"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

31 Mayıs 2014 Cumartesi

GÜNÜN TAVŞANI


Çikolata

TAVŞANLARA LEĞENDEN YATAK ve TUVALET YAPIMI



           1 Milyoncu, pazar veya marketlerde bulabileceğiniz, daha alçak olan, tavşanın yetişkin boyundan daha büyük bir leğen işinizi görecektir.  Leğeni komple büyük bir poşete sokun ve zeminini elinizle düzleştirin veya poşete sokmadan en altına 2 tane büyük poşet yayın. Üzerine 3 parmak kalınlığında marangozlardan, petshoplardan veya internetten bulabileceğiniz talaşı yayın. Tavşanınızın en çok tuvalet yaptığı yere koyun. İçine de dışkı ve idrarından örnek koyun ki kokusuna hemen gelsin ve alışsın. Hergün değiştirmeyi unutmayın. Üstteki poşeti kirli talaşla kıvırıp atacaksınız bu kadar. Leğen kirlenirse banyoda sabunlu suyla yıkayıp kurutun. Tavşanlar için yatak yapımı;




           Yatak için de öncelikle yine çok yüksek olmayan ve yine tavşanın boyundan büyük bir leğen alın. İçine polar, yün kumaş, minder veya saman koyabilirsiniz. İçine mutlaka demir tavşan topunu da koyun, oynarken uyuyacaktır. Yatağın polar olmaması, tavşanınız tuvaletini kaçırdığında rahatça yıkayabilmeniz yönünden iyidir.







28 Mayıs 2014 Çarşamba

GÜNÜN TAVŞANI



CEVAP; ENES KORKMAZ


       Merhaba, erkek tavşanlarda da meme olur. Diğer tavşanınız erkek mi? Diğer tavşanınız erkekse dişi tavşanınızla çiftleşmek istediğinden, dişi tavşan da onu istemediğinden erkeği kovalıyor olabilir. Dişiler dişileri genelde kovalamaz çünkü.

CEVAP;SAYIN ALP MODACI


      Merhaba, keşke tavşanınızı petshoptan almasaydınız, petarkadas.com gibi sitelerde ücretsiz yuva arayan çok güzel tavşanlar var. Tavşanınız 3 aylıksa 1-2 ay sonra ergenlik dönemine girecektir. Şu an çocukluk döneminde ve gençliğe adım atacak. O yüzden daha çok kemirmesi normaldir. Ayrıca tavşanınıza bir manav veya pazardan ücretsiz bulabileceğiniz temiz, boyasız, çivisiz bir meyve veya sebze kasası bulun, tavşanınız bu kasayı hergün kemirerek hem dişlerinin aşırı uzamasını önleyecektir hem de eşyalarınızı kemirmeyecektir. Bir tavşan asla kafeste beslenmez. Tavşanınız ya evde özgürce dolaşmalı ya ona özel salonun kenarında etrafı telle çitle çevrili büyük özel bir alan yaratmalı ya da ayrı bir oda yapmalısınız. En iyisi ayrı dasının olması ve sık sık da salonda dolaşmasıdır, tavşanlar asla balkonda yaşayamaz, açık balkona zaten hava alması için tasmasız ve kayışsız çıkarılmaz, yoksa aşağı zıplayıp düşer ve ölür veya karga ve kediler yaralar. Kapalı balkonda yaşaması ise asla uygun değildir çünkü taşanlar güneşten çok etkilenir, dışarıya güneş batmasına yakın çıkarılmalıdırlar yoksa şoka girerler, ısı çarpması yaşarlar, kışın da üşürler. Yani tavşan sadece ev içinde beslenmelidir. Size daha önce yazdığım yazılara bakın derim, faydalı olacaktır; 

http://tawsim.blogspot.com/2014/05/tavsanlar-icin-evde-yasam-ve-oyun-alani.html

26 Mayıs 2014 Pazartesi

İNGİLTERE'DE SİRK ADIMI


     


İNGİLTERE’de yıllar süren kampanyaların sonunda seyahat eden sirklerde aslan, kaplan ve zebra gibi vahşi hayvanların kullanılması yasaklandı.

İngiliz Sunday Times gazetesi yasakla ilgili İngiliz hükümetinin Kraliçe’nin konuşmasına girmesi için bir tasarı hazırlamakta olduğunu yazdı. 
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/26486190.asp

Tawşi ve Milky der ki;  Peki fil, çita, leopar, vahşi atlar, yılanlar, şempanzeler, maymunlar, deniz aslanları, foklar vahşi hayvan değil mi? Bence dünya üzerindeki tüm sirklerde evcil ve vahşi ayrımı yapılmadan tüm hayvanların kullanımı yasaklanmalıdır. Çünkü insanlar bir saat gülsün diye eğitilen o hayvanların nasıl eğitildiğine dair imsenin bilgisi yok. Örneğin bir fil bir küçük numarayı öğrensin diye yere yatırılır, dört ayağına da ip bağlanır ve araçlar ya da insanlarca çekilip gerdirilir ve işkence yapılır ki bu numarayı yapmazsan bu işkenceden yine yapacağız diye! Aslanlar sopayla dövülür, maymunlar günlerce aç bırakılır, bu hayvanların ömürleri küçük birer kafes içinde geçer, işkenceyle onlar sadece kukladır. Peki bu hayvanları görmek için ne yapmalıyız, sirk dışında nereye gitmeliyiz, hayvanat bahçesine mi gitmeliyiz? Tabi ki hayır, hayvanat bah.eleri de başka bir zulüm yeridir, Metris Cezaevi'nden hiçbir farkı yoktur ki.. Afrika'da safari yapsanız heç çok pahalı, hem bir sürü aşı olmadan gidemezsiniz hem de o safari için yine hayvanlara işkence ediliyor. Onları korumak istiyorsanız belgesel izleyin, illa canlı görmeniz gerekmiyor. 



BENİ HÜRRİYET SOSYAL'DE TAKİP EDEBİLİRSİNİZ


 





       Sıkı bir hürriyet.com takipçisi olarak Hürriyet'in yeni özgür sosyal haber ağındayım, tabi ki yine hayvanlara yapılan tüm işkenceleri ortaya dökerek;


http://sosyal.hurriyet.com.tr/Profil/79204/capulcu-sinemaci


     Bu arada İzzet Çapa'nın hayvan duyarlılığını tebrik ediyorum, takip ettiğim gazeteciler ve köşe yazarları arasında en çok kendisi bu konuda duyarlıdır. Hürriyet'teki sayfamda bloğum kadar aktif değilim ama konu hayvanlar olunca saldırıyorum tabi ki :)

GÜNÜN TAVŞANI




DAIKIN KLİMA REKLAMI = KÜRK DEHŞETİ ve KÜRESEL ISINMA



     Şimdi Galip Derviş dizisini izlerken reklamlarda Daikin klima reklamı gördüm, Tasarımcı Bahar Korçan oynuyordu, klima soğuk üflediği için Mayıs ayında gerçek bir kürk giydirilmiş, üstelik kapşonunu da kafasına geçiriyordu.
     Bir klima reklamı için reklam uyuncusu tasarımcııya gerçek bir kürk giydiren kostüm sorumlusu veya her kimse kendilerini kınıyorum, kürk giyimi azaltılmaya çalışılırken bu yapılan reklam tam bir faciadır, katliama teşviktir! Bunu kabul eden Bahar Korçan adına da çok üzüldüm. Ayrıca sırf Bahar Korçan değil, diğer reklamlarda müzisyen Ozan Doğulu, ekonomist Asaf Savaş Akat ve ralli şampiyonu Volkan Işık da oynuyormuş. Üstelik asıl küresel ısınmaya sebep olan klimalardır, kutuplarda buzulların erimesini, kutup ayıları, foklar ve penguen gibi hayvanların yaşam alanlarının yok olmasının en büyük nedenlerinden biridir klimalar. Serinlemek için klima alacağınıza bence pencere açın, hem klima alma derdiniz olmaz,  hem yüklü elektrik faturası gelmez, hem ateşlenmezsiniz, hem de çevreye bir katkınız olur. Kısacası kürkü de klimayı da protesto ediyorum! Daikin yetkilileri çevreyi biraz olsun düşünüyor ve hayvanların yaşamına saygı duyuyorsa bu reklamları kaldırılar!


http://www.mediacatonline.com/daikin-yeni-kampanyasinda-uzmanlari-konusturdu/


25 Mayıs 2014 Pazar

UYUYAN TAVŞANLAR



               Bir önceki yazımda "Rüyada tavşan görmek" konusunu işlediğimden uyuyan tavşanların tatlılığı aklıma geldi, işte uyuyan tatlı ponpon kuyruklar :)



































RÜYADA TAVŞAN GÖRMEK

Uyuyan Güzel :)



Rüyada tavşan görmenin şaka gibi anlamları var, işte buyrun;


Rüyada Tavşan Görmek
Bir kadınla evliliğe, yani eşe delalet eder. Beyaz tavşan ağırbaşlı ve sakin bir kadına, Siyah ve çirkin tavşan kötü huylu kadına, 
Sahip olduğu tavşanın ölmesi çocuklardan gelecek sıkıntıya, 
Tavşan kesmek eşinden ayrılmaya, 
Tavşanın kendisiyle konuştuğunu görmek halkın hoş iyiyi görmediği bir kadınla arkadaşlığa, 
Tavşanı tutmak ya da avlamak evlenmeye delalet eder.
Rüyada hızlıca koşan bir tavşan görmek, saklanması gereken bir sırra işarettir. 
Tavşanı avlamak, endişe ve şüphe içinde geçecek bir zamanın yaklaştığını; 
Tavşan satmak, satın almak veya pişirip yemek hafif bir hastalıkla yorumlanır.
Rüyada hızlı koşan bir tavşan görmek, gizlenmesi lazım olan bir sırra yorumlanır. 
Tavşan avlamak, endişe ve şüphe içinde bir zamanın yaşayacağınıza işarettir. 
Rüyada tavşan satmak, satın almak veya yemek sağlık durumunun hafif bir hastalıkla yorumlanır.
İş hayatında büyük başarı elde edeceksiniz. Aşk hayatınızda mutluluklar peşinizi bırakmayacak.
Sevimli, neşeli, candan, zeki, korkak bir arkadaştır.
Tavşan sevimli, neşeli, candan fakat pek de cesareti olmayan bir tanıdıktır. Tavşan görenin böyle bir ahbabı olur. Tavşanı seven, okşayan, böyle birine yardım eder.

Tawşi ve Milky der ki; Tavşanları bari rüyada kötülemeyin, yemeyin, kıtlarız! :))
Ben rüyamda hep Tawşi ve Milky'yi görürüm, sonuç olarak ne evleniyorum ne de kötü birşey oluyor, tavşanlar dünyanın en masum ve narin canlılarıdır, bence rüyada tavşan görmek mutluluğa delalettir :)

http://www.diyadinnet.com/RuyaTabiri-9304&Tabir=tav%C5%9Fan


GÜNÜN TAVŞANI


Çakma Tavşan, bildiğiniz yan sanayi :))

CEVAP; BEGÜM HANIM, YENİ TAVŞANDA HAREKETSİZLİK



        Merhaba Begüm Hanım, keşke yuva arayan ücretsiz bir tavşana evinizi açsaydınız daha  iyi olurdu. Tavşanınız kaç aylık acaba? Yeni tavşanların ilk önce veterinere götürülüp tahlil yapılması, muayene edilmesi gerekir ki bir hastalığı varsa önlem alınsın, erken teşhis edilsin. Tavşanınızda iç parazit olabilir, parayla satılan tavşanlarda en çok ilerlemiş iç parazit oluyor, yakında ishal olursa kesin böyledir. Bunun dışında havalar etkiler ama bu kadar da iştahsızlık başka birşey gibi. Dişlerini kontrol edin, aşırı uzamış dişi var mı, diş absesi, dilinde yara var mı? Ateşi var mı? 

CEVAP; SAYIN YAĞMUR ULUCAN



       Merhaba, Tawşi ve Milky bölümünde yorum sınırı aşıldığından oraya yorum yazamıyorum. Asıl ben teşekkür ederim takip ettiğiniz için, yararlı olabiliyorsam ne mutlu  :)

24 Mayıs 2014 Cumartesi

CEVAP; SAYIN PÜSKEVİT SÜT, KUZU YEMİ



       5 aylık bir tavşana palet kuzu yemi ve karışık güvercin yemi karıştırılıp verilebilir. Günde 2 kez verilmelidir, örneğin sabah bir çay bardağına doldurun, bardaktan 2 parmak yemi dökün, bardakta kalanı tavşana verin, gece veya akşam da aynı miktarda bu karışımdan verin. Kuzu yemi yemcilerde markasız olarak satılıyor yani en fazla çuvalının üzerinde bir marka vardır, ben kırsal bölgelerde satılan tüm kuzu yemlerine güveniyorum. 1- 1,5 aylıktan itibaren verilebilir, doğaldırlar, piyasadaki yemlerden daha doğallar, en azından içlerinde GDO'lu mısır gibi şeyler yok.

TAVŞAN ŞEKLİNDE SUSHI




Muhteşem olmuşlar, biraz zahmetli ama yapanın eline sağlık. Oldukça pahalıya satılan yosun yerine asma yaprağı kullanılabilir. Evde sushi tarifi için şu adrese göz atın derim, pahalı restoranlarda 2 parça yemek yerine evde tencere dolusu yiyebilirsiniz, tavşan şekli vermeyi unutmayın :)

http://www.cukurcumatimes.com/2010/10/evde-sushi-nasl-yaplr.html

CEVAP; TAVŞAN PATLAR DİYEN SATICI



     Keşke ücretsiz yuva arayan bir tavşanı sahiplenseydiniz, daha iyi olurmuş. Tavşanınız hazır tavşan yemi ile aşırı verilmediği sürece patlamaz. Tavşanınız kaç aylık? Yaşına göre bir tavşan hazır yemi seçebilirsiniz, küçükse daha unlu yavru tavşan yemleri verilmelidir. Ama hergün markalı tavşan yemi vermeyin, açık olarak yemcilerde satılan kilosu 1 TL'ye palet kuzu yemi ve kilosu 1-3 TL arasında değişen karışık güvercin yemi alın (internetten de sipariş verebilirsiniz) bu ikisini karıştırıp sabah 3/2, akşam 3/2 çay dardağı olarak verin, yani birgün bu karışımı birgün marka yem verin, sebzeyi 4 aylıktan sonra verin, meyve ise haftada 2 kez sadece 6 aylıktan sonra verin. Ayrıca her yaştaki tüm tavşanların önünde 24 saat boyunca kuru ot, uzun saman, kuru yonca ve taze su olmalıdır, kuru otlar, saman ve yonca tavşanların günlük yem miktarının %75'ini oluşturmalıdır yoksa ishal olurlar, birçok hastalık oluşur. Tavşan beslenme piramidine göz atın lütfen;

http://tawsim.blogspot.com.tr/2014/05/tavsan-beslenme-piramidi.html

DUPLICATE ve TAVŞANLAR :)


Duplicate rabbits


     Bu tavşanları görünce bir sinemacı olarak içimdeki kurgucu canlandı ve size basitçe bahsetmek istedim; Jurassic Park filmini hatırlayalım, bir sahnede gündüz, yeşillik alanda bir sürü dinozor, en önde de filmin başrol kahramanları (bana göre başrolde T-rex var tabi) koşarlar. Sonra çalıların ardından aniden çıkan T-rex koşan küçük bir dinozoru (küçük olan 2 metre) yakalayıp afiyetle midesine indirir, başrol kahramanları da kütüğün arkasından T-rex'i izler. Peki bu sahne 1992'de nasıl çekildi? Örnek olarak; maketten bir dinozor yaratılır, sonra bilgisayar ortamına aktarılır, photoshopta bir adet dinozoru kopyalayarak 2, 4 8, 100'lerce diye çoğaltabiliriz, böylece filmlerdeki masraf azalır ve güzel görüntüler çıkar, tek dinozor koşarken yüzlercesinin koştuğu görülür, tıpkı yukarıdaki tavşanlar gibi..