş koydum. hiçbişey yememiş bugn :( ama sürekli talaş yiyo anlamadım bi türlü
SilOnlar çok küçükken alıştırıyor veya annesiz büyüyen tavşanlar oluyor. Ama her tavşanın mizacı farklıdır. İnsanlar gibi.. Siz talaşı kaldırın yemesin. İnternetten acilen mineral taşı alın. Yemini 1/3 azaltın, yine ceviz büyüklüğünde taş gibi küfsüz kepeksiz ekmek verin, asla sebze, meyve, yeşillik vermeyin, bol su içsin, kuru uzun saman ve kuru ot verin ve acilen veterinere götürün.
Silveterinere dün götürdüm antibiyotikle serum iğnesi yaptılar tavşanım çok korktu veterinerden geldik saatlerce titredi korkudan yavrum :( ağzına tek bir lokma almıyo suyu da zorla içirdim 1-2 yudum neyle yaşıyo kaç gündür anlamadım :( ne kemirdiğini dün buldum, kumaşla sünger kemirmiş ama benim anlamadığım başka zamanlardada kemiriyodu kumaş falan kaç eşya kaldırdım ama böyle ishal olmamıştı. biraz sonra tekrar götürcem veterinere vet. 3 gün antibiyotik ve serum iğnesi yapalım dedi. yavrumun korkudanmı hastalıktanmı hiç iştahı yok korkuyo diye iğne yaptırmaktan da çekiniyorum :( 3-4 gündür hiçbirşey yemedi napsam bilemedim iştahını açmanın bi yolu yokmu ? :(
SilKusura bakmayın yolculukta olduğumdan nete giremedim, çok geçmiş olsun, siz zararlı herşeyi kaldırın, boyalı kartondan poşete, süngerden kumaşa herşey zehirleyebilir, öldürebilir. Sünger çok zararlıdır, kemirmesi için doğal ahşap meyve sebze kasası ve internetten de tavşanlar için özel satılan tuz taşı bulun. Umarım kemirdikleri mide ve bağırsaklarında birikmez çünkü tavşanlar kusamaz. Veteriner ne dediyse uygulayın. Merak etmeyin yakında alışır, benim tavşanlarım veterinerde oyun bile oynamaya başlamışlardı, onu korkutan yollardaki gürültü filandır. Zaten büyüdükçe alışır. Mutlaka kapısını kemiremeyeceği bir kedi veya küçük köpek taşıma kabında taşıyın ve bir tarafı açık kalmak koşuluyla (kapı tarafı iç tarafta olsun) etrafına poşet geçirin ki korkmasın ama sıcaktan da bunaltmayın. Böylece toplu taşımada sorun da yaşamazsınız. İştahının olmaması hastalıktandır. Veterinere söyleyin vitamin iğnesi yaptırın, vitamin iğnesi iştah açar ama tabi önce ishal geçmelidir. Bu arada iğnelerden sonra tekrar düzelir ama kısa süre sonra tekrar başlayabilir, dişi tavşanım Milky'de öyle olmuştu ve bunun üzerine tavşana iğne yapmayı öğrenip ense derisinden ben yapmaya başlamıştım ama siz veterinere yaptırın derim çünkü kedi köpek gibi değiller, çok hassaslar, boşuna korkutmayın. Bu sırada ishal yapıcı şeylerden uzak durun, diyetine önem verin. Zararlı şeyleri de kaldırın.
Sil3 gün geçti ishalinde ve iştahsızlığında hiç düzelme yok ama daha hareketli gibi. veteriner şimdiye toparlanması gerekiyodu dedi ama hiçbirşey yemiyo vitaminde ypıyorum dedi veteriner. sebze de vermezsem bu hayvancağız açlıktan ölecek.
SilAnlıyorum ama sebze ishali tetikler, veterinerde serum takılmalıdır. Hareketli olması iyi haber, iyileşiyor demektir. Veterinere danışıp muz vermeyi sorun, muz malum ishali anında keser hatta fazlası kabızlık yapar. Günde bir kere çok küçük bir parça (ceviz kadar) muz versem ne olur deyin hem enerji verir, hem lifli olduğundan tok tutar hem de ishale iyi gelebilir.
SilMuzu bi ara denedim ama yemedi. Bu arada tavşanım düzeldi çok şükür hiç iyileşmicek sandm :) keyfi yerine geldi boğazı iyi şimdi yiyor kakası da düzeldi ama karnından gluk gluk die ses geliyo gaz mı var acaba ? Bide poşet seriodm tuvalet kabına sonra sermemeye başladm demiştim korktum ishal yaparmı diye poşeti kemirmiyo ama genede bi şekilde etkiliyo olabilirmi sindirim sistemini? Poşet iyi oluyodu kolay temizleniyodu. Saolun ilginiz için :)
SilKarnından ses geliyorsa kesinlikle gazdandır :) Aşağıdaki linke bakarak iki yanına çok hafif bastırarak masaj yapın. Poşet sermeye devam edin, tuvalet kabındakini kemirmezler ve birşey olmaz ama 2 büyük poşet serin, üzerine 2 parmak kalınlığında talaş koyun. :)
SilTavşanlarda karın şişliği, gurultu ve ağrıya sebep olan gazı masajla yoketme videosu;
Silhttps://www.youtube.com/watch?v=LbyC6CWbm5M
bu arada tavşanım 6-7 aylık erkek
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSil7 yaşında bir tavşanım var. Yanağında bir şişlik farkettim. Bir kaç gün öncesine kadar yoktu. sizce bu nedir? Ankarada yaşıyorum hangi veterinere götürebilirim?
Merhaba, kusura bakmayın sağlık sorunum yüzünden blogtan bir ay kadar uzak kalmak zorunda kaldım. Tavşanınızı umarım acilen veterinere götürmüşsnüzdür, böcek ısırması, ur, diş uzaması gibi birçok şey sebep olabilir, geçmiş olsun.
SilLutfen yardimci olun. Tavsanima ne oldugunu tam anlayamadim. Atesi var sabit oturuyo surekli ve cok hizli nefes aliyo kalbi cok hizli atiyo ayaginin altinda yara var ve eskisi gibi ziplamiyo (yine de zipliyo) diskisi normal ve bol su iciyor. Bi kac sebebi olabilir. Annem pencereyi acmis eve geldigimde icerisi buz gibiydi. Usuttu mu acaba. Ya da yemek kabina isemis ve ordan yemis o da olabilir ya da bi hafta once plastik poset kemirmis. Yakinlarimda veteriner yok ne yapabilirim lutfen acil
YanıtlaSilBen veteriner değilim ama ayağının altındaki yara mantar veya egzama belirtisi olabilir. Ateş ise birçok sebepden kaynaklanabilir, eğer mantar veya egzamaysa zaten acilen veterinere götürüp krem, ilaç filan alıp yayılmasını engellemelisiniz yoks aAllah korusun bu hastalıklar kana karışırsa ölümcül olur. Geçmiş olsun.
SilBu arda tavsani aldigimdan beri asiri kasiniyorum artik her tarafim yara doldu ve kaniyo. Tavsana alerjim olabilir mi ama kediye veya kopege ya da herhangi bir hayvana alerjim yok. İlk defa oldu. Hastalik mi bulastirdi acaba
SilMantar veya egzama insana geçebilir, dediğim gibi zaten belirtiler d eonu gösteriyordu, tavşanınızla çıplak elle şimdilik temas etmeyin, eczaneden ince plastik eldiven alın, temizlik sırasında bunu kullanın, çok acil veterinere götürün ki hastalık kanına karışmasın yoksa ölümcül olur eğer bu hastalıklarsa ve sanırım size de krem gerekecek, çok geçmiş olsun, çok çok acil veterinere götürmelisiniz, kendinizi de cildiyeciye.. Merak etmeyin hastalık daha başındaysa tavşanınız kısa sürede iyileşir, sizdeki de geçer.
Silbana bir insandan uyuz bulaşmış tavşanla alakası yok. Tavşanı veterinere götürdüm nesi var bilmiyorum tam mantar gibi de değil a vitamini eksikliğindendir dedi ağzıma a vitamini verdi sakın kafesten çıkması, elinize hiç almayın ve talaşını da 3-4 günde bir değiştirin dedi. Öyle yaptım şuan afedersiniz ama tavşanım dışkı ve idrar içinde. Hayvanı temizleme dediği için ıslak mendille de silemiyorum ayağındaki yaralar daha kötü oldu ne yapacağım ben tavşanımı, sevemiyorum d. Kafeste tıkıldı: '(
SilUyuz mu?? En son birkaç ay önce İstanbul'da bir hastanedeki taşeron işçilerden hastane personeli ve hastalara uyuz geçmişti gerçekten çok şaşırdım ve geçmiş olsun. Anlamadığım şey madem tavşandaki vitamin eksikliği o zaman neden bulaşıcı birşey olsun. Talaşını günü gününe değiştirmezseniz tavşanınızda hertürlü hastalık olur. Siz tavşanınızın kafes dibini şimdilik sürekli kuru ve hijyenik kalmasını sağlayın. Kafes dibini alkolsüz ıslak mendillerle günde 2 kez silin. Eczaneden doktor eldiveni alın, tavşanınızın kirli yerlerini güzelce silin sonra da eldivenleri torbaya koyup çöpe atın.
SilAnneme veteriner tavşan uyuz mikrobu taşıyor demiş tam nereden geldiğini bilmiyoruz. Islak mendille silmeyi denedim ama hem tavşanın canı yanıyor hem de kurumuş galiba çıkaramıyorum. Her yerde sakın suya sokmayın yazıyor ama acaba ben ılık suyla yıkasam mı. Çünkü denedim hiç çıkmıyor ve tavşan kaçmaya çalışıyor offf o kadar da küçük ki.. Benim ki de holland lop, kulakları düşmedi bile
SilE ama size başkasından uyuz geçmişti.. Uyuz ilaçla geçer, ıslak mendille filan geçmez ki.. Sırf kulak uyuzu mu acaba.. Yok yıkamayın, en olmadı orasının tüylerini veteriner kısaltır geçer ama veteriner tavşanınıza bir ilaç filan yazmalıydı.
SilTavşanım göğsümde uyurken karnı guruldadı ve karnında hareket hissettim nedeni ne olabilir 2 bucuk aylık tavsan?
YanıtlaSilTavşanınızda gaz olabilir, karnının iki yanına çok narin fazla bastırmadan hafifçe masaj yapabilirsiniz. Evde başka bir erkek tavşan var ve kısır değilse ve kucağınızdaki tavşan dişiyse hamile olabilir. Ben gazdır diye düşünüyorum.
SilMerhaba bir sene önce karameli bir petshoptan aldim ve yavruydu besledim 1 yasini gecti ve cok şükür görünürde hic bir problemi yok.. daha sonra bi ogrencimin babasindan erkek bi tavsan alarak ciftlestirdim 27 gun sonra 7 tane yavru doğurdu. Ancak yavruların biri bugun öldü. Diğerleri cok hareketli kıpır kıpır olgunlasmaya başladılar bile.. ve ben karamele guvenmedigim icin gunde 3 kere de ben emzirtiyorum karameli uzatip yavrulari karnina koyuyorum canavar gibi emiyo bebekler.. Ancak ölen yavru cok tuhafti el ve ayaklarinda parmaklari yoktu sanki tam gelismeden dogmus.. simdi bu yavru neden öldü anlamadim.. dikkat de ediyorum digerlerine de bisi olur mu yardim lütfen ne yapmam gerekiyor yavrular icin..
YanıtlaSilMerhaba ben normalde asla pet shoptan alınan hayvanlar için cevap vermiyorum çünkü hayvan ticaretine karşıyım ama acil bir durum olduğu için yardım etmeye çalışacağım. Keşke çiftleştirmeseydiniz şimdi o yavrular 2-3 aylık olunca kendi aralarında çiftleşecek ve 1 yılda 400 tavşanınız olacak ya tüm erkek yavruları kısırlaştırın ya da yavruları bakabilecek kişilere ücretsiz dağıtın. Anne tavşan yavruları az emzirir ama siz yavrulara elinizle dokunduğunuz için anne yavruları reddedip emzirmez ve ölüme terkeder, hatta yiyebilir. Bir daha yavrulara ya eldiven giyip dokunun ya da hiç dokunmayın. Anne karnında gelişmemiştir, annesi de bunu farkedip diğer sağlıklı yavrularla ilgilenmiştir. Yavruların polar üzeri saman-pamuk karışımı içinde sıcak kalmasına özen gösterin. Evin içi hep sıcak olsun.
Silha bide karamel doğum yaptıktan sonra yemeğini yiyor suyunu da içiyor ama duvarları yalıyıp toprak kemirmeye başladı sizce neden böle yapıyor..?
YanıtlaSilOna acilen internetten "Tavşanlar için tuz taşı" satın alıp yemek veya suyunun olduğu yere asın, ayrıca kuşlar için satılan sıvı vitamin alıp ara sıra suyuna 1-2 damla katın.
SilTavşanım ishal oldu hocam bu saatte veteriner bulamadık ama pisliğini yapınca iyi oldu gibi çay falan iyi gelir dediler ne yapmalıyım cayda içti bol bol
YanıtlaSilAsla yeşillik, sebze, meyve, aburcubur vermeyin. Ceviz büyüklüğünde küfsüz, kepeksiz, taş gibi kurumuş ekmek verin, bol su içsin, önünde 24 saat kuru ot ve uzun samanı olsun. 2 güne geçmezse acilen veterinere götürün, çay iyi gelmez.
SilTamam simdi gordum yorumunuzu karamel reddetmedi yavrularini emziriyo mu bilmiyorum ama surekli yavrulari yaliyor ve kontrol ediyor ben ne olur ne olmaz diye emzirtiuorum ama dediklerinizi yapıcam. ha bide tavsanlari pet shoptan baska nerde bulabiiriz ki ben cok seviyorum tavsanlari baska bi ortamim yok bulabilecegim
YanıtlaSilReddetmediğine sevindim ama asla çıplak elle dokunmayın yine de şimdilik. Petarkadaş.com başta olmak üzere bir çok ücretsiz hayvan sahiplendiren site mevcuttur. Araştırma yapsaydınız bir sürü ilan bulurdunuz.
SilMerhaba tavsanımın goz etrafındaki tuyleri acıldı ve gozleri akıyor neden kaynaklanmıs olabilir ne yapabilirim
YanıtlaSilKusura bakmayın yolculukta olduğumdan hemen yazamadım, tavşanınızın tüyleri de açıldığı için mantar veya egzama olabilir diye düşünüyorum hiç vakit kaybetmeden hemen veterinere götürün ki vücudunun başka yerlerine sıçramasın, erken tanı hayat kurtarır. Kafeste beslemeyin, bir odası olsun. Bir leğeni tuvalet olarak kullanın en alta 2 kat poşet, üstüne de 3 parmak talaş koyun (marangozlarda ücretsiz), tuvaletini günde 2-3 kez değiştirin. Yaşadığı yeri (odanın zeminlerini) çok az zemin temizleyici (100/1) koyup yerleri silin, ama zehirlemeyin bu sırada hayvanı, suyunu hergün değiştirin, bunları yapın ki ortam hijyenik olsun.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilTavşanım abimindi onu alalı 2 gün oldu. 6 7 aylık. 2gün önce çok fazla meyve sebze yedi ve akşamına ishal oldu. Dün düzelmişti sadece maması ve yulaf ezmesiyle besledik. Bu gün unutup çok minik bir parça marul verdim fakat yine ishal oldu hafif sertleşmiş bir ekmekle su verdim yulaf ezmesi ve kendi mamasına devam ediyorum çok hareketli ve mutlu bir sıkıntısı yok yine de çabuk iyileşmesi için ne yapabilirim? Birde dosya kağıdı kemirmesinin ona bir zararı dokunur mu?
YanıtlaSilMerhaba, ishalken asla sebze, meyve, taze yeşillik ve yulaf vermeyin. Yulaf bağırsakları yumuşatır. Pelet mamasını 3/1 oranında azaltın ishal süresince. Ayrıca ceviz büyüklüğünde taş gibi küfsüz ve kepekli olmayan bir ekmek verin. Suyunu her gün tazeleyin, olmadı kırılmaz devrilmez bir tasa da su koyun suluğunu sevmiyordur belki. Önünde 24 saat bolca uzun saman (at ve inekleri yediğinden) ve kuru ot bulunsun. Pek olmaz ama bir daha kağıt, karton, kumaş, plastik gibi şeyleri kemirmesine asla izin vermeyin. Manav veya pazardan temiz. çivisiz, boyasız bir sebze veya meyve kasası bulun bunu kemirsin. Ayrıca internetten bir de tavşanlar için satılan mineral taşı alın. Üşütmesin, direkt taşa yatmasın, cereyanda kalmasın, klimalı ve vantilatörlü ortamda asla kalmasın., tuvaletindeki kirlenen talaşı da günde 2 kez değiştirin, yaşadığı alanı alkolsüz ıslak mendillerle silin, hijyenik olsun.
SilTavşanlara 2-3 ayda bir veterinerde iç parazit iğnesi yaptırılmalıdır yoksa ishal olurlar ve birçok hastalıkları olur. Ayrıca veterinere danışarak ceviz kadar bir parça muz verin muz malum insanlarda ishale iyi gelir ama tavşanlara az verilmelidir çünkü çok şekerli bir besin.
SilYardımınız için çok teşekkür ederim bundan sonra daha iyi bakabilirim, çok sevindim :) şimdi yuvasına petshoptan aldığımız kuru otlardan samandan koydum. Kurutulmuş havuç keçi boynuzu gibi mamalarıda var içerisinde yemek olarak bunlardan vermenin zararı dokunmaz umarım
SilSizi tekrar rahatsız ediyorum fakat içim rahat etmedi ilk defada tavşan besliyorum. Bu sefer kaldığı yer ile ilgili ızgaralı bi kafesi var talaşını ayaklarına değmeyecek şekilde koyuyoruz dışkılarına basmaması icin ızgaralar patilerini rahatsız ediyor mudur?
SilPek zararları yok ama internetten kuzu yemi ve karışık güvercin yemi alıp karıştırıp verebilirsiniz daha doğaldır. Tavşan kafeste beslenmez, beslenirse depresyona girer ayrıca hijyen sorunu olur hastalanır. Depresyona giren tavşanlar çok az yaşar aynı hücreye atılmış bir insan gibidirler.. Tavşanınızın küçük de olsa bir odası olmalıdır ya da salonda çit/tel ile ayrılmış geniş bir köşesi. Izgaralar ayaklarını kanatır, egzama ve mantar yapar. Tuvaleti sadece yetişkin bir kedinin sığacağı boydaki leğen içinde poşet ve üzerinde 2 parmak kalınlığında talaş olmalıdır.
SilSürekli kafesinde durmuyor sadece gece uyuduğumda mecburen
SilTavşanlar en çok gece hareketlidir, gececil hayvanlardandırlar, geceleri geniş alanlarda hoplayıp zıplamak isterler.
Silİyi günler 5.5 yıldır özenle baktığım tavşanımı dün kaybettim.Benim merak ettiğim neden öldüğüdür.Yaklaşık 2 ay önce aşırı derecede tüy dökmeye başladı ve bir hafta sonra iştahı ve hareketliliği azaldı.Dışkılama tamamen durdu.Veterinere götürdüm.tüy topağı oluştuğunu,pellet yemi bırakmamı ve taze yeşillik karışımını mutfak robotunda püre haline getirerek yedirmemi söyledi.Ayrıca ağzına birkaç damla sıvı yağı damlatmamı ve karnına masaj söyledi.Bunları yaptıktan sonra 2-3 gün içinde iştahı ve dışkılama normale döndü.Veteriner tüylerin bu kadar uzun süre dökülmesini vitamin eksikliğine bağladı ve 3 günde bir olmak üzere toplam 5 adet vitamin iğnesi yaptı.Bunlardan sonra 10 gün herşey yolunda gitti.Ama 10 gün sonra gayet sabah gayet iyi olan tavşan öğleden sonra kuytu köşelerde yatmaya başladı.Akşam iyice hareketsizleşti.Daha öncede böyle keyifsiz halleri olmuştu ama genelde ertesi gün düzelirdi.Elimle zorlada olsa biraz yemek yedirdim ve yine tüy yuttuğunu düşünerek karnına masaj yaptım.Ancak sabah uyandığımda ölmüş olarak buldum.Ölüm nedenini gerçekten merak ediyorum ve bir tahmin yapmanızı rica ediyorum.(felç gibi bir durum yoktu zira kalkmaya zorladığımda gayet düzgün bir şekilde koşup başka bir yere yatıyordu).
YanıtlaSilMerhaba, acınızı anlayabiliyorum benim tavşanlarım da 2,5 yıl yaşayabildiler, başınız sağolsun, çok zor ama insan maalesef zamanla alışıyor. Tavşanların her gün tüylerinin sık dişli bir kedi tarağıyla taranması gerekmektedir, uzun tüylüler için daha da gereklidir çünkü tavşanlar kedi ve köpekler gibi kusamazlar, dolayısıyla ne yerlerse mide ve bağırsaklarında kalır, taranmayınca yutulan tüyler mide ve bağırsakları komple sarar ve tüy topu haline gelir, erken teşhis konursa ameliyat olur ama geç kalınırsa ölür. Ananas suyu tüy topunu çözmez. Tavşanın karnında bir şişlik oluşur, iştahı kesilir (Karın şişliği; gaz, iç parazit ve hamilelik şişliğiyle karıştırılmamalıdır). Dışkılama yapamaz. Bu ilk varsayımım. İkincisi veterinerin de dediği gibi vitamin eksikliğidir, tavşanların sadece tuz taşı ile mineral alması işe yaramaz, kuşlara, bebeklere verilen sıvı vitaminlerden alınıp 15 günde bir 1-2 damla suyuna katılıp verilmelidir. Dördüncüsü mantar veya egzama sonucu tüy dökmesi sonucu ölümdür ama bu hemen belli olurdu, yaralar, açılmalar, kabuklanmalar, kızarıklıklar, pati altı yaraları, göz akmaları ve lokal dökülmeler olmalıydı yani bunu sanmıyorum. Son varsayımım stres ama siz iyi bakıp 5 yıl yaşatmışsınız ama kafeste yaşıyorduysa depresyona girmiş bile olabilir. Ayrıca her gün önünde 24 saat atların ineklerin yediği uzun saman ve otlardan, manav veya pazardan alınmış ahşap sebze meyve kasalarından olmalı, bunları her gün düzenli kemirmeliydi yoksa sindirim sorunu yaşar, sindirim gerçekleşmez ve yine tüy topu oluşur. Evet veterinerin dediği gibi uzun süren tüy dökülmesi vitamin eksikliğidir. Masaj ve zeytinyağı ise kabızlığı gidermek için verilmiş. Umarım ağzına ayçiçek yağı damlatmadınız. İç parazit iğnelerini 2-3 ayda bir düzenli yaptırmışsınızdır sanırım, onlar da düzenli yapılmazsa ishale çevirir, sonra karın şişliği ve ölüm getirebilir. Tavşanınızı 5,5 yıl önce bir pet shoptan aldıysanız 5,5 yıl yaşaması çok mükemmeldir çünkü pet shop hayvanları, özellikle tavşanlar 5,5 yıl asla yaşamaz, onlar pet shoplar için sadece para için üretilmiş mallardır, amaç müşteriyi duygu sömürüsüyle kandırıp hayvan satmaktır, bu hayvanlar gerçekten çok kötü yerlerde doğarlar, anne ve babaları hastalık içindedir, yeterli anne sütü almazlar, bağışıklıkları gelişmez, güneş görmeden 2 karış kafes içindedirler, aç yaşarlar ve yavrular da böyle olur, pet shoptan alınan tavşanlar bu yüzden hemen ölür bir tavşanın yaşam süresi 10 yıldır ama pet shoplar yüzünden bu en iyi 5 yıldır, 5 yaşına gelen tavşan ise çok azdır. Benim tavşanlarım da bu yüzden öldü. Tabi pet shoptan mı aldınız bilmiyorum ama keşke pet shoplardan hiç hayvan alınmasa ve bu yasaklansa. Tekrar başınız sağolsun.
SilTAVŞANIMI YILAN SOKTU ACİL YARDIMMM
YanıtlaSilACİL YARDIM EDİN KAFASI OYNAMIYORRR FF ÖLDÜ 2. OLDU YETER YA
SilAcil veterinere götürmeliydiniz, yılan sokmalarında insanlara yapılan ilkyardım bile çok azdır ve saat çok önemlidir, umarım yaşıyordur. İnsanlara mekanik emme yapılır ama bunu tavşana siz yapamazdınız. Isırılan yerin su ile yıkanıp ovuşturulmadan bir bağ ile aşırı sıkı olmadan sıkılması gerekir ki deri altındaki lenf hareketi dursun. Tavşanın vücuduna asla kesik filan atılmaz. Tavşana çok acil serum takılmalıdır. İyileştikten bir sonra maydonoz verilmelidir.
SilMerhaba. Tavşanım 5 aylık erkek. burnunda hafif sulanma hiss ediyorum. yemesinde içmesinde sorun yok yalnızca burnu sulanmış gibi geliyor bana. ne yapabilirim?
YanıtlaSilMerhaba, toz kaçmış olabilir, alerji olabilir, deri hastalıkları olabilir, üşütmüş olabilir, evde klima çalıştırmayın, cereyanda kalmasın, akıntı geçmezse, tüylerinde (bölgesel dökülme) ve gözlerinde de bir sorun varsa derhal veterinere götürün.
SilMerhaba tavşanım 2 gün önce çok kötü bir şekilde öldü çok üzülüyorum ağlıyorum yemek yiyemiyorum psikolojim bozuldu resmen. Kardeşim oynaması için bahçeye çıkarmıştı ve dışarda ölen tavşanımın halsiz diğer tavşanımın çok hareketli olduğunu söyledi tavşanımı bakmak için kucağıma aldığımda ateşliydi ve birden sağa sola dönmeye başladı yere atladı yerde de aynı şekilde sağa sola dönmeye başladı bi süre sonra durdu ve burnundan kan gelmeye başladı ne yapacağımı şaşırdım aldım banyoya görürdüm burnunu suyla temizledim güneş geçmiş olabileceğini düşündüm ve serin suyla biraz onu ıslattım biraz iyi gibi görünüyordu nefes alıp verişi yavaşlamış gibiydi onu son kez göreceğimi hissettim sarıldım öptüm sonra yere koydum düzelmiştir belki diye bi süre sonra tekrar sağa sola döndü ve burnundan kan geldi iki dakika sonra nefes almadığını farkettim canım çok yandı tavşanım en iyi arkadaşım artık yok o kadar kötü oldum ki diğer tavşanımla doğru düzgün ilgilenemiyorum onunda ölmesinden çok korkuyorum tavşanımı veterinere götürebilmeyi çok isterdim evde kardeşimle olduğumuzdan götüremedik yaşadığım şehirde nerde veteriner var araştırıyım derken öldü zaten tavşanım internette hastalığının ne olduğuna dair araştırmalar yaptım bi sonuç alamadım sonunda sitenizi buldum ne olur bana hastalığın ne olduğuna dair bi açıklama yapın bulaşıcı bi hastalık mıdır diğer tavşanımı hastalık bulaşmış olabilirmi bana veya kardeşime bulaşmışmıdır
YanıtlaSilMerhaba, başınız sağ olsun, acınızı anlıyorum, benim de tavşanlarım öldü ve aynı acıyı yaşadım, dediklerinizin aynısını birebir yaşadım. O kadar kedim ölmüştü ama tavşanlarım ölünce çok ayrı üzüldüm ama eninde sonunda geçiyor, en azından 1 yıl içinde hafifliyor. Ben de güneşten dolayı diye düşündüm çünkü tavşanlar aşırı sıcaktan şok geçirirler. Ben veteriner değilim ama benzer vakalar hep güneş geçmesi veya aşırı sıcaklık şokuydu. Yine de sağ tavşanınızın her yerini haftada bir kez kontrol edin ki madem veteriner yok siz tetikte olun ve iyi bir veteriner bulup mutlaka götürün derim. Size birşey bulaştığını sanmıyorum ama dediğim gibi acilen bir veterinere götürün ve anlatın derim.
Sil4 gün önce kardeşim ölen tavşanın sağ olan tavşanımın kulağına çişini yaptığını söyledi çişini yaptığını görmemiş ama şuan sağ tavşanın kulağında sarı kahverengi bir leke var ölen tavşanım onun kulağını ısırmış olabilirmi. İnternette hastalığın viral hemorajik ateş olduğu yazıyor ama emin olamadım bulaşıcı bir hastalıkmış sağ tavşanımada bulaştı diye çok korkuyorum onunda ölüşünü seyretmek istemiyorum inşallah bir çaresi vardır.Keşke o şekilde gözlerimin önünde can vermesiydi tavşanım soruların hepsini okudum veterinerden sonra felç olan tavşanlar varmış yaşadığım şehirde de düzgün bir veteriner yok korkuyorum yanlış birşeyler yapıcaklar diye bir sorum daha olacak tavşanlar ölürken hep ses çıkartırlarmış ya benim tavşanım ses çıkartmadı sessiz sessiz can verdi nedeni nedir
SilBen veteriner olmadığım için maalesef teşhis koyamam. Bir tavşan da diğerinin kulağına çişini yapamaz. Bence panik yapmayın ama bir an önce de veterinere götürün. Her tavşan ölürken ses çıkaracak diye birşey yoktur, her insan farklı ölür, tavşanlar da böyledir, çok acı çeken daha çok ses çıkarır sadece. Leke önemli bir belirti olabilir, en azından yakın şehirdeki bir veterinere götürmeyi deneyin derim.
SilÇok teşekkür ederim ilginiz için veterinere götürücem. Canı çok yanmamış o zaman benim bitanemin içim rahatladı birazda olsa her şey için çok teşekkür ederim iyi ki varsınız
Sil:) Ben teşekkür ederim, asıl iyi ki sizler gibi hayvanseverler var :)
SilMerhaba, küçük bi sorum olacak tavşanıma bi kaç saat önce 10,15 yaprak marul vermiştim onların hepsini yemiş karnıda şiş galiba doymuş vaziyette bir kaç dakika öncede evde bulunan malzemelerle kuru mama yaptım tavşanıma önüne bi koyuyum acıkmıştır dedim yemi biraz yedikten sonra önünden alıp karnına baktım şişti tok diye düşünüp yemi önünden aldım çok yiyip ölür diye yaptığının doğru olup olmadığını bi öğrenmek istedim böyle durumlarda ne yapmalıyım sizce. bir sorum daha olacak tavşanım sürekli kapıları falan kemiriyor kemirmesi için ona ne verebilirim?
YanıtlaSilMerhaba.. Tavşanınız 4 aylıktan küçükse asla sebze, meyve, taze yeşillik vermeyin yoksa ishal olur. 10-15 marul bile yetişkin bir tavşan için bir öğün yemekte çok fazladır, yetişkin tavşanlarda bile fazla marul ishal yapar. Ayrıca ıslak olmamalıdır, yıkanıp kurutulmuş olması yani nemli olmaması gerekir. Marul, lahana çok gaz yapan ürünlerdir, tavşanınızdaki gaz olabilir, vereceğim linkteki masajı uygularsanız geçer. Ama tavşanınız 3 aylıktan büyükse 3 ayda bir iç parazit iğnesi yaptırın yoksa ishal olur, karın şişliği ve iştahsızlık yapar. Tüylerini her gün kedi tarağıyla tarayın yoksa tüylerini yutar ve midesinde ölümcül tüy topları oluşabilir, tavşanlar kedi köpek gibi kusamaz. Tavşanınızın yaşına göre günde 2 kez pelet yem verin, yetişkinse sebze ve haftada 3 kez kadar da çok azcık meyve verilmelidir. 24 saat ve sınırsız önünde uzun saman, uzun kuru ot (at ve ineklerin yediklerinden) olmalıdır. Kemirmemesi için pazar veya manavdan ahşap kasa bulun, kenarına da tavşanlar için satılan tuz taşından alıp asın, saman ve otu ise mutlaka uzun olsun, kemirmeyi bırakacaktır.
SilLinki vermeyi unutmuşum;
Silhttps://www.youtube.com/watch?v=LbyC6CWbm5M
Merhaba, bir ay önce bir tavşan aldım ama ailem onu evde istemiyor köye götürmeyi düşündüler izin vermedim kötü bakarlar diye korkuyorum iyi bakabilecek birine ihtiyacım var pet shopada götürmek istemiyorum sizce nereye götürebilirim
YanıtlaSilMerhaba, keşke almasaydınız, ücretli alınan tavşanlara karşıyım ve bir hayvanı aileniz istemiyorsa sonuç aynen böyle oluyor. Sonucu söyleyeyim; tavşanınızı kesip yiyebilirler, birine satabilirler, köpekler yiyebilir, soğuk veya sıcaktan ölebilir. O yüzden bunu almadan önce düşünecektiniz, bence ailenizi ikna edin, beni cami avlusuna bırakmayı düşündünüz mü, o da benim yavrum deyin ve duygu sömürüsü yapın ama aileniz hala hayır diyorsa Petarkadaş'a üye olun ve Petbul bölümüne tavşanınızı bilgileri ve fotoğrafıyla birlikte ekleyin, en azından iyi bir aileye gider.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilMerhaba. 2 aylik bi tavsanimiz var. Normalde her seyi yiyor. Sabah ve öglen.her sey yolundaydi. Kosturuodu zipliodu. Ama annem disaridan topladigi yesillikleri getirip yedirmis. Ondan sonra tavsanimiz arka sag ayagini basamamaya basladi. Donradan farkettik. Ve smdi hicbi sey yemio. Halsiz gibi. Veterinerler.kapali burada. Cunku Tatil koyundeyiz. Lutfen yardim edin. Süt falan icirdk az zehirlenms olablr die. Napmamz gerekio :((((
YanıtlaSilMerhaba, tavşanınız sanırım zehirli otlardan veya sinek ilacı sıkılmış zehirli otlardan zehirlenmiş. Tavşanlara inek, koyun sütü verilirse ölürler, siz daha beter bir hale sokmuşsunuz, derhal maydonoz verin ve acilen veterinere götürüp serum taktırın.
SilMerhaba. Sag olun cvbiniz icin. Veterinere gotrduk. Sanirim annem o gun tavsani kafasi haric ayaklarini ve biraz ustunu yikayip balkona koydugundan dolayi ruzgar yiyip hastalanmis. Veterine vitamin ve turuncu renkte antibiyotik verdi. 2 gundur onlari kullaniorz. Ama arka ayaklarini halen kullanmior. Ama ayaklarina egzersz yaptigimizda tepki verior ve ayagini cekior yemegini yior. Ishal de degil.. Sizce baska yapabilcegmz bi sey var mi ? Sizce ayaklarini kullanr mi zamanla ? Ne yapalim daha. ? Sevgiler...
SilNe demek.. Tavşanınızı ayrıca balkonda bırakmayın eğer kapalı balkon değilse, aşağı düşüp ölebilir. Yüksek bir yerden atlayıp ayaklarını, belini incitmiş olabilir, otların etkisi olabilir. Bence veterinerde röntgen çektirin derim.
SilMerhaba. Tavsanim henuz 1.5 aylik yavru. Bugun elimde severken elimden atlayip kafasini yere vurdu. Cigirdi hatta. Yerde tan yatip 4 ayagiyla birden cirpinmaya basladi uzun sure yan bi sekilde cirpindi daha sonra olgu gibi harekersiz kaldi. Ben öldü sandim. 5 dk hareketsiz durduktan sonra birden ayaga kalkti hic birsey yokmus gibi suan normal bi sekilde kosup yuruyor? Ne yapmaliyim sizce? Bu olay aksam saatletinde oldugu icin aradigim bi kac veteriner pek umursamadi.
YanıtlaSilMerhaba, tavşanlar kucağa alınmayı sevmezler, av olarak yakalanmış sanırlar ve korkup şoka girebilirler, bir daha kucağınıza almayın ve sevmek için üzerine gitmeyin, korkutmayın, düşerken ayak ve belini de kırabilirdi, kalp krizi bile geçirip ölebilirdi. Bugün sakın üzerine gitmeyin yine korkutmayın, yarın da garip davranıyorsa hemen veterinere götürün, İstanbul Kuruçeşme'deki Pako'yu arayıp sorun isterseniz, geçmiş olsun.
Siltavsanin boğazında oluşan iltihaba karşı ne yapabilirim
YanıtlaSilAcilen veterinere götürüp iğne yaptırmalısınız ki akciğerlerini sarmasın, hırıltı oluşmasın.
Silİltihabı patladı temizledim.ama tekrar oluşuyor .iştahı hareketleri iyi tek sorunu tekrar oluşması 1 2 veteriner e götürdüm anlamadilar üniversiteye götürucem.
YanıtlaSilAntibiyotik tedavisi uygulanmalıdır bu yüzden dediğiniz gibi fakülteye götürün ki iğne yapılsın. Ayrıca papatya ve adaçayı da zehirlemediği sürece küçük miktarlarda boğazına iyi gelebilir, yumuşatabilir, veterinere bir sorun derim.
SilTeşekkür ederim.uzun yıllar benmleler ve bişey olmasını istemiyorum 2 tane daha var 2 oğlum 1 kızım 5 senedir benimleler
YanıtlaSilNe demek.. İnşallah iyileşir ve sağlıklı bir şekilde sizin yanınızda uzun yıllar zıplamaya devam ederler :) Ama mutlaka veterinere götürün derim.
Silbenim iki aylık tavşanıma yanlışlıkla basıldı ama ölmedi sadece korktu ve sol gözünde bi şey vardı annem onu aldı ama burnu kanamış kırmızi bisey vardi ama cok degil tavşanım koşabiliyo ama yinede korkuyorum. zaten çok şiddetli basılmamıs......?.
YanıtlaSilMerhaba burnu kanadıysa acilen veterinere götürün.
Silartık daha iyi ... sorcağım soru acil değil ama 2 aylık tavşanla tuz verilirmi
SilKusura bakmayın bu soruya cevap vermeyi unutmuşum tavşanlar için internette satılan tuz taşından alıp bir köşeye asın o istediği an yalasın.
Siltavşanımın arka ayakları felç oldu ve sol ön bacağınada çok az basıyor sürekli sol tarafına doğru basıyor sol omzu morarmış ve sol omzu olması gerekenden daha geride duruyo acaba çıkık falanmı varkı iki veterinere gösterdim sol omzunu biryere çarpmış olmalı oyüzden iç kanama geçirmiş olabilir dediler şimdi felç olduğu için çişinide yapamıyor kaksını yapıyor ama çişini yapmayınca gözleri şişiyor korkuyorum bişey olcak diye arada kendim yaptırmaya çalışıyorum çişini ama çok yaptıramıyorum ne yapmalıyım
YanıtlaSilsol tarafına doğru basamıyor pardon sol tarafıına yatıyor hep
SilYüksekten atladıysa ayakları kırılıp felç olabilir. Çıkığı da olabilir. Tavşanınıza sondaj takılabilir. Yani bir boruyla idrarını yapabilir ama bu biraz canını acıtır, böbreklerine zarar gelmeden bir çözüm bulunmalıdır. Felç olan ayakları için tekerlekli bir düzenek yaptırabilirsiniz ve eskisi gibi kendi kendine yürür, size link vereceğim ama iyi bir veterinerlik fakültesine veya iyi bir hayvan hastanesine götürmelisiniz, röntgeni çekilmelidir.
Sil