"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

31 Ekim 2013 Perşembe

ZARARLI TAVŞAN OYUNCAKLARI






       Tavşanlar oyuncaklara bayılırlar. Özellikle de dişlerinin uzamasını engellemek için kemirebildikleri veya sinirlendiklerinde etrafa rahatça fırlatabilecekleri oyuncaklara bayılırlar. Piyasada tavşanlar için üretilmiş birçok oyuncak vardır. Rengarenkler, ilgi çekiciler.. Peki bunlar ne kadar sağlıklı hiç düşündünüz mü? Normal bebeklerin bile oynadığı oyuncaklarda kanserojen maddeler varsa kimbilir bizim tavşanlarımızın oyuncaklarında neler neler var.. Özellikle de Çin ürünlerinde.. Peki tavşanımıza oyuncak seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Piyasada satılan oyuncaklardan almanıza bile gerek yok. En güzel oyuncaklar doğadadır. Ormandaki tavşanların petshoptan aldıkları oyuncaklar yok çünkü :)) Peki bu doğal oyuncaklar nelerdir? Çam ağacı kozalağı, ceviz, fındık, zehirli olmayan ağaçların kurumuş dalları, boyasız, çivisiz, verniksiz küçük tahta parçaları, boyasız jüt denilen doğal kalın ip ile birbirine geçirilmiş olan doğal tahta oyuncaklar. Bunları siz bile yapabilirsiniz. Ormanda, koruda veya parkta bir doğa yürüyüşüne çıktığınızda bu oyuncaklara rastlayacaksınızdır. Tavşanınız için hemen bir sürpriz yapıp ona bolca oyuncak bulup getirin derim :) Bir de süpermarketlerde 5 TL'ye satılan demir toplar var, içine ot bile koyabiliyorsunuz. Tawşi'nin en sevdiği oyuncağı bu ama sinirlendiği anda ağzına alıp öyle bir fırlatıyor ki hem kafayı hem bilgisayarı hem de evin camlarını korumak gerek diye düşünüyorum. Bence bu demir topu zincirinden bir yere sabitleyin :)   Ayrıca manavlarda ve halk pazarlarında bulabileceğiniz temiz, çivisiz, çok yüksek olmayan, kıymıksız, boyasız, ahşap sebze ve meyve kasaları tavşanların en sevdiğ üründür. Kemirmesi için tahtası oldukça güzel ve ince, böylece diş dostu, hem de gün boyu içine girip çıktığı, kenarlarına gıgısını ve başını kaşıdığı yararlı bir eşya oluyor. Ben köşelerine tuz taşını ve demir topunu da astım, favori eşyaları kasaları :) kısacası her tavşanın böyle ahşap bir kasası olmalıdır ve kemirildikçe ya da kirlendikçe yenisiyle değiştirilmelidir, kasadan bol ne var.. Bir de yurtdışında hayli revaçta olan ve satılan ürünler var. Yavaş yavaş ülkemizde de boy gösterdikleri için söylüyorum. Mesela rengarenk boyanmış tahtalar, yapay kokulu ve yapay boyalı kemirme taşları, plastik oyuncaklar, renkli karton oyuncaklar.. Lütfen bunlardan uzak durun. Satılan karton bir tavşan evi var, ama tavşanların karton kemirmesi zararlıdır. Üstelik satılan bu karton ev boyalı. Tavşanınızın böyle bir oyun evi olsun istiyorsanız çekicinizi tahtalarınızı elinize alıp marangozluk hünerinizi gösterin derim. Böylece tavşanınızın sağlığıyla da oynamazsınız.



Bu doğal ürünleri kullanın;



















Doğal jüt ile yapılmış oyuncaklar, siz bile yapabilirsiniz ama yapıştırıcı ve boya kullanmayın.



Doğal matlar




Boyasız, verniksiz doğal hasırdan her türlü oyuncak ve özellikle de tüneller




Tawşi'nin kafa, göz kıran meşhur demir topu  :D






Bunları asla kullanmayın;




Gazeteler (kurşun içerir) 





Karton ve boyalı kartonlar





Yapay boyalarla renklendirilmiş ahşaplar



Yapay boyalı oyuncaklar




Boyalı jütten yapılmış oyuncaklar, plastik maddeler





Plastik toplar, peluş ve bez oyuncaklar


















YAŞLI TAVŞAN BAKIMI





         Bildiğiniz gibi evlerimizde beslediğimiz evcil tavşanlar 5-7 yıl, çok iyi bakıldıysa, önemli bir hastalık geçirmediyse, 3 aylık olana kadar anne sütü içtiyse 10 yıl kadar yaşarlar. Ama her canlı gibi onlar da yaşlanır. Yaşlandıklarında artık eskisi kadar hoplayıp zıplamazlar, daha çok uyurlar, dişlerindeki uzama biraz azalır, tüyleri eskisi kadar canlı, sık olmaz, hafif rengi değişebilir, iştahı  değişebilir, daha az su içebilir, çok sert yiyecekleri yemekten kaçınabilir, kulakları eskisi gibi iyi işitmez.. En önemli olaylardan biri ise artık hareketlerine çok dikkat etmenizdir. Örneğin çok yüksek olmayan bir yerden mesela bir kanepeden bile yere zıplarken bu onun için risk oluşturur, yüksekten aşağı inerken artık her an felç olma riski vardır. Buna çok dikkat etmelisiniz. Refleksleri daha azalmıştır. Dişlerinde veya başka bir hastalığında değişme olduğunda veterinere danışarak gerektiğinde yaşlı tavşanlar için satılan old rabbit food diye adlandırılan mamalardan vermelisiniz. yine de tavşanınız yavaş yavaş bu evreye girerken onu veteriner kontrolüne götürmelisiniz, bilhassa da üniversite fakültesine.. Onun daha rahat bir yaşlılık geçirmesi için elinizden ne geliyorsa yapın. Unutmayın ki birgün siz de yaşlanacaksınız ve belki de kendinize bakacak birilerini arayacak duruma geleceksiniz.





GÜNÜN TAVŞANI




JAPONYA'DAKİ TAVŞAN ADASI "OKUNOSHIMA ISLAND"






              Okunoshima, Hiroşima ve Şikoku arasında Japonya İç Denizi'nde bulunan küçük bir adadır. İkinci Dünya Savaşı sırasında ada, kimyasal savaş için çok gizli bir askeri  zehirli gaz üretim sitesi olarak kullanılır. Bugün tamamen adanın ana sakinleri sevimli tavşanlardır.
            1929 ve 1945 yılları arasında, Okunoshima Adası altı kiloton üzerinde hardal gazı üretilen Japon İmparatorluk Ordusu için bir kimyasal savaş üretim tesisi oldu. Ada güvenlik için elverişli olan izolasyona sahipti, Tokyo gibi felaket alanı değildi.  Program gizlilik içinde yürütüldü, 16 yıl içinde de Okunoshima  haritalardan silindi. Sakinleri ve potansiyel çalışanlarınca üretim tesisi ve diğer her şey gizli tutuldu. Ama günümüzde bu olay çok eskide kaldı.  O yıllardan kalma şu an boş ve harabe olarak kalan binaları görebilirsiniz. 
               Şu an adada yaşayan binlerce tavşan ise inanılmaz bir turizm kaynağı olmuştur. Ama Japonlar bu hayvanlara bizim yaptığımız gibi davranmamıştır. Onlara inanılmaz ilgi gösterilmektedir, çok bakımlıdırlar, yiyecekleri, barınakları herşeyleri düşünülmüştür. Olması gereken de budur. Bizdeki gibi adaya iki tavşan bırakalım, sayıları bini geçsin, onlar açlıktan susuzluktan ölsün, olmadı sokak köpekleri parçalasın, tinerciler kessin mantığı yoktur. Bizzat Haliç, Gümüşlük ve Saman Adaları'nı birer ölüm ve işkence adalarına çeviren belediye başkanlarının Okunoshima'ya gitmesini isterim!
               Şimdi Okunoshima'nın güzel manzaraları eşiliğnde Okunoshima tavşanlarına göz atın, çok harikalar  :)


















































Okunoshima is a small island located in the Inland Sea of Japan between Hiroshima and Shikoku. During World War II the island used to be a top-secret military site manufacturing poison gas for chemical warfare. Today, it’s completely overrun with cute, fluffy bunnies who are the island’s main inhabitants.
Between 1929 and 1945, Okunoshima Island was a chemical warfare production site for the Imperial Japanese Army that produced over six kilotons of mustard gas. The island was chosen for its isolation, conducive to security, and because it was far enough from Tokyo and other areas in case of disaster. The program was shrouded in secrecy and during its 16 years of operation, Okunoshima was even erased from maps. Residents and potential employees were not told what the plant was manufacturing and everything was kept secret.